Het is Boekenweek

Vandaag start de Boekenweek en is het feest in de boekhandel. Het thema van deze 88ste editie is ‘Ik ben alles’, over de zoektocht naar je ware identiteit. Boeken bieden de mogelijkheid om onszelf, maar ook de medemens, te leren kennen. Ze geven ons de kans ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die we misschien nog niet kennen. 

Laat u tijdens de Boekenweek onderdompelen in verschillende verhalen! 

Onze activiteiten tijdens de Boekenweek
Tijdens de Boekenweek organiseren wij in samenwerking met Theater de Winsinghhof een lezing met Thom Hoffman. Daarnaast komt Shanice Willems, geboren en getogen in Roden, haar debuut Craeholon en de Beschermers van het Rijk signeren. Meer over deze activiteiten vindt u verderop in deze nieuwsbrief. 

Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay
Ook dit jaar ontvangt u bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk, geschreven door Lize Spit: De eerlijke vinder. Daarnaast schreef Raoul de Jong het Boekenweekessay 2023: Boto Banja. Dit essay is verkrijgbaar voor 5 euro. 

Boekenweekessay: Boto Banja

Verkrijgbaar voor € 5,-

In Boto Banja neemt Raoul de Jong ons mee op zijn zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers die hun stemmen lieten klinken – of de wereld daar nou klaar voor was of niet.

Boekenweekgeschenk: De eerlijke vinder

Gratis bij besteding van € 15,-

Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.

Boek van de week door Femke

Op Pieterpad van Wim Huijser

Een Boekenpraat in de Boekenweek; het feest is weer losgebarsten. Hoezo: ‘er wordt niet meer gelezen’? Ik vraag mij dat soms echt af. En dat is een goed teken, zullen we maar zeggen. Voor ons boekverkopers is de Boekenweek een hoogtepunt.

Er verschijnen in deze periode heel veel nieuwe titels. Zo ook dit boek. Misschien niet helemaal in het thema van de Boekenweek, maar zeker de moeite waard om onder de aandacht te brengen.

Het echtpaar Maarten en Nicolien herken je misschien nog van de boeken van J.J. Voskuil. Hunker je naar de eeuwige frictie tussen de twee, dan is dit boek genieten geblazen. Ze hebben steeds meer vrije tijd en besluiten, in eerste instantie tegen de zin van Maarten - te bedacht, een hype - , het Pieterpad te gaan lopen. Het plan is om iedere maand een etappe te doen.

In Op Pieterpad lopen we met hen mee. Net als het Pieterpad zelf heeft het boek twee delen. De korte hoofdstukken lezen vlot. Net als bij de Netflix-series denk je steeds: ‘Nog eentje dan.’ Het boek vertelt beeldend over stukken van het Pieterpad en over ontmoetingen met andere wandelaars.

Het gaat ook over het leven van Maarten en Nicolien, hun relatie; ook al kibbelen ze graag, er is heel veel liefde en respect. Het gaat over de oude vriendschap van Maarten met Klaas. Moet je daar nu energie in steken of moet je zo’n vriendschap een langzame dood laten sterven? Mensen veranderen en vriendschappen veranderen. Ze laten hun gedachten de vrije loop en komen erachter dat je al wandelend veel beter kunt mijmeren. Filosoferend over het leven lopen ze de ene na de andere etappe.

Ze zijn plichtsgetrouw. Maar als het op een dag hard regent besluiten ze, al kibbelend, niet te gaan. Een soort van overwinning, want zo’n besluit past eigenlijk helemaal niet in hun patroon. Als je iets hebt afgesproken, dan doe je dat ook. Om dan toch te besluiten om je in bed nog een keer om te draaien en samen andere plannen te maken voor de dag, is eigenlijk toch ook wel een heerlijk gevoel.

Maarten en Nicolien zijn beiden ster in discussiëren en hun gelijk halen. De herkenbare discussies komen veel aan bod; de manier waarop ze samen dan weer tot een gulden middenweg komen, vind ik heel respect- en liefdevol. Liefde is een werkwoord en zij begrijpen hoe ze hiermee om moeten gaan. Je gaat mee op Pieterpad, en dat is handig op een druilerige dag, als je nog twijfelt of je het pad ooit wilt gaan lopen. We horen vaak van mensen die elkaar ‘s avonds voor het slapengaan voorlezen. Dit is zo’n boek dat zich daar heel goed voor leent. Heerlijk om de zinnen te verzetten.

Lezing Thom Hoffman

Op woensdagavond 15 maart komt acteur, fotograaf en schrijver Thom Hoffman naar Theater de Winsinghhof in Roden om een lezing te verzorgen over zijn boek Indië, betovering en desillusie. 

Thom Hoffman neemt u mee op een fascinerende persoonlijke reis door de tijd in Nederlands-Indië, naar het werkelijke Indië vanaf het begin van de VOC tot de onafhankelijkheid van Indonesië. Dat doet hij aan de hand van betoverende en soms confronterende foto's uit Nederlands-Indië.

Boven het jongensbed van de 13-jarige Thom hing een Sumatraanse tijger. Onder die imposante tijgerkop droomde hij over het sepiagekleurde Nederlands-Indië, het land van zijn grootouders. Oma en opa overleden kort na elkaar. Hoe was hun leven in Indië geweest? Omdat Thom zijn lievelingsoma geen vragen meer kon stellen, ging hij op zoek naar antwoorden.

De zoektocht was niet gericht op het uitdiepen van zijn familieverleden, deze geschiedenis stijgt boven familieverhalen uit. Achter die eerste laag van het gemis en het leed waarmee Indië zo vaak geassocieerd wordt, bevindt zich een andere wereld – die groot, vreemd en fascinerend is. In Indië, betovering en desillusie gaat Hoffman op zoek naar die complexe werkelijkheid.

Uiteraard signeert Thom Hoffman zijn boek na afloop van de lezing. 

Over Thom Hoffman
Thom Hoffman heeft een imposante carrière. Hij speelde in diverse films, series en toneelvoorstellingen. Van 2012 tot en met 2017 nam Hoffman de (hoofd)rol van dokter Martinus Elsenbosch op zich in de populaire SBS-serie Dokter Tinus. Hij won in 2016 de (allereerste) Zilveren Televizier-Ster voor beste acteur voor deze rol. Sinds 1991 heeft hij zich ook op de kunstvorm van de fotografie toegelegd. In 2019 verscheen zijn eerste boek.

Boekhandel Daan Nijman organiseert deze lezing in samenwerking met Theater de Winsinghhof. Kaarten kosten € 15,- per stuk (inclusief koffie/thee) en zijn te verkrijgen via de website van het theater.

Signeersessie Shanice Willems

Vrijdag 17 maart om 16.00 uur signeert Shanice Willems haar debuut Craeholon en de Beschermers van het Rijk bij ons in de winkel. 

Shanice Willems is geboren en getogen in Roden. Zij bedenkt al haar hele leven fantasievolle verhalen en het is altijd haar droom geweest om fulltime schrijfster te worden. Met dit boek zet zij de eerste stap in die richting. 

Over het boek
Twee zussen, een broer en een kloof van zes jaar waarin ze elkaar amper gesproken en gezien hebben. 

Een toveres, een verbannen prins, een verloren familielid en drie Marchants die niet weten hoe belangrijk ze zijn. 

Een magisch koninkrijk, uit elkaar gerukt door een oorlog die achttien jaar geleden is gewonnen door de verkeerde.

Heidi, Isaac en Fay komen na zes jaar weer bij elkaar wanneer hun vader plotseling overlijdt. Alles loopt echter anders dan gepland en ze keren terug naar hun magische thuisland Craeholon. Terugkeren naar de aarde zonder hulp is niet mogelijk. Kunnen ze hun onenigheden aan de kant zetten om terug te gaan naar huis? En tevens hun thuisland redden van de tirannieke koning die regeert? 

Muzieklezing Matthäus-Passion van Bach

Op donderdagavond 23 maart komt Rinke van der Valle naar Boekhandel Daan Nijman om een muzieklezing te verzorgen over de Matthäus-Passion van Bach, De geheimen van de Matthäus-Passion.

De Matthäus-Passion is een van de langste en meest bekende (en ook geliefde) composities van Johann Sebastian Bach. Het is een ingewikkeld stuk dat ontstaan is in een tijd die ver achter ons ligt. De bewondering voor dit meesterwerk van Bach wordt nog groter als je meer over de achtergronden weet van dit stuk.

In deze muzieklezing De geheimen van de Matthäus-Passion komen vragen aan de orde als: Hoe is de Matthäus-Passion tot stand gekomen? Hoe heeft Bach de tekst muzikaal vormgegeven? Hoe werd de Matthäus-Passion door Bach zelf uitgevoerd? En hoe is de huidige uitvoeringspraktijk? Tijdens de lezing maakt Rinke van der Valle veel gebruik van beeld– en geluidsfragmenten, die onder meer schetsen hoe de Matthäus-Passion is opgebouwd en hoe Bach de teksten omzet in bijpassende muziek.

Wilt u bij deze muzieklezing aanwezig zijn, stuurt u dan een e-mail naar ramona@daannijman.nl. De lezing start om 19.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur (halverwege is er een korte pauze).

Ebook van de week: Wat stilte wil

Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding en het talent en de ambitie, maar in de negentiende eeuw is een carrière als zangeres voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt door haar broer Willem, durft Anna haar eigen weg te gaan. In stil verweer oefent zij haar stem en zet, als onafhankelijke vrouw, haar eerste eigen stappen in de muziek en de liefde. Maar zij heeft buiten de macht van haar familie gerekend...

Bestel direct