Veel om naar uit te kijken dit voorjaar

De Boekenweek zit er bijna op. Alleen vandaag staat alles nog in het teken van de familie Chabot. We kunnen er van alles van vinden, maar dat ze ambassadeurs van het boekenvak zijn, dat is duidelijk. Zij hebben de Boekenweek weer op de kaart gezet. Kom vandaag nog langs om het Boekenweekgeschenk gratis te ontvangen bij aankoop van een boek. Met een glimlach van oor tot oor kijken wij nu al terug op de voorbije week. Een week vol inspirerende verhalen en ontmoetingen. 

Volop actitiviteiten dit voorjaar
Na zo'n drukke week is het ook weer fijn als alles weer in een rustiger vaarwater komt en we weer plannen kunnen maken voor het voorjaar. En daar zijn we natuurlijk al druk mee bezig. Er staat veel moois op de planning, zoals de lezing van Patricia Snel over haar nieuwe boek De vondeling van Veenhuizen en het feestje dat Bob Popcorn komt geven bij ons in de winkel. Ook zijn we bezig met de organisatie van een lezing van Bert Slaa en een leuke puzzelwedstrijd. Verder is vandaag de eerste bijeenkomst van onze eigen leesclub en zoeken we ook weer jeugdige leesbeesten. Lees verder in deze nieuwsbrief hierover en hou onze website en socials in de gaten. 

Boek van de week door Femke

In oorlog van Arend van Dam

Er zijn kinderboeken en er zijn kinderboeken. Dit is er zo één, een kinderboek dat verplicht op elke basisschool aanwezig zou moeten zijn. Dit boek vertelt over de geschiedenis van oorlog voeren.

In het voorwoord vertelt Arend van Dam eerlijk dat hij het spannend vond om dit boek te schrijven. Omdat het zo actueel is. Een boek over oorlog. Een boek over koningen, dictators, legerleiders en soldaten. Niet een boek om vrolijk van te worden, maar de 33 verhalen geven wel een goed beeld van de wereld.

In de inleiding stelt hij zich de vraag waarom er überhaupt oorlog is, maar een antwoord vinden is veel ingewikkelder dan het lijkt. Ook de schrijver vindt het lastig om een antwoord te formuleren. Daarna volgen de hoofdstukken elkaar snel op, te beginnen met de oorlog in Akkadië 2200 jaar voor Christus, via de oorlog van de twee broers rond 1500, de Tweede Wereldoorlog tot aan de vredesmissies in Afghanistan.

De verhalen vertellen in klare taal wat de aanleiding van de verschillende oorlogen is geweest, zonder een waardeoordeel te geven. En om er een les uit te leren. Hoe kan de geschiedenis ervoor zorgen dat de geschiedenis zich juist niet herhaalt? En hoe er steeds nieuwe manieren van oorlog voeren ontstaan, waarbij uitvindingen zoals buskruit, de tank of vliegtuigen een belangrijke rol spelen.

Arend van Dam kennen we al van zijn mooie verhalenbundels over de geschiedenis in verschillende onderwerpen. Zoals ‘Lang geleden’ over de geschiedenis van Nederland. Over kunst, over recht, over Rembrandt en over het koningshuis om er maar een paar te noemen. Verhalenbundels die kinderen in een spannend verhaal wijzer maken over de tijd die achter ons ligt.

Dit meeslepende boek is een verhalenbundel over de hele geschiedenis van oorlog voeren. Het boek krijgt nog meer kracht door de illustraties van Roland Sillem. In mijn ogen een aanrader voor nieuwsgierige kinderen die met vraagtekens naar de wereld kijken.

Bob Popcorn geeft een feestje. Kom jij ook?

Op zaterdag 6 april om 14.00 uur geeft Bob Popcorn een boekenfeestje bij ons in de winkel. We gaan het hebben over boeken, schrijven, tekenen en… popcorn! Schrijver Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden - de makers van de Bob Popcornboeken - zitten klaar om de kinderen te ontmoeten. Uiteraard nemen zij Bob Popcorn mee naar het feestje.

Wat gaan we zoal doen tijdens het feestje:

  • We spelen de grote Bob Popcorn Quiz
  • Maranke gaat interactief voorlezen uit het nieuwe prentenboek
  • Martijn zal laten zien hoe hij Bob Popcorn tekent
  • We gaan tekenen op de speciale Bob Popcornbakjes en uiteraard worden deze gevuld met popcorn
     

De kinderen mogen alles vragen en uiteraard worden er ook handtekeningen uitgedeeld.

Wil jij graag aanwezig zijn tijdens het Bob Popcornfeestje? Geef je dan op door het sturen van een e-mail naar ramona@daannijman.nl. Geef in de mail jouw naam door en jouw leeftijd. Het feestje is leuk voor kinderen vanaf 6 jaar. Echter, jongere broertje en zusjes zijn ook welkom. Het is gewenst dat een ouder aanwezig is tijdens het feestje.

 

Lezing/signeersessie De vondeling van Veenhuizen

Op zaterdag 20 april om 15.00 uur bezoekt auteur Patricia Snel Boekhandel Daan Nijman om te vertellen over haar nieuwe roman De Vondeling van Veenhuizen. Dit adembenemende, waargebeurde verhaal van twee wezen die uit de kinderkolonie van Veenhuizen proberen te ontsnappen, verschijnt op 18 april.

Tijdens haar bezoek aan onze winkel is er alle gelegenheid van het stellen van vragen en het laten signeren van het boek.

Achtergrond
In 1823 werd de kolonie in Veenhuizen opgezet voor de huisvesting van duizenden wezen. Deze kinderkolonie heeft ingrijpende sporen achtergelaten in duizenden families. De kolonie is Unesco Werelderfgoed en is recent toegevoegd aan de Canon van Nederland. Patricia Snel stuitte op het opgetekende verhaal van wezen Karel en Lize Muller en vormde dit bijzondere stukje verborgen Nederlandse geschiedenis op invoelende wijze om tot een roman over vriendschap, veerkracht en de hoop op een beter leven.

Over De Vondeling van Veenhuizen
Amsterdam, 1824. De wezen Karel en Lize worden per beurtschip overgebracht naar de kinderkolonie van Veenhuizen. Nadat hun moeder is overleden en hun vader naar het krankzinnigengesticht is gestuurd, staan ze er helemaal alleen voor. In Veenhuizen is alles anders: het Drentse landschap, de mensen, het straffe dagelijkse regime. Karel en Lize worden met honderden andere kinderen aan het werk gezet. Ze kunnen maar moeilijk wennen aan het slechte eten, de strenge opzieners en de vele regels. Als ze een voorzichtige vriendschap met de geharde Neeltje hebben gesloten, smeden ze samen een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen. Een plan dat grote gevolgen zal hebben voor hun toekomst …

Over Patricia Snel
Patricia Snel is bestsellerauteur en schrijfcoach. Na haar studie in Leiden woonde ze jarenlang in Singapore en op de Kaaimaneilanden. Daarna verhuisde ze naar een woonboot in Amsterdam, en schreef ze diverse succesvolle thrillers. Voor haar eerste roman, De vondeling van Veenhuizen, verbleef ze ruim een half jaar lang in de voormalige kinderkolonie.

Foto Patricia Snel: Bonnita Postma

 

 

Een leesbeest zijn of worden?

Boekhandel Daan Nijman en Hoera…Noordenveld heeft er nieuwe lezers bij hebben een Leesbeestenclub. Een club van kinderen die houden van lezen, kinderen die ‘s avonds met een zaklamp onder hun dekbed nog stiekem liggen te lezen terwijl ze eigenlijk allang moeten slapen. Maar ook kinderen die alleen lezen in een boek lastig of saai vinden, maar wel dol zijn op verhalen.

Welk boek?
We gaan het boek Mijn jaar in een tent van Tiny Fischer lezen. Een bijzonder mooi boek over een bijzonder meisje met een bijzondere naam en ... een bijzondere uitdaging!

Wat gaan we doen?
De Leesbeestenclub komt drie keer bij elkaar, op 16 april, 14 mei en 4 juni van 15.30 – 16.30 uur bij Boekhandel Daan Nijman. Van elke bijeenkomst maken we een feestje! 
1. Feestelijke opening met een uitleg over het boek. 
2. We zijn zo’n beetje halverwege het verhaal. Zijn de Leesbeesten enthousiast? Vinden ze het boek leuk en wat verwachten ze dat er verder nog zal gebeuren? We doen een aantal leuke opdrachten.
3. Het boek is uit. Wat vonden de Leesbeesten ervan? Wat was mooi en wat was er niet echt leuk?

Wij zorgen voor limonade en lekkers, wie leest er met ons mee?

De kosten voor de Leesbeesten zijn de aanschaf van het boek (€ 18,99).

Opgeven kan door voor 10 april een mail te sturen naar floor@daannijman.nl.

 

Ebook van de week: Mauk

Mauk is oud en ziek en ligt in een bed bij het raam. Hij leeft in zijn herinneringen: hij was een kind dat de kleur van de achtergrond aannam, totdat zijn moeder tot bloedens toe wordt verwond. Het is te veel om te bevatten. Op dat moment overmeestert Henri, de grote moedige broer die hij altijd wenste, zijn gedachten.

Henri beschermt hem, niet tegen het geweld van een dreigende buitenwereld, maar tegen dat van zijn tirannieke vader. Als Mauk op twaalfjarige leeftijd geconfronteerd wordt met een tragedie is Henri de enige die hem kan helpen.

Mauk is het verhaal van een getraumatiseerd kind dat zich niet kan weren tegen de demonen van zijn vader, maar er door zijn vervormde verbeelding toch in slaagt zich staande te houden.

 

 

Bestel direct