Vooruitkijken en nazomeren met mooie boeken

De zomervakantie zit er voor de meeste mensen weer op. Gelukkig kunnen we nog wat nazomeren met elkaar en kijken we met z'n allen vooruit naar het najaar. Afgelopen weken verschenen er weer nieuwe boeken van onder andere Jorn Lier Horst en Maria Duenas. Ook is er veel om naar uit te kijken. 

Nieuwe agenda's en (scheur)kalenders
Maakt u al plannen voor het nieuwe jaar? En wilt u het jaar goed beginnen met plannen? Kom dan bij ons langs voor uw favoriete agenda en kalender.  Ook zijn er al weer volop scheurkalenders verkrijgbaar. 

Vul nu een grote tas voor slechts € 10,-
De opruiming loopt ten einde en als klap op de vuurpijl kunt u vanaf vandaag een grote tas komen vullen voor slechts € 10,-. Zien wij u verschijnen?

Boek van de week door Femke

De verkeerde kleur van Roelof Smit

Huib heeft al vanaf jonge leeftijd een doel voor ogen. Hij wil minister-president worden. Of misschien geen minister-president, maar hij wil het wel tot de Tweede Kamer schoppen. Veel verder dan de Zeeuwse provinciale politiek lijkt hij niet te komen. Huib Jansen komt wel met enige regelmaat in de Tweede Kamer, maar krijgt dan bij binnenkomst een pasje met daarop groot de letters: Bezoeker. 

Eerder hebben we het al eens gehad over de 7 vinkjes die mannen met topfuncties in Nederland hebben. Huib kan ze ook afvinken, alleen werkt het bij hem niet in zijn voordeel. Diversiteit wordt een steeds belangrijkere pijler en als in de Zeeuwse fractie Nigisti Yohannes kenbaar maakt de politiek in te willen, dan zijn Huib zijn kansen vrijwel direct verkeken. 

De Eritrese Nigisti Yohannes wil uit liefde voor Nederland plaats nemen in de partij. In eerste instantie wordt dit toegejuicht maar ook de partij raakt verdeeld als ze het niet eens zijn over belangrijke onderwerpen. Huib waait met alle winden mee om zo toch nog zijn kansen te vergroten op een plaats in de landelijke politiek maar of dit de juiste manier is, is maar zeer de vraag. Als de bedreigingen aan het adres van Nigisti steeds serieuzere vormen aan gaan nemen, moet de fractie keuzes maken. 

De verkeerde kleur is een politieke roman die een goed en in mijn ogen realistisch beeld geeft van de politieke bedrijvigheid. Politiek is consessies doen, geven en nemen, water bij de wijn doen en gaan voor het grotere geheel. Dit gaat vaak ten koste van kleinere vraagstukken. Het maakt zichtbaar en voelbaar hoe gevaarlijk het politieke spel is en hoe je op je woorden moet letten en om niet direct bedreigd te worden voor het minste of het geringste.

Het boek leest soepel, is actueel en soms zou je willen dat het in het echte leven anders zou zijn.  

Lezing Frank Krake

Op zondag 18 september geeft auteur Frank Krake een lezing in de Koepelkerk in Veenhuizen over zijn boek De Grootste Bankoverval aller tijden. Hij vertelt over het bijzondere verhaal van de grootste bankoverval aller tijden die plaatsvond tijdens de bezetting. Een waargebeurd verhaal van een groep heldhaftige verzetsvrienden. 

Aansluitend aan de lezing is het mogelijk om deel te nemen aan de gidswandeling door het Unesco Werelderfgoed Veenhuizen. 

Boekhandel Daan Nijman organiseert deze lezing samen met gids Peter Bos van inveenhuizen.nl en de Gemeente Noordenveld. Na afloop van de lezing verzorgen wij de verkoop van het boek. 

Kaarten voor de lezing (inclusief gidswandeling) zijn voor € 13,50 verkrijgbaar via www.inveenhuizen.nl. 

Waarom Veenhuizen als locatie voor deze lezing?
De lezing past in de reeks lezingen over de geschiedenis van het bijzondere dorp en zijn gevangenissen. Er zullen er daarom nog velen volgen over de eigen geschiedenis maar ook over alles wat met armoede en criminaliteit te maken heeft. Zaken die onlosmakelijk met de voormalige dwangkolonie verbonden zijn.

 

Lezing Suzanna Jansen

Op zondag 2 oktober komt Suzanna Jansen, auteur van Het Pauperparadijs, naar de Winsinghhof in Roden om een lezing te verzorgen over haar nieuwe boek De omwenteling

Over De omwenteling
Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Suzanna Jansen, schetst in De omwenteling de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer.

In haar persoonlijke, meeslepende stijl legt Suzanna Jansen in De omwenteling de anatomie bloot van de tergend trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie. En ze toont dat de genderverhoudingen van onze tijd hierin hun wortels hebben. Suzanna Jansen weet in De omwenteling als geen ander met een klein verhaal een grote geschiedenis te vertellen.

De lezing begint om 15.00 uur. Voor kaarten kunt u een e-mail sturen naar ramona@daannijman.nl. 

 

Black Lives Matter: voor elkaar met elkaar

In dit boek neemt Chris Beuker zijn lezers mee in zijn boeiende en inspirerende zoektocht naar wat zoal vooraf is gegaan aan de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten. Door wie, wanneer, waarom en hoe zijn de zaden geplant van deze beweging. Daarvan worden enkele voorbeelden gegeven van vooral de menselijke dimensie en verbindingen gezocht met bewegingen, ook in ons land, in het bijzonder de communistische.

Zo wordt aandacht besteed aan wat Martin Luther King Jr. één van de belangrijkste thema’s van zijn tijd noemde, namelijk het communisme. In Nederland, bij velen onbekend. Ook roept de schrijver zijn lezers op, dat we als mens geroepen zijn medemens te zijn en ons te begeven buiten de deur van onszelf om zodoende solidair en geëngageerd te zijn. Om in de woorden van de dichter Bertolt Brecht voorwaarts te gaan en niet te vergeten.

Chris Beuker (1946, Haulerwijk) schreef onder meer de boeken Communistisch verzet in Friesland 1925-1945 (2017) en Etty Hillesum, verwevenheid met het communisme (2020), is oud-docent drama en kunstenaar, en was jarenlang werkzaam in het hoger onderwijs.

 

Bestel online

Ziek zijn, een pelgrimage door Gea Veldman-Hut

Ik was 44 jaar toen ik te horen kreeg: u hebt borstkanker. En dan gebeurt er wat met je. Misschien herkent u dat wel, als een bericht je raakt, je komt als het ware in een ander
bewustzijn.

Al snel kreeg ik te horen dat het ernstig was. Een borstamputatie volgde, chemo, bestralingen en een hormoonkuur. Een week na mijn borstkankerdiagnose kocht ik een dagboekje om alles wat er gebeurde op te schrijven: de ziekenhuisbezoeken, de emotionele gedachten, het dagelijks leven en al het medeleven van de mensen om me heen.

Ik schreef om de drie weken een mail naar mijn achterban om hen op de hoogte te houden van mijn ziek zijn. Ik kreeg leuke reacties op mijn schrijven, waarop een jeugdvriendin mij vroeg of ik het ook ging opschrijven voor mijn kinderen, want zij mistte het verhaal toen haar moeder kwam te overlijden aan de gevolgen van borstkanker. 

Tijdens mijn ziek zijn is het woord ‘Pelgrim’ op mijn pad gekomen. Ik ben me daar meer in gaan verdiepen. Het onderweg zijn, met vallen en opstaan, en je bestemming halen, sprak mij aan. Een jaar na mijn borstkankerdiagnose heb ik een schrijfretraite gevolgd in een klooster. Daar heb ik besloten om het Jacobspad te wandelen, temeer omdat ik zo snel mogelijk wilde herstellen van de behandelingen.

In mijn boek beschrijf ik een fase uit mijn leven, de periode maart 2011 tot en met oktober 2012. Ik neem de lezer mee op mijn reis van ziek zijn: de diagnose, het ondergaan van de behandelingen en het proces van herstellen. Een ziekteproces die ik samen met mijn gezin moet doorstaan. 
Het is een lang proces geweest om de beslissing te nemen om het boek uit te geven. Uiteindelijk heb ik de stap genomen en ik ben er heel trots op!

Ziek zijn, een pelgrimage is nu verkrijgbaar bij ons in de winkel. 

 

 

Bestel online