Boekenpraat oktober

Geplaatst op: 25-9-2020

Nu al zijn we bezig om alles in gereedheid te brengen voor de Kinderboekenweek die volgende week start. Het is me nogal wat. We willen alles in goede banen leiden. Want al hebben wij een zeer uitgebreide kinderboekenhoek, in deze tijd is die veel te klein. Dus toveren we ‘gewoon’ (bijna) de hele winkel om tot een kinderboekenwalhalla.

Er stonden leuke activiteiten gepland, ze gaan jammer genoeg niet door. Er zit een maximum aan het aantal mensen dat tegelijk in de winkel mag zijn. Dat geldt dus ook voor onze vaak drukbezochte kinderactiviteiten en -voorstellingen. We zouden kinderen moeten teleurstellen, dus dan maar helemaal niet. Wel bedachten we natuurlijk andere leuke dingen. Kinderen kunnen schatzoeken en in de winkel met Pippi Langkous op de foto. En natuurlijk hebben we ook de traditionele kinderkassa.

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: En toen? Ontdek werelden van vroeger in de boeken van nu. Veel mensen zouden deze vraag ook in deze tijd al wel willen stellen, denk ik. Hoe ging het verder na COVID-19? Wat gebeurde er daarna? Werd iedereen gevaccineerd? Kregen we een tweede, een derde en misschien een vierde golf? Duurde het een jaar? Bleef het altijd bij ons? Gelukkig weten we dat nog niet. Ik zeg gelukkig, omdat alles weten niet gelukkig maakt.

We leven van moment naar moment. Verloopt de Kinderboekenweek naar wens? Dan kijk ik met vertrouwen naar het najaar en de periode van sint- en kerstinkopen. Loopt de Kinderboekenweek niet lekker, dan weet ik wat ik moet doen en schakelen we over op plan b. Plan b is alleen veel minder leuk. Het voelt als een generale repetitie.

Laten we er met z’n allen een te gekke week van maken en het kinderboek vieren. Lezen is nog nooit zo belangrijk geweest en het kinderboek is nog nooit zo zichtbaar geweest, althans bij ons in de winkel