Bent u ook aan het nagenieten deze nazomer?

De zomervakantie zit er weer op maar met dit mooie weer kunnen we nog even heerlijk nazomeren en kijken we met z'n allen vooruit naar het najaar. Er is veel om naar uit te kijken: nieuwe boeken, leuke activiteiten, de Boekenweek van jongeren en natuurlijk de Kinderboekenweek begin oktober.

Boekenweek van Jongeren
De Boekenweek van Jongeren, start 15 september, inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn. Tijdens deze week ontvangen jongeren van 15 t/m 18 jaar gratis de verhalenbundel 3PAK. Tevens kiest de jongerenjury op 15 september het Beste Boek voor jongeren in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en de categorie Vertaald.  De in totaal 10 genomineerden vindt u verderop in deze nieuwsbrief.  

Interview en signeersessie Francine Oomen
Op dinsdag 12 september verschijnt het nieuwe boek van Francine Oomen, Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel. In dit boek bevinden de hoofdpersonages zich niet in de tienerleeftijd, maar worden ze gevolgd als twintigers. Woensdag 20 september bezoek Francine Oomen Boekhandel Daan Nijman en zal Femke haar interviewen over haar nieuwe boek. 

Boekpresentatie John B. Vorenkamp
Op 18 september verschijnt de derde dichtbundel, onder de titel Ergens onderweg, van John B. Vorenkamp. De feestelijke boekpresentatie vindt plaats op 21 september bij ons in de winkel. 

De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp

Kinderboeken zijn er in vele soorten en maten. Stoer, schattig, klein en groot. In aanloop naar de Kinderboekenweek verschijnt er veel moois. Een keuze maken is dan best lastig, tenzij er iets voorbijkomt, dat zó prachtig is, dat er zó uitspringt dat je er niet omheen kunt.  

Dit boek sprankelde tussen die bergen andere nieuwe titels. Het schitterde en fonkelde, ik kon er niet omheen. Dat komt in eerste instantie door de prachtige cover van de hand van Mark Janssen. Ook in het boek zitten een aantal illustraties die de moeite waard zijn om langere tijd naar te kijken. Mark Janssen is een naam om goed in de gaten te houden en te blijven volgen. Daarna bleek dat het boek geschreven is door Tjibbe Veldkamp. En Tjibbe Veldkamp is een goede bekende; hij woont en werkt in Groningen. Hij heeft een heel breed oeuvre aan prentenboeken, zoals Agent en Boef tot boeken voor jongeren zoals Tiffany Dop.  

Dit verhaal gaat over Adem. ‘Adem?’, hoor ik u denken. ‘Bijzondere naam.’ En dat is het. Adem kreeg zijn naam van Barkov. 'Aha, dat is dus zijn vader?’ Nee, dit boek zit anders in elkaar. Het gaat niet over een jongen die vol avontuur opgroeit. Adem is een ‘mogelijke jongen’ die zou kunnen gaan leven. Hij moet er dan alleen wel voor zorgen dat zijn ouders bij elkaar komen. Hun eerste ontmoeting was veelbelovend en de eerste kus meer dan hartstochtelijk. Maar dat moet dan nog wel een vervolg krijgen, anders zijn de kansen voor Adem verkeken en blijft deze belevenis, dit avontuur bij een voorschot op zijn leven. Adem laat je in al zijn naïviteit de wereld met andere ogen zien.  

Het verhaal speelt zich af in een Oost-Europese stad. De stad kent veel armoede, en ongelijkheid. Geld is macht. In deze donkere, schimmige stad is Adem het lichtpuntje. Zijn mogelijke vader is een politiek activist die ’s nachts leuzen op muren kladt om zijn onvrede te uiten. Zijn mogelijke moeder werkt bij de recherche. Je zou niet meteen verwachten dat zij een stel kunnen worden.   

Terecht boek van de week? Zeer terecht! Wervelend, tijdloos, magisch, sprookjesachtig, verdrietig, hartstochtelijk, passievol, avontuurlijk en wat al niet meer... 

Interview en signeersessie Francine Oomen

Op woensdag 20 september van 16.00 uur tot 17.00 uur is Francine Oomen te gast bij Boekhandel Daan Nijman. Op 12 september verschijnt haar nieuwe boek in de Hoe Overleef Ik-reeks getiteld Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel. Daarin bevinden de hoofdpersonages zich niet in de tienerleeftijd, maar worden ze gevolgd als twintigers. 

De Hoe Overleef Ik-boeken werden aan het begin van deze eeuw populair. De meeste lezers van toen zijn nu twintigers en daarom vond Oomen het interessant om een nieuw boek voor deze doelgroep te schrijven.

Op woensdag 20 september zal Femke Liemburg haar interviewen bij ons in de winkel en uiteraard zal Francine Oomen haar nieuwe boek signeren. Aanmelden is niet noodzakelijk. 

Er zijn sinds 1998 ruim twintig Hoe Overleef Ik-boeken verschenen, waarin onder meer thema's als liefde, stress en de puberteit centraal staan. De boeken worden uitgegeven door Querido en de illustraties zijn verzorgd door Annet Schaap (ook bekend van Lampje). Oomen schreef in haar carrière al meer dan honderd boeken, waarvan er miljoenen exemplaren verkocht zijn. Ze geldt daarmee als een van de productiefste en succesvolste auteurs in Nederland.

Foto Francine Oomen: Gerlinde de Geus

Boekpresentatie dichtbundel John B. Vorenkamp

Op 18 september verschijnt de derde dichtbundel, onder de titel Ergens onderweg, van John B. Vorenkamp. Ergens onderweg is een dichtbundel waarin krachtige beelden herkenbare en verstaanbare emoties oproepen: verwachting, betekenisvolheid, verlangen en hoop. 

De feestelijke boekpresentie van deze dichtbundel vindt plaats op donderdag 21 september bij Boekhandel Daan Nijman. Tijdens deze presentatie gaat John B. Vorenkamp in gesprek met Coen Peppelenbos (o.a. eindredacteur van het literair weblog Tzum en resensent voor de Leeuwarder Courant) over deze bundel.

De boekpresentatie begint om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn kunt u een e-mail sturen naar ramona@daannijman.nl. 

Foto John B. Vorenkamp: Alfred Oosterman

Leesbeesten gezocht

Boekhandel Daan Nijman is wederom op zoek naar echte Leesbeesten. Kinderen die houden van lezen, kinderen die ‘s avonds met een zaklamp onder hun dekbed nog stiekem liggen te lezen terwijl ze eigenlijk allang moeten slapen. Maar ook kinderen die lezen misschien nog een beetje
moeilijk vinden, maar wel dol zijn op verhalen.

Wat gaan we doen?
We willen met die kinderen aan de slag in de Leesbeestenclub. Samen genieten van
mooie boeken en verhalen! De Leesbeestenclub komt per boek drie keer bij elkaar. En van
elke bijeenkomst maken we een feest.
1. Feestelijke opening met een uitleg over het boek.
2. We zijn zo’n beetje halverwege het verhaal. Zijn de Leesbeesten enthousiast?
Vinden ze het boek leuk en wat verwachten ze dat er verder nog zal gebeuren? We doen een
aantal leuke opdrachten.
3. Het boek is uit. Wat vonden de Leesbeesten ervan? Wat was mooi en wat was er niet echt leuk of misschien wel een beetje zielig? 

Welk boek?
We gaan lezen: Het miniserie van oplossingen. 
De Leesbeesten, vanaf 9 jaar, die dat ook fijn vinden en mee willen doen, kunnen zich nu opgeven voor de Leesbeestenclub door een mail te sturen naar floor@daannijman.nl. Heb jij eerder meegaan en wil je nu weer meedoen? Dat kan, je bent van harte welkom. 

Meer activiteiten Kinderboekenweek bekend

Van 4 oktober t/m 15 oktober vindt de Kinderboekenweek 2023 plaats, dit jaar met als thema ‘Bij mij thuis’. Het programma begint al aardig vorm te krijgen. Hieronder een greep uit de activiteiten die op het programma staan. 

Woensdag 4 oktober
Feestelijke, muzikale opening van de Kinderboekenweek 2023.

Donderdag 5 en 12 oktober
Kinderen kunnen hun eigen boek afrekenen en feestelijk inpakken bij de Kinderkassa. Dit kan van 18.00 uur tot 20.00 uur. 

Donderdag 5 okober
Kom een spelletje spelen met je broers, zussen, ouders of vrienden. Een leuke manier om samen te zijn en om kennis te maken met de verschillende spelletjes. 

Zaterdag 7 oktober - 10.00 - 12.00 uur: Ontbijten/brunchen met Iven Cudogham, auteur van Anansie de spin en ook bekend van de televisieserie Een huis vol

- 14.00 - 16.00 uur: Bezoek van de Zoete Zusjes Saar en Janna aan onze boekhandel

Woensdag 11 oktober Workshop van auteur Vincent Kortmann + voorlezen door Chaja Kortmann. Exacte tijden volgen. 

Doorlopend - Een speurtocht door onze winkel - Vind alle vogelhuisjes en los .de puzzel op? - Knutselwedstrijd 'Ontwerp jouw eigen droomkamer met je favoriete leesplekje'. Dit in de vorm van een kijkdoos. De hoofdprijs is een Boekhandel Daan Nijman zitzak voor in je eigen kamer.

Steun Stichting Vasalis Roden met Rabo Club Support

Stichting Vasalis Roden is een kleine stichting en voor haar bestaan afhankelijk van subsidies. De stichting heeft ten doel de nagedachtenis aan dichteres M.Vasalis levend te houden, die 34 jaar in Roden woonde in huis De Zulthe. M. Vasalis is het pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans (1909-1998). 

Ons doel
De stichting tracht haar doel, de nagedachtenis aan Vasalis levend houden, onder meer te verwezenlijken door:
a. het jaarlijks houden van een lezingenavond;
b. het uitgeven van een jaarlijks essay;
c. het organiseren van een Vasaliswandeling in Roden;
d. het organiseren van een Vasalisfietstocht in en rond Roden;
e. het bevorderen van het plaatsen van muurgedichten van Vasalis.

Stemmen
Alleen leden van de Rabobank Noordenveld West Groningen kunnen op ons stemmen. We staan onderaan in de categorie kunst & cultuur. Leden vanaf 12 jaar mogen stemmen. Elk lid brengt 3 stemmen uit op 3 verschillende deelnemende verenigingen en stichtingen.

Stem op ons via de Rabo App of op www.raboclubsupport.nl. U kunt stemmen van 4 tot en met 26 september. Alvast bedankt. 

Ebook van de week: Tijgerlelie

Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

Vol enthousiasme vertrekt de half-Spaanse Lili met haar vijf huisgenoten naar de Pyreneeën. Haar oom heeft haar gevraagd twee maanden op El Refugio te passen, zijn hotel dat in de wintermaanden door hevige sneeuwval afgesloten raakt van de bewoonde wereld. Op het allerlaatste moment besluit een van de huisgenoten een oude schoolvriendin mee te vragen, de flamboyante Monica. De rest reageert welwillend, maar door Monica’s aanwezigheid verandert de groepsdynamiek en er ontstaat een toxische sfeer. Lili valt steeds meer buiten de groep en op een avond loopt het zo vreselijk uit de hand dat er een dode valt.

Zeventien jaar later kampt Lili mentaal nog steeds met de gevolgen van het traumatische verblijf in de Pyreneeën. Als ghostwriter leidt ze een anoniem en geïsoleerd bestaan en antidepressiva houden haar op de been. Wanneer een van Lili’s oud-huisgenoten zelfmoord pleegt, besluit ze de anderen te confronteren met het verleden.

Bestel direct