Waar is januari gebleven?

Kunt u geloven dat de laatste dagen van januari alweer zijn aangebroken? Onvoorstelbaar toch, de maand is voorbijgevlogen! Eerlijk gezegd moesten we best even afkicken van de prachtige decembermaand. Januari staat voor ons in het teken van opruimen, schoonmaken en opnieuw inkopen. De vele nieuwe titels die op het punt van uitkomen staan, voelen als de start voor het nieuwe seizoen. Wij kunnen nu zeggen: we zijn er klaar voor!

Poëzieweek 2023
We sluiten januari af met de Poëzieweek. Het centrale thema is vriendschap. Vrienden zijn een belangrijk deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten kunnen helpen om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt. Het Poëziegeschenk 2023 is geschreven door Miriam Van hee en Hester Knibbe.

Nationale Voorleesdagen 2023
En alsof dat nog niet genoeg is: de Nationale Voorleesdagen zijn nog in volle gang! Ieder jaar weer een feest voor de allerkleinsten onder ons (en een groot genoegen voor de liefhebbers van voorlezen), met de mooiste voorleesboeken in de spotlights.

Genoeg redenen om onze boekhandel gauw te bezoeken. Wij staan graag voor u klaar!

Tijd tekort |tijd genoeg van Margriet Sitskoorn

Je zou willen dat je dit boek eerder had gelezen. Wat een verademing. Dit boek is niet het zoveelste timemanagementboek, maar het gaat over hoe we ons verhouden tot tijd. Wist je dat er verschillende vormen van tijd zijn: objectieve en subjectieve tijd. Margriet Sitskoorn stelt dat wij heel erg gewend zijn om op de objectieve manier te leven. Leven naar de klok , kloktijd. En daardoor hebben we altijd te weinig tijd, zijn we gehaast, is er geen tijd om te genieten want de volgende taak wacht. Het is nu tijd om eens op de subjectieve manier met tijd om te leren gaan.

Dit boek leert je in een aantal stappen om anders met tijd om te gaan. Sitskoorn zegt niet dat alle klokken, horloges, tijdsaanduidingen de deur uit kunnen, maar ze vertelt wel dat, als je er op een andere manier mee omgaat, er veel meer uit tijd te halen valt. Luister bijvoorbeeld eens naar je persoonlijke, biologische klok. Slaap wanneer je moe bent, doe taken wanneer je je het fitst voelt en probeer daarnaar te leven. In de huidige maatschappij zijn we ingesteld om te leven naar de klok. Het lijkt daarom onmogelijk om dit door te voeren in je gewone leven. Maar als experiment tijdens je vakantie bijvoorbeeld is het geniaal.

Het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt kan voorgoed tot het verleden behoren, als je je strijd met tijd ontrafelt en leert om tijd genoeg te hebben. Tijd tekort | tijd genoeg geeft je inzichten, voorbeelden en opdrachten om zelf eens aan de slag te gaan om meer uit je tijd te halen. En zo te zorgen voor een zorgelozer, gelukkiger en gezonder leven. En dat allemaal in dit boek. Het is je tijd meer dan waard.

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University en neuropsycholoog. Sitskoorn schreef ook boeken over het brein en over ouder worden. Bekende boeken van haar hand zijn bijvoorbeeld Het maakbare brein en Ik wil iets van jou - jij wilt iets van mij.

Poëzieweek 2023

Van 26 januari tot en met 1 februari vindt de Poëzieweek 2023 plaats met als thema Vriendschap. Miriam Van hee en Hester Knibbe zijn samen het boegbeeld van de Poëzieweek 2023. Ze koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen en zijn ook in het dagelijks leven al decennialang ‘besties’. Zo belichamen ze perfect het thema van de elfde Poëzieweek: vriendschap.

Samen schreven zij het Poëziegeschenk 2023. Tien nieuwe gedichten zijn gebundeld tot een bijzonder collector’s item. U ontvangt dit geschenk gratis bij ons in de winkel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie tijdens de Poëzieweek.

 

Tweede Vasalis-avond: Ik droomde dat ik langzaam leefde...

Op woensdag 15 februari 2023 wordt de tweede Vasalis-avond georganiseerd door de Vasalis werkgroep bij Boekhandel Daan Nijman. We willen de nagedachtenis van Vasalis levend houden en met elkaar genieten van het werk van Vasalis. 

Tijdens deze avond wordt onder andere het prachtige door Marga Kool geschreven essay gepresenteerd. Zij zal ook voordragen uit het essay.

Daarnaast zal Geert Pruiksema vertellen over de lievelingsschilder van Vasalis: Hercules Seghers.

De avond wordt muzikaal opgeluisterd met livemuziek. 

Kaarten zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel voor € 15 incl. drankje en het essay. De tweede Vasalis-avond begint om 19.30 uur. 

 

Nationale Voorleesdagen 2023

Woensdag 25 januari gingen de Nationale Voorleesdagen van start. Doel van deze jaarlijkse voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen. Dat heeft verschillende voordelen, waaronder het positieve effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip. 

De Nationale Voorleesdagen bestaan al sinds 2004 en vaste onderdelen zij het Nationale Voorleesontbijt, het Prentenboek van het jaar en de Prentenboeken Top 10. 

Prentenboek van het jaar - mini-editie

Tijdens de Nationale Voorleesdagen verschijnt de unieke mini-editie van het Prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Deze mini-editie is verkrijgbaar voor slechts € 5,75. 

 

 

Ebook van de week: Engel en Kinnari

Java, 1895. Als pleegkind is Louisa op haar dertiende uitgehuwelijkt. Ze verlangt ernaar te weten wie haar biologische moeder is, maar haar omgeving beweert dat haar afkomst er niet toe doet. Waarschijnlijk was haar moeder een njai, de concubine van een Hollander, iemand die je maar beter dood kunt zwijgen. Louisa mag van geluk spreken, als erkende Indo-Europese behoort ze tot de koloniale bovenlaag van Nederlands-Indië. Wanneer ze in de spiegel kijkt, ziet ze echter iets heel anders.

Door veel te lezen probeert Louisa te ontsnappen aan haar huisvrouwenbestaan in Buitenzorg. Haar vriendschap met een buurvrouw van Chinese afkomst en diens Javaanse secretaris - twee buitenstaanders op wie de Europese gemeenschap neerkijkt - geeft haar de vleugels van de kinnari, de mythische liefdesgodin. Eindelijk durft ze haar eigen keuzes te maken.

Toch beslist het lot anders en Louisa vindt zichzelf terug als de verzorgster van haar zieke man en haar pleegmoeder. Ook al noemen ze haar een engel, haar vleugels is ze kwijt. Ze gaat alsnog op zoek naar haar moeder om te ontdekken wie zijzelf nu eigenlijk is: een westerse engel of een oosterse kinnari.

 

Bestel direct

Lezing Douwe Draaisma

Op zondag 26 februari geeft alom gekend historicus van de psychologie Douwe Draaisma een lezing over zijn boek De man die zijn hoofd verloor op de CazemierBoerderij in Tolbert. 

Als auteur schreef psycholoog Douwe Draaisma tal van boeken over de werking van het menselijk brein. In zijn nieuwste boek De man die zijn hoofd verloor schrijft hij met een groot empathisch vermogen over uitzonderlijke mensen die gedreven worden door absurde en tragische wanen en illusies.

De boeken van Douwe Draaisma zijn in binnen- en buitenland bekroond met literaire en wetenschappelijke prijzen, en zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald. 

De lezing, een samenwerking tussen de CazemierBoerderij en Boekhandel Daan Nijman, start om 14.30 uur. Kaarten kosten € 12,50 (inclusief koffie/thee) en zijn verkrijgbaar via de ticketshop van de CazemierBoerderij.