Lekker lezen deze herfst

Een gi-ga-groene Kinderboekenweek zit er op. Wij hebben genoten van de schitterende zelfgemaakte boomhutten, vrolijke kinderen in de winkel en de vele kinderboeken die over de toonbank zijn gegaan. De herfst is inmiddels aangebroken en dat is ook de tijd om lekker te lezen of bijvoorbeeld te genieten van een uitdagend puzzelboek. We laten u graag kennismaken met de nieuwste (puzzel)boeken. 

Signeersessie Jimmy Nelson
Graag kondigen wij aan dat donderdagavond 24 november Jimmy Nelson bij ons in de winkel is om te vertelen over zijn nieuwe boek Between the Sea & the Sky en om deze uiteraard te signeren. Mocht u dit niet willen missen, meld u dan aan via ramona@daannijman.nl. 

Onze verloren harten van Celeste Ng

Van de boeken van Celeste Ng krijg je nooit genoeg, althans ik niet. Dit is haar derde boek en ze worden iedere keer beter en beter. Zij weet iedere keer een maatschappelijk thema centraal te stellen of uit te vergroten en dan langzaam aan het verhaal een soort fantasy-achtige invloed er doorheen te vlechten. Waarbij je na enige tijd opeens denkt: Welke kant gaat dit op? En net als het onrealistisch dreigt te worden gaat het verhaal weer een andere richting uit. Dat vind ik echt heel knap. 

Alvorens ik iets ga vertellen over het verhaal moet ik eerst iets kwijt over de achtergrond van deze roman. Het Amerika in deze roman heeft vele jaren van Crisis met hoofdletter C gekend. Het waren jaren van armoede, grote werkloosheid, rellen, inflatie en ga zo maar door. Ng heeft het verhaal heel goed neergezet: het Amerika van nu in de Crisis van de jaren 30. Ook nu wordt er gezocht naar de oorzaak en als ze die niet kunnen vinden geven ze 'gewoon' China en alle aziaten de schuld. Het gaat immer heel goed met China en dus wordt China als de grote zondebok aangewezen. 

Om Amerika uit de Crisis te halen, te hervormen en herstellen stellen ze een/de PACT in. Wet- en regelgeving die ervoor moet zorgen dat de Amerikanen de Amerikaanse cultuur in ere houden en leven volgens de perfecte maatstaven. Als aziaat in het verhaal kun je hier alleen nooit helemaal aan voldoen. 

Het verhaal bestaat uit twee deel. Deel 1 vertelt het verhaal van Bird. Een 12-jarige Amerikaans-Aziatische jongen die samenleeft met zijn zwaar onderdrukte vader. Zijn moeder is op een bepaald moment 'zomaar' uit hun leven gestapt. En hij kan niet bevatten wat daar de reden van is geweest. 

In deel 2 leren we het verhaal van Bird zijn moeder kennen en komen we te weten waarom zij de keuze heeft gemaakt om uit het leven van Bird en zijn vader te verdwijnen. Het verhaal vertelt over de zoektocht van Bird naar zijn moeder. Op een dag ontvangt hij een brief met daarin een cryptische tekening en hij gaat op onderzoek uit.

Dit verhaal kent een bijna mythische toon en een sprookjesachtige setting. Van het ene briefje naar het andere, van de ene tekening naar de volgende. Zo weet Bird steeds meer te ontrafelen. Thema's die in dit boek naar voren komen zijn maatschappelijke onrust en druk en de angst die regeert. Het uitsluiten van groepen en wat dit met de mens doet. Schitterend geschreven. Het verhaal schudt je wakker om de waarheid nooit voor lief aan te nemen maar het altijd van verschillende kanten te bekijken.  

Ebook van de week: Vasistas

Haar leven langt zoekt Claudia de Breij naar woorden om de wereld te begrijpen, orde te scheppen in de chaos om haar heen. Meestal krijgen die woorden vorm in theatershows, boeken en columns, maar ook in tientallen liedjes en gedichten. De meeste zijn bedoeld als onderdeel van een plaat of show, maar vaak ook zijn het gedachten en ideeën die er simpelweg maar moeten zijn, als een hart onder de riem van de onzekeren, de dromers, de verwachtingsvollen. Ze schrijft in de volle breedte, over oorlogen, ziekte en dood, maar ook over haar kinderen, ouders, nieuwe & oude vrienden – en vaak en graag over de liefde. Al die woorden zijn nu voor het eerst bijeen gebracht in Vasistas, als steun voor iedereen die elke dag weer probeert de wereld te bevatten.

 

 

Bestel online

Signeersessie Jimmy Nelson

Donderdagavond 24 november vanaf 19.00 uur is Jimmy Nelson bij ons in de winkel om zijn gloednieuwe fotoboek Between the Sea & the Sky; een ode aan Nederland en haar volk, te signeren. Tevens vertelt hij kort over de totstandkoming van het boek. 

Toen reizen in het voorjaar van 2020 plots onmogelijk bleek, pakte Nelson de fiets in plaats van het vliegtuig en reed hij langs Nederlandse vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Hij ontdekte de traditionele Nederlandse dracht en realiseerde zich dat die eigenlijk net zo bijzonder is als de culturele uitingen van de Papoea's of Masai. 

Het boek toont een deel van de Nederlandse identiteit die bijna verdwenen en vergeten is. Als onderdompeling in de cultuur van zijn geadopteerde vaderland is Between the Sea & the Sky bovendien zijn meest persoonlijke boek tot nu toe. 

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u dan aan via ramona@daannijman.nl. 

 

Zojuist verschenen: Aan tafel met de zoete zusjes

Dit is hét kookboek voor gezinnen van nu. Gezond, snel, eenvoudig en kidsproof: Aan tafel met de Zoete Zusjes heeft voor iedere dag een lekker en gezond recept. De meer dan 30 heerlijke recepten voor hoofdgerechten, ontbijt, toetjes en natuurlijk snacks, zijn allemaal gebaseerd op succesrecepten van jonge ouders. Van zelfgemaakte loempia’s tot een hippe vlaflip en van stevige noedelsoep tot gezonde mac ’n’ cheese: er is voor ieder wat wils. En als de kinderen willen helpen in de keuken: dat kan altijd, want zelfgemaakt smaakt alles nog lekkerder!

Dit kookboek van de Zoete Zusjes zorgt gegarandeerd voor blije gezichten aan tafel. Nu verkrijgbaar bij Boekhandel Daan Nijman. 

 

Reserveer alvast: De gorgels en de laatste kans

Op 16 november verschijnt het nieuwe boek over de gorgels, De gorgels en de laatste kans. Wilt u deze niet missen? Reserveer hem dan nu alvast online of bij ons in de winkel.

De Waakgorgeltjes-in-Opleiding krijgen les in de duinen. Melle laat zien hoe hoog hij zijn Waakstok kan werpen. En precies op dat moment verschijnt er een zeearend boven hen. De machtige roofvogel draagt Waakgorgel Jukko, die op zomertraining naar het Hoge Noorden was gestuurd. Hij heeft een vreemde, slapende Gorgel bij zich. Jukko kan nog net vertellen dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt en dat de verdedigende Gorgels allemaal in slaap vallen. En dan valt ook hij in een diepe slaap. De Geneesgorgels kunnen hem en de vreemde Noordse Gorgel op geen enkele manier wakker krijgen. En dan leest Melle op internet iets wat hem grote zorgen baart, want de R is nog niet in de maand. Als de Grijze Gorgel dat verneemt, roept hij een bijzondere vergadering van Oergorgels uit. Wie kan de Gorgels redden?