Code Noir

Recepten van de Caribische eilanden

Code Noir voorzijde
Code Noir achterzijde
  • Code Noir voorkant
  • Code Noir achterkant

Kok, foodstylist en culinair activist Lelani Lewis groeide op in Zuid-Londen met een vader uit Grenada (Kleine Antillen) en moeder uit Ierland. Sinds een aantal jaar woont ze met haar gezin in Amsterdam. Na een studie sociologie en aantal jaren als sociaal werker te hebben gewerkt, volgde Lewis haar hart en begon professioneel te koken. Ze ging zich steeds meer interesseren voor de complexe geschiedenis van de keuken van haar vader en startte met Code noir, een platform over de Caribische keukens. Daarbij doet ze door middel van diners, workshops en lezingen onderzoek naar eten, geschiedenis, verzet, herinnering en kolonialisme.

Lees verder
Specificaties
ISBN/EAN 9789038811826
Auteur Lelani Lewis
Uitgever Singel Uitgeverijen
Taal Nederlands
Uitvoering Gebonden in harde band
Pagina's 256
Lengte 267.0 mm
Breedte 217.0 mm
‘Het lekkerste dat ooit in mijn keuken thuis bereid is, kwam van haar hand. Sindsdien hoopte ik op één ding: Lelani’s eigen kookboek! Et voilà, Code noir .’ – Joris Bijdendijk ‘De Caribische keuken’ bestaat niet. Logisch, aangezien het gebied vele duizenden kilometers uitstrekt en uit meer dan duizend eilanden bestaat. De keukens van de Cariben zijn fantastische smeltkroezen van culturen, ingrediënten, smaken en kooktechnieken. Deze invloeden zijn in de loop van de eeuwen uit wel vier continenten meegenomen door mensen die zich – vrijwillig en onvrijwillig – op de eilanden vestigden. Het resultaat? Smaakvolle, spannende en kleurrijke gerechten die nog te weinig bekend zijn in Nederland en Vlaanderen. Code Noir is een kookboek dat doordrenkt is van geschiedenis. Niet alleen vanwege de titel, die slaat op een zeventiende-eeuws decreet waarin koning Lodewijk XIV liet vastleggen hoe tot slaaf gemaakte Afrikanen in de Franse koloniën behandeld moesten worden, maar vooral omdat het ingaat op het eten en de mensen die door de gruwelijke loop van de geschiedenis samen kwamen in de Cariben, waardoor ook ingrediënten uit de Oude en Nieuwe Wereld op één bord terechtkwamen. In Code Noir gaat Lelani Lewis terug naar de roots van haar Caribische eetcultuur, met klassieke gerechten als jerk chicken, bakkeljauwfritters, pepperpotstoof en Guinness-punch. Maar ze deelt ook nieuwe creaties met typisch Caribische ingrediënten zoals cassave, mais, kokos, limoen, bakbanaan en chili’s: bakbanaan met pinda-limoensalsa, zoeteaardappelgratin met gemberroom en een anglaise van maiscrème met gekaramelliseerde guave.

Wat vinden anderen?

Er zijn nog geen reviews van dit product.