Het is Kookboekenweek

Gisteren is de kookboekenweek gestart. Tijdens deze week staan de kookboeken en de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal. Jaarlijks verschijnen er zeer diverse kookboeken. Of het nu om een kookboek gaat met recepten uit een bepaalde regio, verhalen over recepten, gemakkelijke recepten, vegetarische recepten of recepten met bepaalde ingrediënten. Laat u deze week  verrassen en inspireren door het veelzijdige assortiment, voor jong en oud, bij ons in de winkel. 

Winnaar Gouden Kookboek 2022
Gisteren is ook de winnaar van Het Gouden Kookboek 2022 bekend gemaakt. Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste, oorspronkelijke Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Dit jaar mag Van Boven in het wild van Yvette van Boven zich de winnaar noemen. 

Geef meer met een boek
Een boek is een mooi persoonlijk cadeau om aan iemand te geven en om te krijgen. Wekelijks verschijnen er vele nieuwe boeken. Met de feestdagen in aantocht bieden wij u in deze nieuwsbrief alvast inspiratie voor een mooi cadeau voor op uw verlanglijstje of om te geven.  

Boek van de week door Femke

Dunkelblum zwijgt

Eerlijk is eerlijk, niet ieder boek pakt je direct. Dit is zo’n boek. En toch werd het terecht mijn Boek van de Week. De eerste vijftig pagina’s zijn misschien een beetje worstelen. Je weet niet welke kant het opgaat, wie er aan het woord is, waar het over gaat. Kortom: veel vraagtekens. Gelukkig staat er voor in het boek een plattegrondje van Dunkelblum. Dat geeft enigszins houvast. Maar wat ik anders nooit nodig vind: ik heb notities gemaakt om het verhaal beter te kunnen bevatten.

Zit je eenmaal in het verhaal, dan kun je maar beter zorgen dat je een tijdje niet te veel op de planning hebt. Het laat je niet los tot de laatste pagina. Ontzettend goed geschreven, knap in elkaar gezet en realistisch verteld. Om het goed te kunnen volgen, heb ik wel een aantal keer iets moeten opzoeken: de rol van Oostenrijk in WO2, de invloed van de val van het IJzeren Gordijn in het grensgebied tussen Hongarije en Oostenrijk. Natuurlijk heb ik op school geschiedenis gehad; maar om het weer even helder te krijgen, was ik blij dat Google dat met mij wou delen.

Het verhaal gaat over de inwoners van Dunkelblum, een fictief Oostenrijks stadje dicht bij de Hongaarse grens. In Dunkelblum heeft lang geleden een gruwelijke misdaad plaatsgevonden, waarover zo erg wordt gezwegen dat het zelfs invloed heeft op latere gebeurtenissen en onderlinge verhoudingen. Deze weggestopte gebeurtenis is het begin van een keten aan misstanden, geheimen, mysteries en onopgeloste zaken. Het verhaal gaat niet zozeer over de gruwelijkheden, maar meer over het feit dat de ouderen van Dunkelblum zwijgen en de jongeren juist willen weten wat er daadwerkelijk is gebeurd. 

Het verhaal is zo opgebouwd dat je steeds iets meer ontdekt over een bewoner of betrokkene. Er ontstaat een steeds beter beeld van wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Kritische noot: door het ontbreken van een hoofdpersoon ontbreekt zo nu en dan de houvast en samenhang.

Winaar Het Gouden Kookboek 2022

Met Van Boven in het wild is Yvette van Boven gisteren bekroond met Het Gouden Kookboek 2022.

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou u tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Toen Yvette opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze op in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze op haar vele wandelingen tegenkwam, heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft ze fabelachtig mooi gefotografeerd.

 

 

Signeersessie Jimmy Nelson

Donderdagavond 24 november vanaf 19.00 uur is Jimmy Nelson bij ons in de winkel om zijn gloednieuwe fotoboek Between the Sea & the Sky; een ode aan Nederland en haar volk, te signeren. Tevens vertelt hij aan de hand van beelden over de totstandkoming van het boek. 

Toen reizen in het voorjaar van 2020 plots onmogelijk bleek, pakte Nelson de fiets in plaats van het vliegtuig en reed hij langs Nederlandse vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Hij ontdekte de traditionele Nederlandse dracht en realiseerde zich dat die eigenlijk net zo bijzonder is als de culturele uitingen van de Papoea's of Masai. 

Het boek toont een deel van de Nederlandse identiteit die bijna verdwenen en vergeten is. Als onderdompeling in de cultuur van zijn geadopteerde vaderland is Between the Sea & the Sky bovendien zijn meest persoonlijke boek tot nu toe. 

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u dan aan via ramona@daannijman.nl. 

 

Verschijnt binnenkort: Heel Holland Bakt Kinderbakboek seizoen 3

Het Heel Holland Bakt Kinderbakboek seizoen 3 is het boek bij het seizoen 2022 van de Kids-editie van het leukste bakprogramma op tv. Met de lekkerste recepten voor junior bakkers om zelf thuis te bakken – alleen of met wat hulp – van super easy naar echte challenges plus alle favorieten van tv. 

 

Bestel direct

Ebook van de week: De omwenteling van Suzanna Jansen

Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het pauperparadijs, schetst in De omwenteling de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee.

Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoeveel strijd het kostte zich daaraan te ontworstelen. 

In haar persoonlijke, meeslepende stijl legt Suzanna Jansen in De omwenteling de anatomie bloot van de tergend trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie. En ze toont dat de genderverhoudingen van onze tijd hierin hun wortels hebben. Suzanna Jansen weet in De omwenteling als geen ander met een klein verhaal een grote geschiedenis te vertellen.

 

Bestel direct

 

De Zwijger winnaar Libris Geschiedenisprijs 2022

René van Stipriaan ontving afgelopen zondag de Libris Geschiedenis Prijs 2022 voor zijn boek De zwijger: Het leven van Willem van Oranje. ‘Een boek dat’, aldus de jury, ‘de komende dertig jaar een standaardwerk zal zijn. Een compleet boek over een onderwerp waar maar weinig historici zich aan zouden wagen.’ In De zwijger ontrafelt René van Stipriaan de duizelingwekkende loopbaan van een van de meest onverzettelijke figuren uit de wereldgeschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties, nederlagen. En ook de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven – en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. 

 

Jubileumeditie Carcassonne nu voordelig verkrijgbaar

Carcassonne bestaat 20 jaar en dit Carcassonne jubileum vieren wij met een prachtige aanbieding. De jubilemeditie is nu verkrijgbaar voor slechts € 20,- (ipv € 34,99).

Deze versie van het beroemde familiespel is in een feestelijk jasje gestoken en heeft veel extra's, zoals mini-uitbreidingen, extra tegels en speciale stickers. De tegels van Carcassonne Jubileum zijn prachtige uitgevoerd met glanzende details. De basis van Carcassonne blijft hetzelfde: sluit tegels aan op een steeds groter wordende kaart van de Franse vestingstad Carcassonne. Scoor punten door je meeples slim op wegen, steden en weiden in te zetten. Zodoende is deze uitvoering niet alleen een must voor fans, maar ook ideaal voor nieuwe spelers die met Carcassonne kennis willen maken. speel Carcassonne Jubilem en herbeleef een klassieker.