• Gratis verzending in Nederland vanaf € 20,-
  • Winkels in Groningen en Drenthe
  • Roden: 050-5012967 - UMCG: 050-3110998

Nieuws en activiteiten

Lees meer »

Vasalis

 

4 maart Vasalis-avond

Avond rond M.Vasalis als opmaat voor de Boekenweek 2020

In mei 2019 vond in de tuin bij het Vasalismonument in Roden een geslaagde poëziehappening plaats. Doel was een ode aan Vasalis te brengen en aandacht op het doorgaans verlaten monument te vestigen.

 

Als vervolg wordt jaarlijks, met medewerking van de gemeente Noordenveld, een boekje over Vasalis en haar poëzie gepubliceerd.  

Op woensdag 4 maart 2020 is de feestelijke presentatie van het eerste deel van de Vasalis-reeks in boekhandel Daan Nijman te Roden.

Dit essay Brief aan Vasalis is geschreven door dichter Nicolette Leenstra. Als kind hoorde zij haar moeder vertellen over de pseudoniemen Vasalis en Kopland. Het begin van haar fascinatie voor poëzie?

Voortaan zal er jaarlijks  een Vasalis-avond worden georganiseerd. In principe de tweede woensdag van februari (rond de geboortedatum van Vasalis en de poëzie-week).

 

Programma:

Nicolette Leenstra houdt een voordracht n.a.v. haar essay.

Uitreiking van het eerste exemplaar.

Verder vertelt schrijver/dichter Ronald Ohlsen over zijn ontmoeting met Vasalis. Als middelbare scholier heeft hij ruim drie uur met haar gesproken. Een unieke gebeurtenis, omdat de dichteres zich zelden liet interviewen.

Het programma wordt muzikaal omlijst door singer-songwriter Eva Waterbolk. Daarnaast leest een aantal dichters voor uit het werk van Vasalis.

 

Toegang:  € 12,50  inclusief boekje, hapje en drankje.

U kunt zich opgeven via daan@daannijman.nl en kaartjes te koop bij Boekhandel Daan Nijman

Lees meer »

26 februari Mariet Meester

 

26 februari Mariët Meester

Op deze avond komt Mariet Meester vertellen over haar nieuwe boek; een zeer bijzonder verhaal.

Terwijl de hoofdpersoon van Pingping op zoek is naar een eenvoudiger bestaan, proberen haar tegenspelers juist zoveel mogelijk "pingping' binnen te slepen. Een tragikomedie met absurde trekken.

Aanvang 19.30 uur en kaarten zijn verkrijgbaar via de winkel of via info@daannijman.nl

 

Lees meer »

WAT IS VRIJHEID : Een poëziewedstrijd voor kinderen in het basis- en middelbaar onderwijs.

 

Het is in april 2020 dat wij vieren dat wij in Roden 75 jaar geleden bevrijd werden.

VRIJ. Een mooi, lief, krachtig en betekenisvol woord. Hoe vrij zijn we eigenlijk?

Is vrijheid een droom, inspiratie, een fijne plek in je hoofd, een noodzaak of een illusie? Wat is je ultieme vrijheidservaring?

De Stichting Herdenken Noordenveld en Boekhandel Daan Nijman roepen scholen binnen het basis- en voortgezet onderwijs op om met hun kinderen gedichten te schrijven over Vrijheid.

 

Wat is Vrijheid?

 

Ben je vrij om te spelen?
Vrij om te zeggen wat je wilt?
Vrij om te dromen?
Vrij om te gaan waar je naar toe wilt gaan ?
Vrij om te zijn wie je wil zijn?
Vrij om iets niet te kunnen?

Vraag uw leerlingen een gedicht van maximaal 15 regels te schrijven en stuur deze gedichten voor 3 april naar info@Daannijman.nl o.v.v poëziewedstrijd.

De genomineerde gedichten worden bekend gemaakt op 9 april door de jury die bestaat uit oa. Femke Liemburg, eigenaar Boekhandel Daan Nijman en Ilse de Boer, schrijfster van dichtbundel 'De Ellende in mijn hoofd'. Op 11 april zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling Kanaalstraatverhalen in K38. De mooiste gedichten worden geëxposeerd  in K38. 

Tevens kunnen de winnende gedichten voorgedragen worden bij de 4 mei Herdenking in de Pompstee, het festival De Verbinding op 5 september op de Albertsbaan en bij de onthulling van het monument Het Vertrekpunt in Roden op 22 november.

De SHN organiseert deze wedstrijd samen met boekhandel Daan Nijman, Noordenveld leest  en de PKN kerk.

Jubileumvoorstelling!

 

In 2019 viert Boekhandel Daan Nijman (Roden en Groningen) haar 20 jarig-jubileum. Samen met Theater de Winsinghhof organiseren wij deze jubileumvoorstelling om het jaar prachtig af te sluiten. Auteur Jan Brokken wordt ondersteund door pianiste Clara Biermasz, terwijl hij tijdens deze voorstelling een bijzondere literaire weg bewandelt. 

Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn! 

 

Het concert vindt plaats op vEntree: € 12,50 

Kaartjes te koop via www.theaterroden.nl

 

Jan Brokken 

Ronald Giphart komt naar Veenhuizen!

 

 

 

Zondag 27 oktober: High Tea met de Zeven Zussen!

 

Zondagmiddag 27 oktober kunnen de fans van de populaire boekenserie 'De Zeven Zussen' elkaar ontmoeten onder het genot van een heerlijke high tea in Cuisinerie de Mensinge.
Samen kletsen over de boeken, een heuse Zeven Zussen quiz spelen en luisteren naar de spannende complottheorieën van Instagrammer @roosleest. Noordenveldleest.nl organiseert dit unieke evenement samen met boekhandel Daan Nijman en de bibliotheken van Roden, Norg en Peize.

Ben jij ook fan van deze boekenserie en kun je niet wachten tot het volgende deel verschijnt? Kom dan zeker naar deze gezellige high-tea. Al heb je maar één deel gelezen, of geen en ben je nieuwsgierig, van harte welkom!

Koop je ticket via Noordenveldleest.nl of Boekhandel Daan Nijman en kom gezellig met je zus, vriendin, moeder of buurvrouw. We zien jullie graag zondagmiddag 27 oktober!

Lees meer »

12 oktober 11.00 uur OP REIS DOOR RODEN

 

Als uitsmijter hebben wij op zaterdag 12 oktober een kinderspeurtocht door Roden uitgezet. Langs diverse winkels in Roden kun jij je reisstempel ophalen en zo je goodiebag verdienen die je van ons aan het einde van deze tocht krijgt. Heb jij alle stempels en vragen kunnen beantwoorden? Ren dan snel terug naar Boekhandel Daan Nijman. En wie weet mag jij jezelf de winnaar van deze superleuke speurtocht noemen! 

Lees meer »

11 oktober 15.30 uur Voorstelling

 

Hoe word je een goede astronaut? Moet je hoog durven klimmen? Goed kunnen sporten? Weten waar de planeten staan? André het astronautje neemt je mee naar een bijzondere plek en verklapt daar een geheim...

 

In deze solovoorstelling maken kinderen op speelse wijze kennis met de ruimtevaart, het leven als astronaut én met onze mooie maar kwetsbare planeet. Door de enthousiaste reacties raden wij iedereen aan zich aan te melden via info@daannijman.nl.

 

Het astronautje is geïnspireerd op de belevenissen en ervaringen van astronaut André Kuipers. Hij woonde en werkte meer dan een half jaar in het internationale ruimtestation ISS. Eerder verschenen al vijf boeken over het astronautje. André Kuipers is dit jaar tevens de schrijver van het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2019. De boeken worden geïllustreerd door Natascha Stenvert. Deze voorstelling wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met André Kuipers.

 

 

 

10 oktober 19.30 uur Pauline Broekema

 

 

Naast alle kinderboekenaandacht zijn paps & mams en opa & oma aan de beurt om te genieten. We blijven natuurlijk binnen het thema van de boekenweek. 
Pauline Broekema kennen we van prachtige boeken als "Het Boschhuis" en "Het uiterste der zee". Deze avond echter kunt u genieten van verhalen over de vele jaren waarin zij als binnenland verslaggever bij de NOS van de ene plek na de andere mocht reizen. Dat wordt zeker boeiend! Aanvang 19.30 uur. Aanmelden via info@daannijman.nl

Lees meer »

9 oktober 16.00 uur Juf is Zen - lezing/workshop door Diana Gjaltema

 

De leerkrachten worden tijdens deze kinderboekenweek niet vergeten. Wellicht is dit een mooie gelegenheid om als team op pad te gaan. Aanvang 16.00 uur

Diana Gjaltema, schrijfster van het boek "Juf is Zen", geeft een lezing/workshop van ongeveer een uur met het thema ‘Een reis naar jezelf’.

 

'Juf is Zen' is een boek voor leerkrachten en opvoeders. Het opent deuren naar mogelijkheden om momenten van stilte en aandacht in de klas te brengen. Dit kan op een manier die weinig tijd kost en gemakkelijk in het onderwijsprogramma past: met behulp van eenvoudige meditatieve oefeningen.

 

Diana Gjaltema laat zien hoe volwassenen en kinderen op een ontspannen manier staande kunnen blijven in de steeds veranderende en prestatiegerichte wereld die 'onderwijs' heet. Natuurlijk is deze activiteit voor iedereen toegankelijk! Aanmelden via info@daannijman.nl

Lees meer »

5 oktober 15.30 uur Natascha Stenvert op bezoek!

 

Natascha Stenvert heeft samen met astronaut André Kuipers het prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 gemaakt. Het thema is vervoer, en daar kun je best wat gekke dingen over verzinnen! Want hoe kom je bijvoorbeeld in de
ruimte als je geen raket hebt? In de Kinderboekenweek vertelt Natascha hoe je dat oplost. Doelgroep kinderen 4 t/m 8 jaar en hun ouders/begeleiders. Aanvang 15.30 uur

Wij vieren Harm de Jonge!

Wij vieren Harm de Jonge!

Het is een bijzonder jaar voor Harm de Jonge, op 3 mei vierde hij zijn 80e verjaardag en
op 10 mei verschijnt zijn nieuwe boek: De dekseldrager van Heteketel. Voor ons reden genoeg om een feestje te organiseren.
Op zaterdag 18 mei gaat de vlag uit en organiseren we een feestelijke boekenborrel. We beginnen om 15:30 uur wanneer Harm de Jonge een inleiding zal geven over zijn nieuwe boek. Vervolgens kunt u in gesprek gaan met Harm en een boek laten signeren. Daarnaast kunt u genieten van een hapje en een drankje. 

Om een inschatting te kunnen maken van hoeveel bubbels we in huis moeten halen is het fijn dat u zich even aanmeldt. Dat kan door een mail te sturen aan femke@daannijman.nl .

In De Dekseldrager van Heteketel heeft een mus een pauwenstaartje en een duikeend een kievitskuifje. Er is meer onverklaarbaar op het vogeleiland Orniskoog. Sinds de aardbevingen daar is er veel veranderd, het is er nat en koud. De vogels die er wonen besluiten uiteindelijk naar Heteketel te vluchten, waar het heerlijk warm moet zijn. Te warm misschien, want op Heteketel blijken de bewoners langzaam te verkruimelen en zoekt iedereen verkoeling in vijvers.

25 april: Lezing door Peter Brusse

 

Op donderdag 25 april a.s. komt Peter Brusse, o.a. auteur en voormalig hoofdredacteur & Engeland-correspondent naar Roden voor een lezing over zijn werk.

Als er op dit moment 1 onderwerp zeer actueel is waar je met Peter Brusse makkelijk 1 avond over kunt vullen dan is het ‘de Brexit’. Peter Brusse neemt ons mee en legt glashelder uit waarom sommige ‘Englanders’ zo ver gaan in hun wil tot afscheiding. Dit doet hij mede aan de hand van zijn net uitgekomen boek ‘Ach, Engeland’.

Eerder verschenen boeken van Peter Brusse zijn: ‘Neem nou Londen’, ‘Engeland bestaat niet’, ‘De uithoeken van Europa’ en ‘Onder de mensen’.

Graag van tevoren aanmelden bij femke@daannijman.nl 
 

Boekhandel Daan Nijman
Aanvang: 19:30 uur 
Entree: Vrij toegankelijk wel graag aanmelden. 

Peter Brusse

 

 

 

 

18 april: Jan Siebelink schrijver van het Boekenweekgeschenk

 

Donderdag 18 april komt de bekende schrijver Jan Siebelink, auteur van het Boekenweekgeschenk 2019 en van het bekende boek ‘Knielen op een bed violen,’ naar Roden!  Ter ere van de tachtigste verjaardag van Siebelink verscheen vorig jaar een wonderschoon geïllustreerde uitgave, verrijkt met citaten uit zijn werk. Een feest om te lezen en een inspiratie voor ieder die van bloemen houdt.

Samenwerking Noordenveldleest & Boekhandel Daan Nijman

Wapen van Drenthe 
Aanvang: 20.00 uur 
Entree: € 10,= incl. koffie/thee

! Kaarten verkrijgbaar in de winkel.

28 maart: Annegreet van Bergen

Annegreet van Bergen is de schrijfster van ‘Lessen van burn-out’, ‘Mijn moeder wil dood’ en het veel verkochte boek ‘Gouden jaren’ waarin ze in woord en beeld laat zien hoe dagelijkse dingen die wij nu normaal vinden, in haar jeugd heel anders waren.
Een feest van herkenning.
Ze komt in Roden natuurlijk ook vertellen over haar nieuwe boek ‘Het goede leven.’
 
Catharinakerk, Brink 8, Roden
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 10,- inclusief koffie/thee

 

 

 

 

 

22 maart: Aaf Brandt Corstius

Noordenveld beleeft dit jaar een spetterende opening van de boekenweek. Morgenavond komt Aaf Brandt Corstius voor een lezing in ‘Het Wapen van Drenthe’. Vooraf kunt u genieten van een buffet en na afloop van de lezing zijn er hapjes en een borrel. Aaf Brandt Corstius is een bekende columniste en heeft verschillende boeken op haar naam staan zoals ‘Handboek voor de moderne vrouw’ en ‘Het jaar dat ik moeder werd.’
Recent verscheen haar trouwboekje ‘Zo maak je van de mooiste dag van je leven de mooiste dag van je leven.’

Wapen van Drenthe, Roden
Aanvang buffet: 18.00 uur 
Aanvang lezing: 20.00 uur
Entree: € 20,- voor buffet, €15,= voor lezing, koffie/thee, hapjes en drankje.

U kunt er nog bij zijn er zijn nog kaarten beschikbaar.
In de winkel of via tickets.daannijman.nl

1 maart: Erik Hulsegge

 

Erik Hulsegge is eindredacteur, journalist en columnist bij RTV Noord. Wekelijks schrijft hij een prachtige column voor de website van RTV Noord. Als rasechte Groninger komt hij in het kader van de streektaalmaand maart naar Peize. Hulsegge is een begenadigd verteller en heeft een bijzonder levensverhaal. Pas na zeventien jaar zag hij zijn eeneiige tweelingbroer en hoe dat zo kwam, hoort u ongetwijfeld ook op deze boeiende avond.

 

Cafe Ensing, Hoofdstraat 52, Peize
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 10,- incl. 1 kop koffie/thee

 

 

 

1 maart: boekpresentatie UMCG Inge Zwerver

 

 

Op 1 maart zal Inge Zwerver (alias Wadwicht) haar bundel 'Dichter bij het Wad' presenteren in onze boekhandel in het UMCG.

Het eerste exemplaar zal zij daar uitreiken aan de directeur van de Waddenvereniging mevrouw Lutz Jacobi.

Deze bundel bevat gedichten over het Wad met als doel deze wat dichter bij de mens te brengen. De daarbij zeer sprekende foto's zijn gemaakt door haarzelf of haar dochter.

Mocht u aanwezig willen zijn; wees van harte welkom. Inge zal uw aanwezigheid zeer op prijs stellen!

 

Boekhandel Daan Nijman UMCG (winkelstraat) 16.00 u.

Vrije toegang met hapje & drankje

 

 

 

17 februari: lezing Hans Dorrestijn

 

Lezing door Hans Dorrestijn naar aanleiding van zijn boek " Het rimpelperspectief ".

Wie kent hem niet, de man van de tragi-komische verhalen en liedjes. Of van zijn vogelrijke televisieoptredens. Met het vorderen van de leeftijd gaan de rimpels overheersen. Hoe overleef ik de oude dag? Hans Dorrestijn hoopt het antwoord te geven.
Een lezing in samenwerking met Boekhandel Daan Nijman in Roden.


Kaarten in de voorverkoop bij boekhandel Daan Nijman in Roden en bij kapsalon Hair & Beauty in Tolbert

 

CazemierBoerderij Tolbert 14.30 u.

Entree € 10,- inclusief kop koffie of thee.

 

 

 

 

26 januari: Leo Timmers

 

Een huis voor Harry bij boekhandel Daan Nijman.

Woensdag 23 januari beginnen de Nationale Voorleesdagen. Ieder jaar weer een groot feest.

 

Op zaterdag 26 januari komt Leo Timmers langs. Hij is de bedenker, schrijver en illustrator van: Een huis voor Harry. Hij komt helemaal vanuit Brussel naar Roden en is er zaterdag vanaf 14:30 uur. Hij komt voorlezen uit Een huis voor Harry, en geeft een workshop waarbij kinderen zelf aan de slag gaan en katten kunnen gaan tekenen.

 

We hopen je te mogen begroeten tijden de Nationale Voorleesdagen. Want voorlezen maakt je leuker.

22 November workshop: Inspirerend Social Media met Sanne

 

 

 

 

Op 22 november organiseren we een ontzettend leuke, gezellige en bovenal inspirerende avond over Social Media.

Heb jij altijd al meer willen weten over Instagram en vloggen & bloggen? Kom dan gezellig langs. 

Sanne Hemmes, bekend van The Sassy Girl en familievlog Fosandus, komt vertellen hoe je dat nu allemaal doet!

 

 

Alexander Munninghoff 15 november naar de Tafel20 te Norg!

 

Alexander Münninghoff is journalist en Ruslandkenner en komt een lezing geven over zijn bekende boek ‘De Stamhouder’. Dit gaat over de familiegeschiedenis van de auteur. Een Russische gravin als grootmoeder, een schatrijke spion voor de geallieerden als grootvader, een vader bij de Waffen SS, een moeder die hem na de oorlog ontvoert naar Duitsland, waarna hij door de grootvader terug-gekidnapt wordt.

 

Restaurant Tafel20, Westeind 7, Norg
donderdag 15 november

Aanvangstijd
20.00 u. Entree: € 7,50

Lees meer »

Angelien Coco Martin presenteert 25 oktober Blinkertjes

 

Lezing “Blinkertjes” in woord en beeld: 

Angelien Coco Martin presenteert de spirituele achtergronden bij het prachtige cadeauboekje  ‘’Blinkertjes” van Olga Lohle. Het boekje bestaat uit kleurige aquarellen en versjes.  

 

Olga Lohle( 1929-2016) - weefster, schilderes en dichteres laat met haar werk weten, dat de werkelijkheid uit energie bestaat, natuurkundig staat dit ook al jaren vast. Vanaf haar  45e ziet Olga deze energie als kleuren in de lucht en in haar geestesoog. Aan de hand van die innerlijke film schildert ze vele serieuze doeken.  Ter ontspanning maakt ze aquarellen en pentekeningen, die door de kleinkinderen tot “Blinkertjes” gedoopt worden.  “Blinkertjes” zijn de energietjes en gedachtenstromen die altijd en overal om ons heen glinsteren, stralen en fluisterend troosten.  Ze nemen allerlei vormen en kleuren aan.  Gedachteloos tekende en schilderde Olga  haar fabelachtige universum. Ze was haar tijd ver vooruit want doodles en zentangle waren toen nog niet in de mode. Tegelijkertijd is het niet alleen geestig - á la Annie M.G. Schmidt - maar raakt Olga met haar werk de kern van het menselijk bestaan. Wie zijn wij eigenlijk, waar komen wij vandaan, en waar gaan wij naar toe?

 

 

Op donderdagavond 25 oktober om 19:30 uur is Angelien Coco Martin te gast bij boekhandel Daan Nijman. Ze geeft een optimistische filosofische toelichting op de aquarellen en gedichten in het   kwalitatief hoogwaardig uitgegeven cadeauboekje “Blinkertjes”.  Toegang is gratis; aanmelden is zeer wenselijk en kan door een mail te sturen naar femke@daannijman.nl  Als u na afloop van de lezing het boekje aanschaft krijgt u er een setje van 5 kaarten gratis bij. Kom luisteren en verbaas u!

 

Saskia Goldschmidt en Louis Stiller komen samen naar Roden!

 

 

Twee nieuwe romans van verschillende auteurs met dezelfde thematiek: de gevolgen van de aardgaswinning voor het Groningse platteland. Twee schrijvers, één gedachte. Louis Stiller – opgegroeid in Roden – schreef Gasland dat afgelopen augustus verscheen en Saskia Goldschmidts roman Schokland kwam in september uit. Op eigen initiatief komen zij 18 oktober samen naar Roden om elkaar aan te vullen, vragen te stellen, te beantwoorden en in debat te gaan met het publiek.

 

Wapen van Drenthe, Heerestraat 1 Roden
18 oktober
Aanvangstijd
20.00 u. Entree: € 7,50

Schokland

Lees meer »

13 oktober - Muzikale vertelvoorstelling Dikkie Dik en de taart

 

Op zaterdag 13 oktober vieren we de verjaardag van Dikkie Dik. Wisten jullie dat Dikkie Dik dit jaar 40 is geworden? En dat dat heel oud is voor zo'n rode kater? Gedurende de hele dag zijn er activiteiten en zijn er mooie prijzen te winnen. We gaan cupcakes versieren, kleurplaten kleuren, voorlezen, en we maken een feestjurk voor Dikkie Dik.

En als klap op de vuurpijl is er een spetterende afsluiting met om 16:00 uur het muzikale verteltheater.

 

‘Dikkie Dik en de taart’. Een kleine, sfeervolle muziekvoorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders. Het publiek wordt actief betrokken bij de voorstelling. Er mag volop gezongen en geroepen worden bij nieuwe originele liedjes over Dikkie Dik. Het verhaal wordt opgebouwd rond een levensgroot boek met originele Dikkie Dik-tekeningen van Jet Boeke.

 

Wij zeggen: Kom erbij!

Kletsboek!

10 oktober - Kom je eigen kletsboek maken

 

Je bent op woensdag 10 oktober om 16:00 uur van harte welkom om een eigen kletsboek te maken.

 

Gezinnig – de uitgever van de kletsboeken – geeft een workshop bij ons in de winkel en neemt van alles mee voor een uurtje Do It Yourself.

 

We sluiten af met een quiz waarbij je het boek Vriendenklets kunt winnen.

De workshop is leuk voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Je ouders zijn ook van harte welkom.

9 oktober - Vertelvoorstelling over Lampje!

 

En dan: op 9 oktober om 16:00 uur komt Gouden Griffel winnares Annet Schaap samen met Frederike de Winter naar Roden. Haar boek Lampje won afgelopen dinsdag de Gouden Griffel. Lampje is een prachtig verhaal dat lonkt naar een sprookje. Het boek prikkelt de fantasie, gaat over vertrouwen en doorzettingsvermogen. 

 

Annet en Frederike komen samen vertellen over Lampje. Ze geven een muzikale vertelvoorstelling over de avonturen van Lampje met lekkere liedjes en fijne muziek.

 

 

 

Lees meer »

Lezing Peter Barthel - Professor bestaat God?

 

 

Lezing Peter Barthel - "Professor, bestaat God?"

Locatie: Kerk van Peize

Datum: 7 oktober

Aanvang: 15.00 uur

 

Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast lezingen over zijn vak geeft hij ook af en toe lezingen over de relatie tussen religie en wetenschap. In het kader van het 400-jarig bestaan van de universiteit beantwoordde hij in 2014 de vraag van de 7-jarige Anco "Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?" Dat antwoord verscheen enkele weken later in de landelijke ochtendkrant Trouw en vond grote weerklank.


Barthel heeft zijn antwoord verder uitgewerkt en achtergrondmateriaal toegevoegd, in een dun, toegankelijk boekje "Professor, bestaat God?".

 

Gratis entree (een vrijwillige bijdrage is welkom).

 

Zijn heldere uiteenzetting van hoe hij als wetenschapper - dagelijks bezig met het heelal en de nietigheid van de aarde en mens - aankijkt tegen God, religie en de rol van de kerk in onze moderne samenleving, kan velen inspireren: atheïsten, agnosten​​​​​​ en trouwe kerkgangers. In zijn visie is God de bezielende geest van deze wereld, het mooie en het goede dat we met elkaar in verwondering en vertrouwen op de toekomst ontdekken, dat ons ter verantwoording roept en dat we met elkaar moeten delen. 
Sleutelwoorden in Barthels visie zijn verwondering en bezieling.

 

Het boekje is uitgegeven door Amsterdam University Press en kan voor € 9.95 bij de boekhandel en bij de lezing gekocht worden.

 

 

Lees meer »

De knapste Buurman & Buurman Movie

 

Wie spelen de grappigste, gekste, domste Buurman & Buurman Movie?

 

In de winkel bouwen we een kleine studio waar jullie je helemaal uit kunnen leven. Bedenk een goed scenario en misschien winnen jullie wel!

De film mag maximaal 1 minuut duren, we nemen het live in één keer op. Misschien worden jullie wel wereldberoemd als het nieuwe Buurman & Buurman-duo.

 

Lees meer »

De Buurman & Buurman Lookalike-verkiezing

 

Verkleed je met je beste vriend als Buurman & Buurman en kom zaterdag 6 oktober langs in de winkel om dit te showen.

 

Wij maken een foto van jullie en hangen die aan de waslijn. De allermooiste en echt lijkende Buurman & Buurman winnen een prachtig pakket.

 

Op 6 oktober om 16:00 uur maken wij in de winkel de winnaars bekend.

6 oktober - Buurman & Buurman Klusdag


Zaterdag 6 oktober wordt een gezellige klus-dag met Buurman & Buurman. We gaan knutselen, voorlezen en je kunt filmpjes komen kijken.

 

En we hebben twee supergave wedstrijden bedacht.

 

- De Buurman & Buurman Lookalike-verkiezing

- De knapste Buurman & Buurman Movie

 

 

Wij zeggen: A je to!

Lees meer »

Boekpresentatie 'De kleine geschiedenis van Drenthe'

 

Wie zich ergens in wil verdiepen en breed georiënteerd is kent ongetwijfeld de gele boekenserie: Voor Dummies. Nu is er na het succes van de kleine geschiedenis van Groningen, de kleine geschiedenis van Drenthe. Reden voor boekhandel Daan Nijman om de auteur, Paul Brood uit te nodigen voor een presentatie. Naast de presentatie houden we een   Drentse boekenborrel. En niet zomaar een borrel, een borrel met Drentse hapjes, drankjes, en muziek. Om het geheel af te maken verzorgt Paul Brood een heuse Drentse quiz. Paul Brood is archivaris en historicus bij het Nationaal Archief en kenner van de Drentse geschiedenis. Het boekje de kleine geschiedenis van Drenthe geeft een overzicht van de historie van Drenthe. Brood zette de belangrijkste feiten op een rij van de oudste provincie van Nederland, van de hunebedden tot de TT Assen.

Op zaterdag 1 september om 16.00 uur gaan we het boekennajaar op deze manier feestelijk inluiden. Paul Brood gaat het u niet gemakkelijk maken met zijn quiz. Wie van onze gasten weet het allermeest over Drenthe? De winnaar krijgt de eervolle titel Slimste Dummie van Drenthe. Daarnaast krijgt de winnaar een Drents pakket. 

Dus alle Drenten opgelet, en daarnaast alle mensen die Drenthe een warm hart toedragen. Kom gezellig langs tijdens deze officiële presentatie in een feestelijk jasje.

Toegang is gratis; aanmelden is zeer wenselijk en kan door een mail te sturen naar femke@daannijman.nl.

3 oktober - de traditionele Kinderkassa

 

We beginnen de Kinderboekenweek op 3 oktober met een feestelijke opening en de traditionele Kinderkassa. 

 

Tijdens de Kinderkassa mogen kinderen zelf hun boek inpakken en afrekenen. De Kinderkassa is van 17:00 uur tot 20.00 uur.

Boekpresentatie 1 september

Lees meer »

Lezing / workshop Laura Vink

Hoe zorg je dat je na je vakantie thuiskomt met mooie, sprekende foto's? Daar weet blogster & fotograaf Laura Vink alles van! Laura heeft inmiddels 42 landen bezocht en schreef het boek Reisfotografie - explore discover capture. Op 12 juli komt zij haar geheimen met ons delen in de boekhandel tijdens de lezing 'Tips voor het fotograferen op reis'. Ze geeft handige tips, deelt haar ervaringen uit de praktijk en laat natuurlijk veel foto's zien. Het maakt niet uit of je fotografeert met een spiegelreflexcamera of een smartphone, de lezing is interessant voor IEDEREEN die graag mooiere reis foto's wil maken. En na Laura's enthousiaste verhaal ben je helemaal klaar om op reis te gaan! 
Instagram @lauravink :-)

Meedoen? Opgeven kan via info@daannijman.nl

Meet en Greet met Jesse van Muylwijck

 

Locatie: Boekhandel Daan Nijman
Datum: 7 juni
Aanvang: 19:30 uur

 

Voor veel mensen is het een gewoonte om dagelijks meteen door te bladeren naar de strip van De Rechter. Jesse van Muylwijck verzorgt al 25 jaar de Nederlandse strip in verschillende landelijke dagbladen. 

Wij zijn ontzettend blij dat Jesse onze winkel komt bezoeken. Wij organiseren een Meet en Greet. Hij signeert het jubileumboek van de Rechter: De Rechter is jarig. 

Komt dat zien!

Lezing Mathijs Deen


Locatie: Boekhandel Daan Nijman 
Datum: 12 mei
Aanvang: 15.30 uur  

 

Mathijs Deen (1962), radiomaker en schrijver vertelt onder andere over zijn nieuwste boek ‘Over oude wegen’. Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad bevinden zich de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag treedt Mathijs Deen in de voetsporen van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroveraars die hun weg hebben gezocht langs de kusten, de rivieren en de wegen van Europa, en vertelt hij hun verhalen.

 

 

Mathijs Deen

 

Annemieke komt weer gezellig voorlezen. Dit keer op 9 mei rond 09:30 uur in de boekhandel. Kom je gezellig langs met je om heerlijk te luisteren en weg te dromen in de verhalen van Leo Timmers?

Annemiek leest voor!

 

Locatie: Boekhandel Daan Nijman
Datum: 9 mei
Aanvang: 09:30 uur

Wat is het toch een feest dat wij een echte voorlezer
in huis hebben! 


Annemieke komt weer gezellig voorelzen. Dit keer op 9 mei rond 09:30 uur in de boekhandel. Kom je gezellig langs om heerlijk te lusiteren en weg te dromen in de verhalen van Leo Timmers?


Wist je dat Leo Timmers het Prentenboek van het jaar 2019 heeft gemaakt? Het is het boek: Een huis voor Harry. 

 

Lezing Chris Beuker Communistisch verzet

 

Locatie: Boekhandel Daan Nijman 
Datum: 3 mei
Aanvang: 19.30 uur
 

Chris Beuker vertelt over zijn onlangs uitgekomen boek Communistisch verzet in Friesland. 

Dit boek beschrijft de geschiedenis van het communistische verzet in Friesland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, 1925-1945. Het is het verhaal van mensen die tot het diepst van hun ziel getroffen en vernederd werden door de schrijnende armoede en daartegen in opstand kwamen. Hier lag de kiem voor het latere communistische verzet tegen de Duitse overheerser dat een hoge tol eiste. Het boek brengt voor het eerst een lang onderbelicht verleden tot leven. Indrukwekkende verhalen van moedige mensen. Naast grondig archiefonderzoek bevat dit boek veel persoonlijke herinneringen aan die dramatische periode. Het is een relaas van droom en daad op zoek naar maatschappelijke erkenning. Chris Beuker (geboren 1946), was docent aan de Hanzehogeschool Groningen en deed jarenlang onderzoek naar deze vergeten geschiedenis.

Communistisch verzet

Lees meer »

14 april: Lezing Saskia Goldschmidt

 

Tijdens Bookstoreday hebben wij een heuse PRIMEUR!

 

Saskia Goldschmidt geeft een preview van haar nieuwe boek ‘SCHOKLAND’ over de aardbevingen in Groningen. De Amsterdamse schrijfster verhuisde naar het aardbevingsgebied van Groningen. Betrok een huisje midden op het land, beschreef iedere morgen wat ze zag als ze uit het raam keek, liep dagelijks twee uur over het land en door het riet, werkte mee op diverse melkveehouderijen, onderzocht het effect van de aardbevingen op de bewoners en schreef daar een roman over. 

De toegang is vrij en Saskia geeft haar lezing van 15.30 - 16.30.

Workshop SLIJM maken

 

 

Tijdens Bookstoreday, 14 april van 14.00 - 15.00, leer jij van juf Hinke je eigen slijm te maken. Groen, geel, pimpelpaars, wat je maar wilt! Samen maken jullie de slijmerigste slijm / smurfensnot ever!

Materiaal is aanwezig en na afloop neem je je eigen slijm mee naar huis!

Dus zeg tegen je vader / moeder / opvoeder dat ze dit voor jou in hun agenda zetten want dit wil je niet missen!

Lees meer »

Onze activiteiten op BOOKSTOREDAY 14 april!

*08.30 – 09.00 uur
 Vroege vogelkorting! 25% korting op alles!   (behalve boeken, postzegels en cadeaubonnen)
*09.00 – 10.00 uur
 Koffie met home made Brownies 
*10.30 – 12.00 uur
 'Raad eens hoeveel ik van je hou' kleurplaten kleuren
*12.00 uur
 Verloting van een natuurpakket t.w.v. € 100,- 
*13.00-14.00 uur
 Altijd al eens zelf achter de kassa van een boekhandel willen staan? Dit is je kans!
*14.00-15.00 uur
 Workshop Slijm maken door juf Hinke 
*15.00 – 15.30 uur
 Groene Smoothie uurtje
*15.30-16.30 uur
 Lezing Saskia Goldschmidt over haar nieuwe roman Schokland. De eerste roman over de aardbevingen in Groningen 
*16.30 – 17.00 uur
 Boekenborrel
*17.00 uur
Verloting van een natuurpakket t.w.v. € 100,- 

Workshop boekjes maken

 

Donderdag 12 april, 19.00 uur, winkel Heerestraat

 

Onder leiding van vormgeefster en ervaren boekjesmaakster Hedwich Hooghiemstra gaan we boekbinden. Nu is dat een vak apart, dus we beginnen klein. In deze workshop leer je hoe je een A5-boekje kunt maken. Heel leuk, met verschillende soorten papier e.d. Doe je mee?

 

De kosten bedragen €22,50, inclusief materialen. 
Geef je snel op, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.Stuur een mail naar femke@daannijman.nl 

De workshop duurt ongeveer 2 uur.

 

Herman Pleij over identiteit


Zondag 18 maart, 14.30 uur
CazemierBoerderij, Tolbert
Entree: € 10,-, inclusief koffie/thee

Wij Nederlanders worden door buitenlanders vaak gezien als lomp, direct, gierig, bot en betweterig. Terwijl wij onszelf liever zien als tolerant, gewoon, gezellig, recht voor zijn raap, zuinig en egalitair. Twee zijden van dezelfde medaille? Ook menen wij Nederlanders dat we elk uniek zijn en volstrekt individualistisch opereren. Niets is minder waar! Herman Pleij verhaalt dat ook dat historisch gezien bij uitstek een onderdeel is van de Nederlandse identiteit.

Herman Pleij (Hilversum, 24 februari 1943), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, zal naar aanleiding van zijn boeken Moet kunnen en Moet nog steeds kunnen ingaan op deze onderwerpen. 

 

Entreekaarten: Boekhandel Daan Nijman (Roden) en Kapsalon Hair & Beauty (Tolbert)

Intussen in de boekwinkel

 

Boekenweek-lezing


Woensdag 14 maart, 20.00 uur, winkel

 

Boswachter, spoorzoeker, fotograaf en schrijver Aaldrik Pot heeft een onstuitbare nieuwsgierigheid naar de natuur. In het pas verschenen natuurdagboek De Onsterfelijke nachtegalen verwondert hij zich in een briefwisseling met Barbara de Beaufort over alles wat vliegt, loopt en groeit. Pot woont op het zand in Norg en De Beaufort woont op de Groningse klei bij Zandeweer. Beleef je die dagelijkse portie natuur anders als je je ervaringen vertelt aan een 'vreemde'? Iemand die de plek waar je woont wel kent, maar er niet vaak komt. Ga je daardoor beter kijken en ook preciezer schrijven? Wat er gebeurt op dezelfde dag op een andere plek, op andere grond?  

 

Deze avond vertelt Aaldrik Pot aan de hand van tien thema's uit De onsterfelijke zwaluwen over zijn natuurbelevenissen in de afgelopen dertig jaar en de mensen die hem inspireren. Ook leest hij een aantal fragmenten uit het natuurdagboek voor. 

Aanmelden is handig in verband met het aantal stoelen.

Boekenweek - Vasalis-wandeling Terheijl

 

Zaterdag 10 maart, 14.00 uur, parkeerterrein Natuurschoon, Vagevuurselaan 7, Nietap

 

Kom mee naar buiten met ex-boswachter en schrijver Aaldrik Pot (Staatsbosbeheer)! Hij neemt u ter gelegenheid van de Boekenweek (thema Natuur) mee op een 'literaire' wandeling van 1,5 à 2 uur. U loopt richting De Zulthe, het huis waar dichteres Vasalis, woonde, en dan via de hei weer terug. Onderweg vertelt Aaldrik uiteraard van alles over de flora en fauna van het gebied, maar vooral beleeft hij het gebied samen met u door de ogen van Vasalis. Hij baseert zich daarvoor op haar werk, haar brieven en  dagboeken, en ook op de Vasalis-biografie die Maaike Meijer schreef.

 

Na afloop Boekenborrel in de winkel aan de Heerestraat.

 

Iedereen die goed ter been is, voorzien van degelijk schoeisel, kan meelopen. Maar: er geldt een maximum van 16 deelnemers. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Opgeven kan via info@daannijman.nl

Boekenweek

Zaterdag 17 maart, 16.00 uur, winkel 

 

Poldervogels schetst het vogelleven in en om het Zuidlaardermeer. Startsein was de melding van een paartje zeearenden dat in januari 2017 een nest bouwde in de polder. Deze imposante roofvogels zijn de rode draad in Erik van Ommens verhaal geworden. Daarnaast schilderde hij de talrijke andere vogels. Op gezette tijden ging hij op pad om zich ergens aan de waterkant te installeren. Met een telescoop observeerde hij de vogels en wat hij boeiend genoeg vond, legde hij met penseel en zwarte aquarelverf vast. Het werk aan dit boek werd begin augustus afgesloten met het uitvliegen van de jonge zeearend.

G.J. Bach over de passies van J.S. Bach


Donderdag 8 maart, 19.30 uur, winkel
Entree: € 5,-

Nederland is hét land van de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen wordt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus op meer dan honderd plaatsen ins ons land ten gehore gebracht. Over de Matthäus Passion zijn boekenkasten volgeschreven, maar muziek moet natuurlijk in eerste instantie vooral klinken.

 

Reden waarom Govert Jan Bach, inderdaad een verre nazaat van Johan Sebastian, een luisterboek over dit meesterwerk maakte. Net zoals over het kleinere broertje van de Matthäus-Passion, de Johannes-Passion, het Weihnachtsoratorium en de relatie tussen Luther en Bach.

 

Deze avond zal Govert Jan, theoloog, psycholoog én vooraanstaand Bach-specialist, vooral ingaan op de twee passiewerken van Bach. 

Lees meer »

13 februari - De busreis met Vasalis = VOL


Dinsdag 13 februari, 19.30 uur (deur open om 19.00 uur)
Tijdelijke bushalte: Theater De Winsinghhof, Brink 10, Roden
Buskaartje:€ 15 per persoon, inclusief 2
consumpties. Kaartjes te koop bij: Boekhandel Daan Nijman in Roden. 

Ter gelegenheid van de geboortedag van dichteres M. Vasalis, pseudoniem voor Margaretha
Droogleever Fortuyn (13 februari 1909, Den Haag), rijdt dinsdag 13 februari voor één keer een
speciale dichtersbus tussen Roden en Groningen. Leidraad voor deze bijzondere rit is het gedicht
Rebus in de bus uit Vasalis’ laatste bundel De oude kustlijn: (…) ik houd van mensen in een bus, ik
houd van gras en lucht. Ik rij van Groningen naar Roden. (…)

De beginhalte van de rit is bij Theater De Winsinghhof in Roden, waar de bus om 19.30 uur vertrekt.
Tijdens de rit zal dichter Martin Koster het een en ander vertellen over de dichteres, die tot haar
dood (1998) in Roden woonde, en voordragen uit Vasalis’ werk in het Drènts . Koster vertaalde een
aantal gedichten van haar in de bundel Is 't vandage of gister. De bus zal via een omweg naar
Groningen rijden. Daar stapt dichter/columnist Jean-Pierre Rawie in, die ingaat op zijn relatie met het
werk van Vasalis en voordraagt uit zijn eigen werk. De presentatie van de avond is in handen
van Joep van Ruiten, cultuurjournalist bij het Dagblad van het Noorden. Bij mooi weer is de laatste
stop van de bus bij het Vasalis-gedenkteken bij Landgoed Mensinge, waarna er een afsluitend
samenzijn is in De Winsinghhof.

De organisatie van deze activiteit is in handen van Noordenveldleest,
mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordenveld.

Lisa Scholten Minidichter van Noordenveld 2018


Vrijdag 9 februari maakte Noordenveldleest bekend dat Lisa Scholten de nieuwe Minidichter van Noordenveld is geworden. De leerlinge van obs De Poolster in Nieuw-Roden won met haar gedicht Coco, dat gaat over haar verzorgpony. De opdracht dit jaar was om op de wijs van een bekend liedje een nieuwe tekst te maken. Lisa maakte op het lied 'Samen voor altijd' van Marco Borsato een mooie nieuwe tekst met vloeiende zinnen met lekker ongedwongen rijmwoorden. Van haar gedicht wordt een speciale boekenlegger gemaakt met een tekening van topillustratrice Charlotte Dematons.

Op de foto Lisa Scholten (met oorkonde en bloemen) te midden van de andere genomineerde minidichters, die allen hun gedicht met verve ten gehore brachten. Rapper Ferry Heeren was de presentator van de zeer geslaagde bijeenkomst in de openbare bibliotheek te Roden.

 

 

         

 

  

Cursus handlettering

 

Donderdag 18 januari 2018, 19.00 uur
We gaan weer een avond handletteren! Elise Boven heeft er zin in en wij ook!


Deze activiteit is helemaal volgeboekt...
Afbeeldingsresultaat voor handlettering elise

Workshop 'snuffelen aan bridge'

In deze workshop leer je de basisbeginselen van bridge. In no-time zit je met de kaarten in de hand en gaan we aan de slag. De workshop vindt plaats in onze boekhandel en wordt gegeven door collega en bridge-koningin Liesbeth Holtrop. De toegang is gratis, drankjes & knabbels krijgt u van ons. Opgave via info@daannijman.nl of bel 050-5012967.

 

 

Afbeeldingsresultaat voor bridge game

Lezing - Suzanna Jansen

Haar nieuwe boek gaat over Nederland, honderd jaar geleden. Cornelis van Eesteren, zoon van een aannemer, wil tegen de wens van zijn vader in architect worden. Steffa Wine, schippersdochter, ziet een leven voor zich als danseres, een 'verdorven' beroep waarop wordt neergekeken. Beiden komen terecht in de verwarrende jaren twintig, waarin de opkomst van de techniek grenzeloze mogelijkheden biedt, maar tegelijk de oude manier van leven voorgoed ontmantelt.

Ondanks de zwaartekracht is een even meeslepend als ingenieus vlechtwerk van drie levensverhalen. Het is een boek over toekomstvisioenen, de noodzaak van kunst, en over wat een mens tot mens maakt. Suzanna Jansen neemt de lezer mee van de avant-gardescene in Parijs en Berlijn, via de onzekere jaren dertig, langs de klippen van de oorlog en de wederopbouw. 

 

Datum: 2 november
Aanvang: 19:30 uur
Entreeprijs: 10,00
Locatie: Café/restaurant Het Wapen van Drenthe

Donderdag 2 november

Lezing - Lidewijde Paris

 

Lidewijde Paris komt naar Roden om een lezing te geven over haar boek: Hoe lees ik?

Wat is nu eigenlijk literatuur en hoe werkt het? Het mooie is dat iedereen daar een eigen idee over heeft, iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Hoe lees ik? staat vol met dat soort suggesties, aan de hand van zinnen, alinea's, verhalen en romans. Van de Max Havelaar via De zwarte met het witte hart naar David Mitchell. Het eindigt bovendien met allerlei tips voor leesclubs, boekhandelaren, scholen, beginnende schrijvers en alle andere lezers.

 

Datum: 5 oktober 
Aanvang: 19:30 uur
Locatie: Bibliotheek Roden

Donderdag 5 oktober

Woensdag 4 oktober

Verteltheater - Hoe kom ik van die twee gemene oudjes af?

 

Verteltheater gebaseerd op De Griezels (Roald Dahl)

De meeste opa’s en oma’s zijn lief. Maar mijnheer en mevrouw de Wit niet. Ze hebben hun kinderen en kleinkinderen het huis uit gepest en nu is het de beurt aan de dieren in de buurt. Als die ook op de vlucht zijn geslagen beginnen ze elkaar te pesten. Ze bedenken de meest ergerlijke streken: mevrouw de Wit smeert het kunstgebit van mijnheer de Wit in met sambal en mijnheer de Wit neemt wraak door een electrische motor in de rollator te bouwen van mevrouw de Wit. Tenslotte zijn de dieren het beu. Zij slaan terug! 

 

Datum: 4 oktober 
Aanvang: 19:00 uur
Locatie: Boekhandel Daan Nijman

Klassieke Muziekdag

 

Wij hadden in samenwerking met Ton Le Coultre een prachtig programma samengesteld voor de eerste Landelijke Klassieke-muziekdag.

 

We begonnen de middag om 13:00 uur met het Blokfluittrio/- kwartet o.l.v. Ton Le Coultre. Ze speelden werken van J.S. Bach, A. Vivaldi en twee Pavanes.

 

Vervolgens rond 14:30 uur Eline de Vries en Camille Buitenhuis. Zij speelden duetten voor twee violen.

 

Om 16.00 uur speelde Duo EL DUQUE. Muziek uit de middeleeuwen tot hedendaags. Er werd op luit en gitaar gespeeld en gezongen.

 

We eindigden de dag met een Muziekborrel. 

 

 

 

Zaterdag 30 september

 

 

Lees meer »

Koffiemoment - Hoe lees je de zomervakantie door met je kind

 

Vakantielezen met kinderen

Gezellig met moeders en grootmoeders om de tafel op 29 juni in de boekwinkel om met elkaar uit te wisselen over de kansen van vakantielezen en het vermijden van de zomerdip. De zomerdip is er vooral voor kinderen die net hebben leren lezen of lezen moeilijk vinden, zodat in de vakantieperiode het vloeiend lezen achteruitgaat als er weinig wordt gelezen. Met zijn allen kwamen we op een aantal  gedachten: in de zomervakanties is er tegenwoordig veel meer te doen dan toen wij jong waren. Animatieteams, uitjes, de computer. Hoe zoek je dan momenten om te lezen. Lukt het je om fijne dingen zoals samen voorlezen ook in de vakantie een plekje te geven. Er waren mooie voorbeelden van samen lezen of voorlezen in de tent, lezen op het terras. En moet het altijd gaan om het lezen van boeken? Je kunt ook samen met kinderen uitjes voorbereiden door er over te lezen. Door  samen te lezen, kun je interessante teksten voor het kind, toch toegankelijk maken. Denk aan theaterleesteksten waar een kind een rol kan kiezen of denk aan het samen lezen van informatie waar een kind de titels leest bv. Actieve leesspelletjes helpen ook om over de weerstand voor lezen heen te komen. Dwang helpt niet. Met elkaar probeerden we het vliegenmepperspel met zinsdelen die een mopje vormden. Door samen plezier te hebben, voelen de kinderen het beoordelen op goed hardop lezen niet.  Kinderen uitdagen helpt ook. Alle aanwezigen hebben zelf een leesbingo gemaakt met plekken waar je kunt lezen (in een hangmat) en situaties ( met een zonnebril op). Zet er ook bij hoeveel minuten bv 5, 10. Als je iets gedaan hebt, zet je een kruis tot de kaart vol is. Bedenk dan samen een beloning (croissantjes eten bv). Het kind kan ook een leesbingo voor de ouder maken. De top drie van tips van de aanwezigen:

1. Leesbingo zelf maken of een voorbeeld zoeken op internet

2. Samen lezen, theaterlezen, om de beurt lezen, samen met lezen bezig zijn, elkaar voorlezen. Het gaat vooral om de beleving en het plezier.

3. Een leesmeetlat maken van de boeken die je meeneemt en als een boek of tijdschrift uit is, inkleuren. Hoeveel leescentimeters ga je maken?

Daarna was er nog tijd om even te snuffelen in zomervakantieboeken, spelletjes en leuke vakantieboeken.

 

Discussiepunten waren:

- Lezen kun je overal

- Samen lezen is vaak leuker dan alleen

- De druk eraf halen: hoe doe je dat?

- Leuk? Doe er meer van

 

 

Donderdag 22 juni 2017

 

Lezing - Dichter bij de bij


Groenauteur, bio-tuinier en -imker Alma Huisken vertele over haar nieuwste boek Dichter bij de bij. Aanvankelijk doodsbang voor een bijensteek, maar evengoed geïntrigeerd door deze boeiende insecten, nodigde Alma 'op leasebasis' honingbijen uit in haar tuin; ze raakte gegrepen en werd toegewijd biodynamisch imker. Gloedvol vertelde ze over haar avontuurlijke 'reis met de bijen', op weg naar natuurlijk imkeren.

 

 

Workshop MIndfulness

 

Mindfulness is leven in aandacht, bewust, op het moment zelf en niet oordelend. Minfulness is ook ons natuurlijk vermogen aandacht te hebben bij wat we doen, denken en voelen zonder er meteen op te reageren. 

 

Tijdens de workshop werden de kaders van Mindfulness belicht. De essentie van Mindfulness, wat is het en wat is het niet. Mogelijke toepassingen en Mindfulness als stresspreventie. Na deze introductie volgden een aantal korte meditaties.  Deze meditaties waren gericht op adem en beweging. Trees van Hennik schreef verschillende boeken over Mindfulness.

Donderdag 15 juni 2017

 

 

Lezing - Wilbert van Haneghem

 

Maar liefst 40 uren wisten Wilbert van Haneghem en zijn vriendin te overleven in de ruige golven van de Flores Zee. Het waargebeurde verhaal van een vakantie in Indonesië die verandert in een hel.

In augustus 2014 maken Wilbert van Haneghem en zijn vriendin Marjan een vierdaagse bootreis van Lombok naar Komodo. Midden op zee gaat het mis: hun boot maakt water en dreigt te zinken.

Op zaterdag 13 mei was Wilbert van Haneghem te gast bij boekhandel Daan Nijman om een lezing te geven over hun avontuur.

Zaterdag 13 mei 2017

 

Dubbelpresentatie boek & cd

 

Op zaterdag 6 mei om 16:00 uur was het opnieuw feest bij Boekhandel Daan Nijman.
Peter Schaap vierde zijn dubbelpresentatie.
Hij kwam niet alleen met een nieuw boek Vlammenzee maar ook met een nieuwe cd 'Zonder meer'.
 

Zaterdag 6 mei 2017

 

 

Succesvolle eerste Bookstoreday

 

Op zaterdag 29 april was er in Nederland de eerste Bookstore Day. Een dag om alle boekhandels in Nederland te vieren. Ook wij deden mee en pakten flink uit.

Er waren mooie aanbiedingen, we hielden ieder uur een verloting, er waren gesigneerde exemplaren, speciale uitgaven, hapjes en drankjes  vroege-vogel- korting

 

En Marieke Nijkamp kwam naar Roden om bookstore day bij ons te vieren.

Zaterdag 29 april 2017

Boekpresentatie Jelleke 22 april 2017

 

Wanneer is een verhaal bijzonder? Is dat wanneer het je eigen verhaal is? 

 

Hoe beland je als zoon van een bemiddelde Amsterdamse tabakshandelaar middenin de oorlog op het stafbureau van de SS in Utrecht? Wat weten de buren? Wat doen de andere mensen? Welke gevolgen hebben deze gebeurtenissen voor dit jonge gezin? 

 

Op zaterdag 22 april vond om 16:00 uur  een heel bijzondere boekpresentatie plaats. Het was het verhaal van Jelleke. Deze bron van inspiratie met een bijzonder levensverhaal en de auteur van het boek waren allebei aanwezig.

Zaterdag 22 april 2017

 

Lezing Bertha Middendorp over Migraine

 

Ik heb bij elkaar wel een jaar in bed gelegen met migraine, hoeveel dagen van jouw leven ben jij kwijt aan migraine?

Donderdag 20 april 2017 om 19.30 uur was Bertha Middendorp, VAK B, te gast bij boekhandel Daan Nijman, om een lezing te geven over haar boek over migraine.

Bertha Middendorp is expert op het gebied van migraine. Jarenlang had ze regelmatig migraineaanvallen, maar dankzij hypnotherapie is ze daarvan verlost. Inmiddels helpt ze ook anderen succesvol van hun migraine af. Tijdens de lezing vertelde Bertha over haar eigen proces, haar kijk op migraine, over hypnose (wat het wel en wat het niet is) en voor wie wou was er de mogelijkheid om zelf hypnose te ervaren.

Donderdag 20 april 2017

 

Boekpresentatie Mariët Meester

 

Op zaterdag 8 april vond de boekpresentatie van het nieuwe boek van Mariët Meester bij ons plaats.

 

Terwijl ze met een ezeltje van Sevilla naar Granada trok deed Mariët Meester een raadselachtige ontdekking: tijdens een van de paasprocessies in de Semana Santa wordt elk jaar een gedetineerde vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen vestigde ze zich lange tijd in Málagastad, waar ze vanaf het Plein van de Christussen, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst. De tribune van de armen gaat over een eeuwenoud en uniek gebruik, over het zoeken naar troost in de roes van de nacht, maar vooral over het verlangen naar menselijkheid.

Zaterdag 8 april 2017