Gaat u erop uit in de meivakantie?

De meivakantie is voor velen weer aangebroken. Heerlijk even een paar dagen ontspannen en erop uit. Lekker naar buiten, wandelen of fietsen, of gezellig bbq'en als het weer het toelaat. En wilt u een lekker boek voor in de tuin of iets leuks voor de kinderen? Doe inspiratie op met deze nieuwsbrief en maak uw kinderen bijvoorbeeld blij met Het doeboek van Rutger, Thomas en Paco. Of kom naar de winkel en loop langs de stapels; er ligt zeker weten een boek dat u gaat boeien. 

Ook ruimte en tijd om te herdenken
Begin mei is de tijd van herdenken en de vrijheid vieren. Zoals elk jaar is vanaf 4 mei de dubbeluitgave 4 en 5 mei bij ons verkrijgbaar. Deze keer samengesteld door Marcel Möring en Herman van Rompuy. Daarnaast vindt u bij ons in de winkel heel veel andere boeken over de Tweede Wereldoorlog. Voor volwassenen, maar ook voor de jongere lezers.

Boek van de week door Femke

Kamp Erika van Hester den Boer

Een bijzonder boek, dat kan ik wel zeggen. Er is al ontzettend veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog en misschien denken we soms dat we de verhalen inmiddels kennen. Maar toen verscheen ‘Kamp Erika’. Over een concentratiekamp in Ommen, waar ik nog nooit van had gehoord. Hester den Boer ging op onderzoek naar het oorlogsverhaal van haar opa en over het verzwegen Nederlandse kamp, Kamp Erika.

Haar opa zei regelmatig: “Ik ben Jan den Boer en ik doe wat ik wil.” Dat is wat hij had overgehouden aan de oorlog, zwaar getraumatiseerd. Een man, die het lastig vond banden te onderhouden. Op verjaardagen onttrok hij zich aan het gezelschap. De woedeaanvallen van haar opa werden verklaard door zijn gevangenschap in de oorlog: ‘Hij heeft in Westerbork gezeten’. Het was een gegeven en niemand stelde daar vragen over. Totdat Hester besluit een boek over haar opa te schrijven. 

Na de dood van haar opa beseft ze hoe weinig ze eigenlijk over hem weet. Ze mailt naar het Herinneringscentrum Westerbork om gegevens te achterhalen en krijgt dan te horen dat het uitgesloten is dat haar opa in kamp Westerbork heeft gezeten. Hij blijkt gevangen te zijn geweest in Kamp Erika. Het bijzondere aan dit kamp was dat het geleid werd door Nederlanders, eigen volk. Wat zich daar heeft afgespeeld is bij de beesten af. Zo nu en dan te gruwelijk om te lezen, terwijl we toch al heel wat weten over alle verschrikkingen en misstanden.

Waar ligt de grens tussen goed en fout? Wat bezielde deze Nederlanders om bijvoorbeeld kampbewaarder te worden? Wat voor mensen maakten de keuze om dit soort gruwelijkheden te begaan? En ook: waarom is er over Kamp Erika zo weinig bekend? Den Boer probeert te achterhalen waarom de Ommenaren hebben geprobeerd dit verhaal uit te wissen. Ze heeft bijna vijf jaar aan dit verhaal gewerkt en gedegen onderzoek gedaan. Ze duikt alle archieven in om zoveel mogelijk informatie boven water te halen. Gaandeweg het verhaal wordt steeds meer duidelijk en komt de onderste steen boven. De echte geschiedenis van haar opa komt naar voren.

Ook het trauma dat van generatie op generatie ongemerkt wordt doorgegeven, blijft niet onbesproken. De derde generatie is er maar druk mee. Ook nu er steeds minder overlevenden zijn, blijven de verhalen maar komen. Misschien juist daardoor; veel bleef onbesproken en wordt nu daarom juist onderzocht. Zodat we niet vergeten.

 

 

Reserveer nu de nieuwe roman van Ilja Leonard Pheijffer

Op dinsdag 23 mei verschijnt de nieuwe roman van Ilja Leonard Pheijffer, Alkibiades. Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland.

Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene.

De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

Reserveer alvast
 

Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2023

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen zijn de winaars van de 36e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. Dit werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali in een speciale uitzending van De kindertaalstaat op NPO Radio 1. 

Uit het juryrapport: “Na lang en stevig beraad heeft de jury besloten het boek te bekronen dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.”

In Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda komen dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk geïnteresseerd is in de smaak van de gans. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.

Bestel direct
 

Vol van boeken

Het inspiratietijdschrift voor de boekenliefhebber is weer verschenen: Vol van boeken. Deze nieuwe editie kunt u gratis afhalen bij ons in de winkel. Met heel veel boeken, interviews en achtergrondinformatie. In dit nummer onder andere Nhung Dam, Mathijs Deen en Simone van der Vlugt, Jet Boeke, Sam Bettens, Pieter Waterdrinker en Bert Wagendorp. 

 

Nieuwe delen Van Oorschot Terloops

De reeks Van Oorschot Terloops is wederom uitgebreid met twee nieuwe delen: Omwegen van Thomas Heerma van Voss en Koude soep van Annelies Verbeke.

Deze reeks bestaat uit kleine, korte boeken, waarin de schrijvers u meenemen op hun wandelavonturen. Elk boek wordt geschreven door een andere schrijver, met andere redenen om te gaan wandelen. Andere locaties waar de wandelingen plaatsvinden, al komt de regio Amsterdam regelmatig voor, en andere avonturen die ze beleven. Wat alle boeken gemeen hebben is dat ze snel weglezen en soms wat filosofisch geschreven zijn.
 

De groene barbecue nu voordelig in prijs

Het kookboek De groene barbecue staat bomvol vegetarische barbecuerecepten die niet alleen hartstikke lekker zijn, maar ook nog makkelijk om te maken. En hij is nu verkrijgbaar voor slechts € 17,50. 

In De groene barbecue laat Rukmini Iyer, de koningin van de ovengerechten, haar creativiteit los op de lekkerste en origineelste gerechten voor op de barbecue. De 75 recepten zijn opgedeeld in vegetarische en vegan gerechten, dus voor iedereen zit er wel een nieuwe favoriet bij - van auberginegeitenkaasburgertjes tot spiesjes met ananas, halloumi en munt, en van salade met groene asperges tot perziken met amandel en rozemarijn. Snijd de ingrediënten, leg ze op het rooster en laat de barbecue het werk doen!

Weinig moeite, veel smaak - dat is het mantra van de Britse bestsellerauteur Rukmini Iyer. Wereldwijd zijn er al meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht van haar razend populaire kookboeken, waarin de bakplaat en haar Indiase roots vaak een prominente rol spelen. Of je nu vegetariër, veganist, pescotariër of een alleseter bent, met Rukmini's recepten zit je gegarandeerd gebakken.


Bestel direct
 

Ebook van de week: Trauma van Charles den Tex

John Antink, ex-chef van de geheime dienst, heeft twee weken de tijd om een moord op te lossen, die bijna twintig jaar geleden in Afghanistan plaatsvond – diep in vijandig gebied, tijdens een Special Ops-missie, waar niemand onder zijn eigen naam bekend was, ook John niet. De actie liep niet zoals gepland, want in Afghanistan liep niets zoals gepland.

Als John de Repair Club bij elkaar brengt om de zaak te onderzoeken, wordt al snel duidelijk dat het verleden zich niet zomaar laat oprakelen. Vergeten emoties komen naar boven en dreigen John mee te sleuren naar herinneringen die hij heel diep heeft weggestopt. Maar de timer tikt  genadeloos door, en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn. En dat kan alleen als John begrijpt wat er destijds is gebeurd.

Bestel direct