Zien wij u bij één van onze activiteiten?

Meestal wanneer de zomer nadert wordt het wat rustiger qua activiteiten maar dit jaar is niets minder waar. Afgelopen donderdag hadden we onze eerste puzzelwedstrijd in de winkel dat was een heel groot succes. De winnaar puzzelde de Van Haasteren-puzzel van 1000 stukjes in 1 uur en 32 minuten in elkaar. 

Komende donderdag is onze volgende activiteit. De (korte) lezing en signeersessie van Vivian Tevreden. En op 27 mei is de eerste bijeenkomt van de Stiltelezers. Wat dat precies is, leest u verderop in de nieuwsbrief. Het beloofd bijzonder te worden. En dan op 6 juni komt Frank Westerman naar Roden om een lezing te geven in theater de Winsinghhof. Daarnaast zijn we ook bezig om de tweede leesclub te organiseren en alsof dat nog niet genoeg is zijn we ook nog met iets nieuws bezig. Waar we de komende tijd steeds iets meer van uit de doeken doen. 

Wij vinden het ontzettend fijn om een boekhandel te zijn waar mensen graag komen, waar we verbindingen kunnen maken en waar er ruimte is voor een ieders verhaal. Veel leesplezier met deze nieuwsbrief en laat u verrassen en blijf u verwonderen.

Vers water voor de bloemen van Valérie Perrin

En opeens is het daar. Zomaar kwam ik het tegen. Een tip van een boekverkoper uit het westen van het land; ze is zo razend enthousiast over dit boek dat ze ons boekverkopers er al meerdere keren over tipte. Tot nu toe liet ik het links liggen. Maar nu heb ik het uit en bestempel ik het als het zomerboek van 2024. Mijn zomertip. Ik hoop heel veel mensen aan dit verhaal te krijgen. Het boek is al van 2021 en verscheen eerder met de titel De bijzondere levens van Violette.

Nu staat het mij altijd een klein beetje tegen om een wat ouder boek te lezen. Hiermee doe ik waarschijnlijk een uitspraak, waar sommigen het totaal niet mee eens zijn. Dat spijt mij dan. Ik zit natuurlijk dicht bij het vuur en er verschijnt zoveel moois, iedere week weer. En om jullie zo goed mogelijk te kunnen adviseren wil ik graag veel én verschillende én actuele titels lezen. Deze keer maakte ik een uitzondering en wat ben ik blij dat ik mij heb laten verleiden.

Vers water voor de bloemen vertelt het aangrijpende verhaal van Violette Toussaint, een vrouw die haar leven wijdt aan het zorgen voor de graven op een kerkhof in een klein Frans dorpje. Haar eigen leven is getekend door verlies en verdriet, maar ze vindt troost in het verzorgen van de nabestaanden van de doden en het luisteren naar hun verhalen. Wanneer een onverwachte ontmoeting haar wereld op zijn kop zet, wordt ze gedwongen om haar verleden onder ogen te zien en haar hart te openen voor nieuwe mogelijkheden. Het boek neemt de lezer mee op een emotionele reis door Violettes leven, waarbij thema's als liefde, verlies, vergeving en hoop centraal staan. Met prachtige taal en diepgaande personages weeft Valérie Perrin een ontroerend verhaal over de kracht van menselijke verbindingen en de veerkracht van de menselijke geest.

Ik vind het een meesterwerk dat de ziel raakt met zijn fantastische verhaallijnen, intense emoties en poëtische schrijfstijl. Perrin weet op schitterende wijze de diepten van menselijke emoties te verkennen en te verwoorden. De roman betovert met zijn prachtige beschrijvingen en ontroerende momenten. Het is een boek dat je niet alleen leest, maar waar je in verdrinkt. Het is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van verhalen die de grenzen van de verbeelding overstijgen en rechtstreeks naar het hart gaan.

Geef een prentenboek cadeau: Kom uit die kraan!! 

Dit jaar is het humoristische en verrassende prentenboek Kom uit die kraan!! gekozen voor de campagne. Het prentenboek is verkrijgbaar voor slechts € 2,99 (zolang de voorraad strekt). 

Over Kom uit die kraan!!
Kinderen mogen niet op de bouw komen, dat weet Bart best. Op een dag kruipt hij toch onder het hek door en bestuurt de wals, de cementwagen en de hijskraan. Waarom doet hij dat?

Recensie van Jaapleest.nl
Tjibbe Veldkamp is de meester van de slapstick in prentenboeken, dat heeft hij met de Agent & Boef-serie ruimschoots bewezen. Kom uit die kraan!! past ook in dat genre maar is uit iets minder dik hout gesneden. Het is knap hoe hij van prentenboekteksten dialogen maakt die uitstekend zijn voor te lezen.

Een slim in elkaar gezet prentenboek met veel zoekplaatjes en een stoere inslag, ook zo’n kenmerk van de boeken van Veldkamp. Net zoals paniekerende mensen en agenten en veel chaos en ravage. Een boek om vaak opnieuw te lezen en steeds nieuwe elementen te ontdekken. De samenwerking tussen Hoogstad en Veldkamp smaakt naar meer.

 

Winnaar Libris Literatuur Prijs 2024

Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen voor zijn roman Ik kom hier nog op terug. Het is de tweede keer dat hij de prijs wint; in 2019 won hij ook met zijn boek De goede zoon.

Van Essen kreeg de prijs afgelopen maandag in het Amsterdamse cultuurhuis Felix Meritis uit handen van juryvoorzitter Kim Putters. De jury noemt het boek "van uitzonderlijke kwaliteit" en "de beste roman die Rob van Essen tot nu toe schreef". "We voelden dat dit het boek is waarvan we zouden willen dat heel Nederland en Vlaanderen het leest", aldus Putters.

In zijn dankwoord richt Van Essen zich tot zijn uitgever Atlas Contact en zijn vrouw, schrijfster Lize Spit. "Mijn eerste lezer, mijn meelezer, mijn vrouw: dankjewel." "We vieren vanavond fictie", vervolgt Van Essen. "Buiten deze deur vindt ontzettend veel non-fictie plaats, op de hele planeet."

 

Lezing/signeersessie Vivian Tevreden

Op donderdag 23 mei ontvangen wij Vivian Tevreden bij ons in de winkel in Roden om te vertellen over haar debuut Ma Yenko - Een Caraïbisch levensverhaal. De (korte) lezing begint om 19.30 uur en er is volop ruimte voor het stellen van vragen en Vivian signeert tevens haar boek. 

Ma Yenko vertelt de geschiedenis van opeenvolgende generaties vrouwen op Anguilla, Sint Maarten, Curaçao en uiteindelijk Holland. Het boek werpt een andere blik op de geschiedenis van slavernij en kolonisatie, vanuit het perspectief van vrouwen-van-kleur. Zij ondergaan en dragen hun lot, maar zijn ook krachtig, en vinden hun weg.

Ma Yenko verschijnt in twee delen. Het eerste deel speelt zich af op Anguilla en Sint Maarten. We volgen Vivian en haar moeder op de boerderij van grootvader Joan op Anguilla en in hun dienstverband bij een 'gegoede' familie op Sint Maarten. De geest van Vivians overgrootmoeder Mallie is daarbij voortdurend aanwezig, vaak samen met de wijze Mildred. Samen zitten ze op een tak en staan Vivian met raad en daad terzijde. In deel twee verhuizen we met Vivian mee naar Curaçao en komen we uiteindelijk terecht in Holland. Dit deel verschijnt in het voorjaar van 2025.

Vivian Tevreden over de titel: "Ma Yenko betekent ‘Laten we gaan’ in het Twi, de taal van het Ashantivolk uit Ghana. Van daaruit zijn in de 17e eeuw vele mensen verhandeld naar onder meer het Caraïbische gebied. Die oude taal wordt nog steeds gesproken, waaronder door een van de personages in mijn boek. 'Ma Yenko,' zegt ze, als ze met een groep vrouwen bij volle maan de berg op gaan om de voormoeders te raadplegen, 'laten we gaan'."

 

De Stiltelezers

Ontsnap aan de dagelijkse afleidingen en geniet van een uur stille leestijd

Heeft u behoefte aan een uur ongestoord lezen? In ons drukke dagelijkse leven worden we voortdurend afgeleid: een telefoon die afgaat, een kind dat aandacht vraagt, een partner met vragen. Wanneer heeft u echt de gelegenheid om met volle aandacht een uur lang te lezen?

Wij bieden u deze kans met ons nieuwe stille leesgenootschap. De eerste bijeenkomst is op maandag 27 mei in Boekhandel Daan Nijman. Het lijkt ons de perfecte manier om de week te beginnen.

Het boek dat u gaat lezen, neemt u zelf mee of koopt u ter plekke in de boekhandel. Of het nu een boek is waar u al in bezig bent, een boek waar u al lang in wilde beginnen, een boek waarvan u de laatste hoofdstukken nog moet lezen, of misschien een heel nieuw genre dat u wilt verkennen, het is helemaal aan u. Dit uur kunt u ook gebruiken om uzelf te verrijken met een interessant non-fictie boek.

Het is een bijeenkomst waar deelnemers in een rustige, gezamenlijke omgeving ongestoord kunnen lezen. In plaats van te praten over boeken, lezen de leden in stilte, elk hun eigen boek. Deze sessies bieden een ontsnapping aan de dagelijkse afleidingen en geven lezers de kans om zich volledig onder te dompelen in hun boek. Na het stille leesuur is er de mogelijkheid om ervaringen te delen of simpelweg te genieten met een kopje koffie of thee. Het doel is om een rustgevende, geconcentreerde leeservaring te creëren in een gezellige setting.

De eerste sessie van Stiltelezers vindt plaats op 27 mei om 10.00 uur bij Boekhandel Daan Nijman. Neem uw eigen boek mee; wij zorgen voor koffie, thee en wat lekkers, en bieden u de rust waar u naar op zoek bent.

Kom en ervaar de stilte en de magie van ongestoord lezen. Wij hopen u te verwelkomen voor een heerlijk uur van stille leestijd. Aanmelden is niet nodig maar mag natuurlijk wel.

Femke Liemburg 
E-mail: femke@daannijman.nl 
Website: www.daannijman.nl

 

Lezing Frank Westerman

Op 28 mei verschijnt het nieuwe boek van Frank Westerman, Zeven dieren bijten terug. Westerman, bekend van onder andere De Graanrepubliek, Een woord een woord en Ingenieurs van de ziel, draagt Roden een warm hart toe en komt graag naar ons toe voor een lezing.

In Zeven dieren bijten terug staan de Hollandse ijszeeverkenners van de 16e eeuw centraal. Hun overwintering in het Behouden Huys op Nova Zembla vormt het decor van een reisjournaal dat zich uitstrekt van Texel en Terschelling tot voorbij de Noordkaap. Wie de bewoonde wereld verlaat, krijgt oog voor de dieren. Op zijn reis in het kielzog van Willem Barentsz ontmoet Frank Westerman zeven indrukwekkende dieren: de narwal, de lemming, de paling, de rotgans, de ijsbeer, het rendier en de koningskrab. Terwijl wij de temperatuur op aarde opvoeren, houden zij ons een spiegel voor.

Ter gelegenheid van de verschijning van zijn nieuwe boek hebben wij Frank Westerman uitgenodigd om een lezing te geven over zijn nieuwe werk. We doen dit in het prachtige theater de Winsinghhof. We rekenen op een inspirerende avond, want dat is Westerman wel toevertrouwd.

De lezing vindt plaats op 6 juni om 20:00 uur in theater de Winsinghhof in Roden. Tickets zijn slechts € 7,50 en zijn te koop via de ticketshop van het theater. Voor meer informatie en kaartverkoop, bezoek de website van Theater de Winsinghhof.

 

Van Vonk tot Vlam, inspiratie en werken van kunstenaars

Verkuno, Verenigde Kunstenaars Noordenveld, bestaat dit jaar 25 jaar. Dit wordt gevierd met een tentoonstelling in Roden en een boek over inspiratie van en tussen kunstenaars. 

Inspiratie is als een vonk die een vlam wordt. Dat klinkt mooi, maar de kunst is om de vlam daarna tot een vuur te maken en brandend te houden. Verkuno doet dit inmiddels al een kwart eeuw. Met als meest zichtbare resultaat jaarlijks zo'n vijf groepstentoonstellingen in Kunstencentrum K38 in Roden.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubilem zijn er verschillende kunstenaar, zestien Verkuno-leden, geinterviewd en deze interviews zijn gebundeld in het boek Van Vonk tot Vlam, inspiratie en werken van kunstenaars

De jubileumtentoonstelling Verkuno 25 jaar is nog t/m 6 juni te zien. Kunstencentrum K38 is open van woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. Het boek is daar of bij ons in de winkel verkrijgbaar. 

 

Ebook van de week: Alles wat beweegt

De Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan tart de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst. Voor het eerst in de geschiedenis danst ze op blote voeten en in losse gewaden, geïnspireerd op de bewegingen van de natuur.

Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man, trekt ze zich in 1906 enkele maanden terug in een villa in de duinen van Noordwijk aan Zee. Hopelijk ongezien door de paparazzi wil ze hier in Nederland haar eerste kind krijgen. Als ongetrouwde vrouw zet Isadora alles op het spel. Dat doet ze welbewust. Ze vindt dat een vrouw kinderen moet kunnen krijgen zoals zij dat wenst en ze kiest uit volle overtuiging voor de Britse toneelvernieuwer Edward Gordon Craig. Ze is vrij, maar raakt toch verstrikt in haar obsessie voor deze man.

Isadora Duncan trotseert aan onze kust de conservatieve krachten die op haar inwerken en doorstaat de grootste omwenteling van haar leven.

 

 

Bestel direct

Dichters in de tuun 

Op zondagmiddag 2 juni kunt u genieten van het evenement Dichters in de Tuun. Het evenement vindt plaats in de Treftuun achter de Scheepstraschool van 13.30 tot 17.00 uur.

“Wij neugt iederien um in die prachtige tuun van de Scheepstraschool in Roon te lustern naor gedichten, verhalen en meziek, te praoten met dichters en schrievers, koffie te drinken tussen de lavendel, de rozen en de margrieten. En ie kunt rondkieken in de schoelklas van Ot en Sien!”

Kaarten à € 10,00 in de voorverkoop zijn bij ons verkrijgbaar of te reserveren via info@scheepstrakabinet.nl. Aan de kassa kosten de kaarten € 12,50.