De herinnerde soldaat

De herinnerde soldaat voorzijde
De herinnerde soldaat achterzijde
  • De herinnerde soldaat voorkant
  • De herinnerde soldaat achterkant

'Verreweg de beste roman van de afgelopen jaren' (NRC Handelsblad) Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Men brengt hem naar een gesticht voor krankzinnigen. Vier jaar na de oorlog zet de directeur van dat gesticht een advertentie in de krant, in de hoop op die manier familie te vinden. Dan blijkt dat zijn naam Amand Coppens is, en dat hij een vrouw, Julienne, heeft en twee kinderen. Julienne heeft acht jaar op hem gewacht en wanhopig naar hem gezocht en neemt hem, tegen het advies van de artsen in, diezelfde dag nog mee naar huis. Hij herinnert zich haar niet, en ook het huis waarin hij met haar blijkt te wonen, herkent hij niet. Het is een vreemde, ongemakkelijke situatie, ook voor haar. Hij blijkt een fotostudio te hebben, waar hij nu in uniform voor een geschilderd slagvelddecor met oorlogsweduwen op de foto gaat. Zijn vrouw vertelt hem over hun verleden en hij probeert de man te worden die hij ooit was, die zij in hem ziet, en zo worden ze opnieuw verliefd, veel verliefder dan ze ooit waren toen ze jaren geleden met elkaar trouwden. Naarmate hij zich meer op zijn gemak voelt in zijn nieuwe leven krijgt hij vaker nachtmerries over zijn tijd in de loopgraven. Hij heeft, zoals veel soldaten in de Eerste Wereldoorlog, afschuwelijke dingen gedaan...

Lees verder
Specificaties
ISBN/EAN 9789054523673
Auteur Anjet Daanje
Uitgever Passage, Uitgeverij
Taal Nederlands
Uitvoering Paperback / gebrocheerd
Pagina's 550
Lengte 229.0 mm
Breedte 150.0 mm
Het ergste vindt hij nog wel dat hij, als hij afgaat op zijn nachtmerries, van die gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven. De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden. Anjet Daanje beschrijft het verhaal vanuit het perspectief van Amand, waarbij als in een gedachtestroom de gebeurtenissen, herinneringen en nachtmerries in elkaar overvloeien. Dat geeft deze roman een geheel eigen, sensitieve stijl. Het is een Nederlandse roman van Europese allure.

Wat vinden anderen?


Bart Molenkamp | 18-5-2021

Een absoluut meesterwerk. De lezer wordt door de schrijfstijl en situering direct in het verhaal getrokken, waarbij tot het eind de vraag blijft hoe de afloop is. Er moet veel voorbereiding nodig zijn geweest om het boek zo goed in zijn tijd te plaatsen. Ik ben 74, een echte lezer, en ik heb zelden een boek als dit, van deze klasse, gelezen.