Gaat u ook De vondeling van Veenhuizen lezen?

Afgelopen donderdag is het boek van Patricia Snel, De vondeling van Veenhuizen, verschenen. Een aangrijpende roman over twee weeskinderen die met vallen en opstaan opgroeien in de Koloniën van Weldadigheid. Een stuk geschiedenis dat verteld moet blijven worden want daar heeft zich heel wat afgespeeld. Verderop in de nieuwsbrief leest u meer over dit boek. Daarnaast is Patricia Snel vanmiddag bij ons in de winkel om te vertellen over de reis die ze heeft afgelegd om dit verhaal op papier te krijgen. Ze is er om 15:00 uur, wees welkom! 

Nog meer activiteiten
Op 24 april organiseren wij in samenwerking met de Protestantse gemeente Roden - Roderwolde een interview met Bert Slaa. Hij wordt geinterviewd door Ds. Sybrand van Dijk over zijn boek De balanceeract die geloven heet. Het interview begint om 19.30 uur en is vrij toegankelijk. 

En dan 16 mei een activiteit die als grap begon maar nu al een groot succes blijkt: een puzzelwedstrijd. 10 teams van 4 personen gaan de strijd met elkaar aan. Ze krijgen allemaal dezelfde puzzel van Jan van Haasteren en degene die het snelste zijn winnen een leuke prijs. Binnen no time hadden zich 10 teams aangemeld en we hebben al mensen moeten teleurstellen. Dus in het najaar krijgt dit zeker een vervolg. 

Vele nieuwe titels en titels om naar uit te kijken
Naast al deze activiteiten verschijnen er ook weer schitterende nieuwe titels. Van de nieuwe Coco tot de nieuwe Dolfje Weerwolfje, van een nieuwe Oxen tot een nieuwe roman van Femmetje de Wind. En vergeet niet het ebook van de week aan te schaffen. Dit keer echt een adembenemd en meeslepend boek over eilanden. 

De vondeling van Veenhuizen van Patricia Snel

Afgelopen week werd onze boekhandel genoemd in het AD. Altijd leuk als onze naam rondzingt. Patricia Snel werd geraakt door de geschiedenis van Veenhuizen; ze reed naar onze boekhandel en kocht alles wat ze kon vinden over de Koloniën van Weldadigheid. Over dit stuk vaderlandse geschiedenis is al het een en ander geschreven. We kennen natuurlijk Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen en de boeken van de hand van Mariët Meester.

Ook Patricia Snel werd gegrepen door de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen, de heftige verhalen. Ze stuitte op het verhaal van Karel en Lize en wist meteen dat ze hierover wilde vertellen. Zojuist sloeg ik de laatste pagina van haar boek om. Een aangrijpende historische roman over broer en zus Karel en Lize. Zij worden wees als hun moeder overlijdt en hun vader niet voor hen kan zorgen. Ze worden naar de kinderkolonie in Veenhuizen gestuurd. Daar zou het beter zijn, daar zouden ze genieten van de gezonde lucht, goede opvoeding krijgen en kracht putten uit het geloof. Maar in Veenhuizen worden ze meteen van elkaar gescheiden. Hun nieuwe onderkomen laat veel te wensen over; het is er vies, koud en vochtig. De jongens moeten hard werken op het land en de meisjes doen dienst in de huishouding of in de fabrieken. Onder het strenge regime van wijkmeesters. Op iedere misstap staat een zware straf. Hun liefde voor elkaar houdt hen op de been. Ze bedenken een plan om te ontsnappen, met grote gevolgen.

Patricia Snel geeft in dit boek de kinderen in de kinderkolonie een stem. De personages zijn gebaseerd op mensen die echt hebben geleefd, die een rol hadden in de Koloniën van Weldadigheid. Snel schreef verschillende literaire thrillers, maar was op een punt beland dat ze geen boeken meer wilde schrijven. Tot ze in Veenhuizen de geschiedenis van Karel en Lize ontrafelde. Om hun verhaal goed te verwoorden, woonde en werkte ze een half jaar in het oude Spinhuis.

Voor als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Veenhuizen, dat nu ook als Werelderfgoed erkend is. Voor als je een gevoel wilt krijgen bij het leven van de wezen in die tijd, de strijd die ze dag in dag uit moesten leveren, hoe klein ze ook waren. Ook dit hoort bij de Nederlandse geschiedenis en heeft misschien wel een grotere rol gespeeld dan we ons bewust zijn. Een roman over vriendschap, hoop en vrees, en goede moed voor een beter leven. Lees dit boek!

Interview met Bert Slaa in de Catharinakerk

Bert Slaa, theoloog en oud-docent uit Peize, schreef een boek, De balanceeract die geloven heet, als gids om na te denken over hedendaags geloven.

Kun je dat zien als een reis, een verlangen, staat een belijdenis centraal of moet je het gewoon doen?

Ds. Sybrand van Dijk bevraagt Bert Slaa over zijn boek op woensdag 24 april om 19.30 uur in de Catharinakerk in Roden. Na het interview is er gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Deze avond wordt georganiseerd door de Protestantse gemeente Roden - Roderwolde in samenwerking met Boekhandel Daan Nijman. Er wordt gezorgd voor koffie en thee. Na afloop van het interview is er bij de uitgang een mogelijkheid tot het doneren van een vrije bijdrage voor de onkosten.

 

VOL - Eerste Boekhandel Daan Nijman puzzelwedstrijd

De eerste Boekhandel Daan Nijman puzzelwedstrijd was binnen zeer korte tijd helemaal volgeboekt.

Op donderdag 16 mei gaan 10 teams de uitdaging aan om met hun team bestaande uit 4 personen binnen 3 uur een Jan van Haasteren puzzel van 1000 stukjes in elkaar te leggen.

Het begint om 19.00 uur en we lassen twee pauzes in van 15 minuten. De wedstrijd eindigt om 22.30 uur. Het team dat de puzzel het snelst heeft gelegd, en binnen de 3 uur, verdient een mooie prijs.

 

Nieuw! Legpuzzel André van Duin 60 jaar in het vak

Een prachtig eerbetoon aan het zestigjarige oeuvre van André van Duin.

Meneer Wijdbeens, Flip Fluitketel, Meneer de Bok en Willempie: André van Duin heeft in de afgelopen 60 jaar het publiek getrakteerd op de meest legendarische en hilarische typetjes! Het is slechts een kleine greep van de vele typetjes die de Nederlandse komiek, zanger, acteur en presentator heeft gespeeld in zijn televisieprogramma's, films en theateroptredens. En wie is er niet bekend met het pizzalied? 'Effe wachten nog, nog effe wachten, effe wachten nog... Pizza!'

Nu kun je alle populaire typetjes van André van Duin bekijken in deze prachtige legpuzzel van André van Duin - Zestig jaar in het vak. De puzzel is een prachtig eerbetoon aan André van Duin en bestaat in totaal uit 1000 stukjes.

 

Ebook van de week: De eilanden van goed en kwaad

Een eiland is de wereld in het klein. Het is de ideale plek om een utopische samenleving te beginnen, megalomane plannen te testen of hersenspinsels op los te laten. In De eilanden van goed en kwaad laat Adwin de Kluyver zien hoe de mens in de loop der eeuwen eilanden heeft gebruikt als plekken voor natuurlijke én sociale experimenten.

In een aanstekelijke samensmelting van reisverhaal, geschiedschrijving en naslagwerk vertelt De Kluyver over filosofen en fantasten, wetenschappers en bedriegers, en over dromers die daders werden. Hij neemt de lezer mee naar eilanden die van wetenschappelijk, politiek en cultureel belang zijn geweest; van het biologische onderzoek van Aristoteles op Lesbos tot de raketproeven van Wernher von Braun op Usedom. De eilanden van goed en kwaad is een meeslepende en ontroerende wereldreis, van de Galapagos tot Rottumerplaat, vol weidse vergezichten, terugblikken en toekomstbeelden. 

 

 

Bestel direct