Zien we u bij een van onze activiteiten?

De voorjaarsvakantie is begonnen en voor veel mensen betekent dat een weekje vakantie. Misschien gaat u ook wel naar de sneeuw. Maar stel nu dat er niet zoveel sneeuw ligt... Dan is het toch handig om een boek mee te hebben. We brengen u slechts alleen even op het idee.

Maart staat alweer te popelen om februari te verdringen. Dit jaar vindt de Boekenweek gelukkig ook weer gewoon plaats in maart. Iets waar wij natuurlijk naar uit kijken. In aanloop naar de Boekenweek verschijnen er weer heel veel nieuwe boeken.
De Boekenweek start op 11 maart, noteer het alvast in uw agenda. 

Volop activiteiten bij Boekhandel Daan Nijman
Na een zeer geslaagde tweede Vasalis-avond staan er ook weer andere activiteiten bij ons op de planning. Tijdens de Boekenweek verzorgt Thom Hoffman een lezing over zijn boek Indië, betovering en desillusie in Theater de Winsinghhof in Roden. Daarnaast komt Rinke van der Valle bij ons in de winkel een muzieklezing verzorgen over Bach. Verderop in deze nieuwsbrief leest u meer hierover. 

Doneer Dolfje Weerwolfje
We weten allemaal hoe belangrijk lezen is. Boeken kopen is echter lang niet voor iedereen een gewoonte. Het boek Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon is dit jaar het jeugdboek van de campagne 'Geef een boek cadeau'. Het boek is verkrijgbaar voor 2,99 euro. Bovendien kunt nu bij ons in de winkel het boek doneren aan het Beatrix Ziekenhuis in Groningen. 

Als de dood zucht, houd ik mijn adem in van Lex Paleaux

Een boek kan zoveel doen... dat is toch een veelgehoorde uitspraak?

Nou, dan is dit een boek dat zoveel kan doen. Het opent je ogen, laat je meeleven, laat je begripvol zijn, het maakt je boos en soms woedend, maar ook verdrietig. En er zitten zelfs geluksmomentjes in. En als je ook nog hardop wilt lachen, dan is deze titel voor jou een uitstekende keuze. Ik hoop dat ik meteen je interesse heb gewekt, want dit boek moet je lezen. Over het algemeen ben ik niet van het herlezen; daarvoor verschijnt er te veel nieuws. Maar bij dit boek is het zeker het overwegen waard.

Als de dood zucht… vertelt verhalen uit een psychiatrische jeugdkliniek. Over acht jongeren, allemaal met hun eigen verhaal. Door het verhaal vanuit een van hen te horen, van binnenuit, leer je ze gaandeweg steeds beter begrijpen en vallen puzzelstukjes op hun plaats. Het verklaart bepaalde patronen en gedragingen. Tot het einde nadert. Dan is alles anders en is niets meer wat het lijkt. Een verrassend einde, dat ik niet zag aankomen. Maar het geeft het boek zeker nog weer een extra dimensie.

Lees dit boek! Geef het cadeau. Stop het iemand toe, die weleens op een andere manier tegen dingen aan zou kunnen kijken. Ik ben 37 jaar en vind het een kei van een boek. Maar volgens mij is het ook uitermate geschikt voor jongeren op de middelbare school. Juist om hun blik te verbreden. Echt voor jong en oud.

Nooit eerder las ik iets van Lex Paleaux, maar dit smaakt zeer zeker naar meer. Ooit kwam ik ook zo in aanraking met het werk van Jaap Robben en las ik daarna alles van hem. Zo wil ik nu ook verder in de boeken van Paleaux. Is hij al bezig zijn met een volgend boek? Hopelijk zijn de vertaalrechten verkocht en is de film al in de maak.

Muzieklezing Matthäus-Passion van Bach

Op donderdagavond 23 maart komt Rinke van de Valle naar Boekhandel Daan Nijman om een muzieklezing te verzorgen over de Matthäus-Passion van Bach, De geheimen van de Matthäus-Passion.

De Matthäus-Passion is één van de langste en meest bekende (en ook geliefde) compositie van Johann Sebastian Bach. Het is een ingewikkeld stuk dat ontstaan is in een tijd die ver achter ons ligt. De bewondering voor dit meesterwerk van Bach wordt nog groter als je meer over de achtergronden weet van dit stuk.

In deze muzieklezing De geheimen van de Matthäus-Passion komen vragen aan de orde als: Hoe is het de Matthäus-Passion tot stand gekomen? Hoe heeft Bach de tekst muzikaal vormgegeven? Hoe werd de Matthäus-Passion door Bach zelf uitgevoerd? En hoe is de huidige uitvoeringspraktijk? Tijdens de lezing maakt Rinke van der Valle veel gebruik van beeld – en geluidsfragmenten, die onder meer schetsen hoe de Matthäus-Passion is opgebouwd en hoe Bach de teksten omzet in bijpassende muziek.

Wilt u bij deze muzieklezing aanwezig zijn, stuurt u dan een e-mail naar ramona@daannijman.nl. De lezing start om 19.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur (halverwege is er een korte pauze). 

Lezing Thom Hoffman

Op woensdagavond 15 maart komt acteur, fotograaf en schrijver Thom Hoffman naar Theater de Winsinghhof in Roden om een lezing te verzorgen over zijn boek Indië, betovering en desillusie. 
 

Thom Hoffman neemt u mee op een fascinerende persoonlijke reis door de tijd in Nederlands-Indië, naar het werkelijke Indië vanaf het begin van de VOC tot de onafhankelijkheid van Indonesië. Dat doet hij aan de hand van betoverende en soms confronterende foto's uit Nederlands-Indië.

Boven het jongensbed van de 13-jarige Thom hing een Sumatraanse tijger. Onder die imposante tijgerkop droomde hij over het sepiagekleurde Nederlands-Indië, het land van zijn grootouders. Oma en opa overleden kort na elkaar. Hoe was hun leven in Indië geweest? Omdat Thom zijn lievelingsoma geen vragen meer kon stellen, ging hij op zoek naar antwoorden.

De zoektocht was niet gericht op het uitdiepen van zijn familieverleden, deze geschiedenis stijgt boven familieverhalen uit. Achter die eerste laag van het gemis en het leed waarmee Indië zo vaak geassocieerd wordt, bevindt zich een andere wereld – die groot, vreemd en fascinerend is. In Indië, betovering en desillusie gaat Hoffman op zoek naar die complexe werkelijkheid.

Uiteraard signeert Thom Hoffman zijn boek na afloop van de lezing. 

Over Thom Hoffman
Thom Hoffman heeft een imposante carrière. Hij speelde in diverse films, series en toneelvoorstellingen. Van 2012 tot en met 2017 nam Hoffman de (hoofd)rol van dokter Martinus Elsenbosch op zich in de populaire SBS-serie Dokter Tinus. Hij wint in 2016 de (allereerste) Zilveren Televizier-Ster voor beste acteur voor deze rol. Sinds 1991 heeft hij zich ook op de kunstvorm van de fotografie toegelegd. In 2019 verscheen zijn eerste boek.

Boekhandel Daan Nijman organiseert deze lezing in samenwerking met Theater de Winsinghhof. Kaarten kosten € 15,- per stuk (inclusief koffie/thee) en zijn te verkrijgen via de website van het theater.

Doneer Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon

Dolfje Weerwolfje is een boek met een boodschap. Accepteer jezelf zoals je bent, en anderen zoals zij zijn. Mede daarom is dit boek gekozen als het boek voor de campagne Geef een boek cadeau

Het boek is verkrijgbaar bij ons in de winkel voor de speciale prijs van € 2,99. Koop het voor uzelf, uw kind of kleinkind. Of doneer het aan het Beatrix Ziekenhuis in Groningen. Dit kunt u doen door het boek bij ons in de winkel te kopen en aan te geven dat u het wilt doneren. Wij zorgen er dan voor dat het bij het Beatrix Ziekenhuis terechtkomt en er vele kinderen blij mee worden gemaakt. 

Reserveer alvast: Koekoeksjong van Camilla Läckberg

Camilla Läckberg is terug in Fjällbacka! Eindelijk weer een nieuw boek met Patrik Hedström en Erica Falck in de hoofdrol. Verkrijgbaar vanaf 1 maart.

Twee verschrikkelijke gebeurtenissen schudden Fjällbacka op haar grondvesten. Een beroemde fotograaf wordt dood aangetroffen in een showroom en Henning Bauer, de Nobelprijswinnaar voor literatuur, wordt aangevallen op het eiland waar hij het tiende boek in zijn wereldberoemde serie schrijft. Patrik Hedström en zijn collega's van het politiebureau van Tanumshede storten zich op beide zaken. Ondertussen verdiept Erica Falck zich in een cold case: de moord op een transgender man in de jaren 80. Langzaam realiseert ze zich dat het verleden onlosmakelijk verbonden is met het heden...

Reserveer alvast

Ebook van de week: Dunkelblum zwijgt

Op het eerste gezicht is Dunkelblum een stadje als alle andere. Maar achter de façade van deze Oostenrijkse gemeente gaat het verhaal van een gruwelijke misdaad schuil. Op de hoogte van deze gebeurtenis – en zwijgend over daad en daders – zijn de oudere Dunkelblumers sinds jaar en dag met elkaar verbonden. In de nazomer van het jaar 1989, terwijl aan de andere kant van de nabijgelegen grens met Hongarije al drommen DDR-vluchtelingen zich ophopen, verschijnt er een mysterieuze bezoeker in het stadje. Plotseling komt er van alles in beweging: op een veld aan de rand van de stad wordt een skelet opgegraven en er verdwijnt een jonge vrouw. Op geheimzinnige wijze duiken sporen van het oude misdrijf op, en de Dunkelblumers worden geconfronteerd met een verleden waarvan ze dachten dat het al lang voorbij was.

Bestel direct

Winnaar Boekhandelsprijs 2023: Land van echo's

Land van echo's van Mark. H. Stokmans heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2023 gewonnen. De jaarlijkse literaire prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Over Land van echo's
Herman Kruijssen vecht in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde. Na het einde van de oorlog zwerft hij jarenlang door Europa. Op een dag in 1929 zakt hij onder een boom in elkaar. Hij wordt gevonden door Vicente Urias, die hem meeneemt naar zijn landgoed en opneemt in zijn familie. Tussen hen ontstaat een hechte vriendschap en Herman raakt vergroeid met het land en de mensen.

Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en moet Herman partij kiezen. Trauma’s uit het verleden doemen op. In de chaos van de Burgeroorlog komt er liefde in Hermans leven en wordt hij vader van een zoon. Lukt het Herman in deze woelige tijden, in een land waarvan hij is gaan houden, op zijn eigen morele kompas te varen en zijn vrouw, zijn kind en iedereen die hem dierbaar is te beschermen?

Bestel direct