• Bestel makkelijk en snel
  • Winkels in Groningen en Drenthe
  • Roden: 050-5012967 - UMCG: 050-3110998

 

Jonge dichters gezocht...


Net als eerdere jaren is Noordenveldleest op zoek naar jonge dichters in Noordenveld en het Westerkwartier. Eerdere winnaars waren o.a. Omar Eid (Ronerborg, 2017) en Luuk Kromhout (Lindenborg, 2016).
Jonge dichters kunnen tot vrijdag 9 maart een gedicht insturen om mee te dingen naar de titel Jonge dichter van Noordenveld en het Westerkwartier 2018. Het thema van de wedstrijd volgt het thema van de Boekenweek: Natuur. Van het winnende gedicht wordt traditiegetrouw een speciale boekenlegger gemaakt. De bekendmaking van de winnaar valt midden in de Boekenweek, op donderdagavond 15 maart 2018.

De verkiezing staat open voor álle leerlingen van middelbare scholen in Noordenveld en het Westerkwartier.

Tot vrijdag 9 maart kunnen de gedichten worden opgestuurd naar info@daannijman.nl. Vergeet niet duidelijk te vermelden wie de dichter is, inclusief telefoonnummer en e-mailadres.

 

G.J. Bach over de passies van J.S. Bach


Donderdag 8 maart, 19.30 uur, winkel
Entree: € 5,-

Nederland is hét land van de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen wordt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus op meer dan honderd plaatsen ins ons land ten gehore gebracht. Over de Matthäus Passion zijn boekenkasten volgeschreven, maar muziek moet natuurlijk in eerste instantie vooral klinken.

 

Reden waarom Govert Jan Bach, inderdaad een verre nazaat van Johan Sebastian, een luisterboek over dit meesterwerk maakte. Net zoals over het kleinere broertje van de Matthäus-Passion, de Johannes-Passion, het Weihnachtsoratorium en de relatie tussen Luther en Bach.

 

Deze avond zal Govert Jan, theoloog, psycholoog én vooraanstaand Bach-specialist, vooral ingaan op de twee passiewerken van Bach. 

Lezing 14 maart

 

 

Herman Pleij over identiteit


Zondag 18 maart, 14.30 uur
Cazemierboerderij, Tolbert
Entree: € 10,-, inclusief koffie/thee

Al meer dan vijf eeuwen is ons land ongekend welvarend - mede dankzij de zogeheten horizontale samenleving, die een ieder uitnodigt het zijne van alles te zeggen. Zo zijn we uitermate bedreven geraakt in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Maar komt dit nu voort uit onze nederzettingsgeschiedenis of zijn ze door ons gecreëerd? Is hier sprake van een nationale identiteit - traag bestuur, veel regels, het ontduiken van verantwoordelijkheid, de managementcultuur, het gebrek aan coördinatie en controle op de uitvoering van beleid? En in hoeverre bedreigt die gedragsvorm ons welvaartsmodel? En zijn er ook grote regionale verschillen in die identiteit?

Herman Pleij (Hilversum, 24 februari 1943), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, zal naar aanleiding van zijn boeken Moet kunnen en Moet nog steeds kunnen ingaan op deze onderwerpen. 

Moet kunnen