Filosofie, natuur en heel veel activiteiten

April is de maand van de filosofie, maar ook de maand van het natuurboek. In de winkel besteden we ruim aandacht aan beide initiatieven. Daarnaast is dit de periode waarin we veel organiseren. Vanmiddag hebben we een echte Bob Popcornparty en gaat het dak eraf. Daarnaast is er binnenkort een interview met Bert Slaa over zijn boek De balanceeract die geloven heet. Over het geloof en geloven anno 2024 en de vele verschillende opvattingen. En op 20 april is het woord aan Patricia Snel. Zij schreef een historische roman over Veenhuizen. Uiterst interessant voor wie meer wil weten over wat zich in de Koloniën van weldadigheid heeft afgespeeld, een bijzonder stuk Nederlandse geschiedenis. 
 

Eerste Boekhandel Daan Nijman puzzelwedstrijd
Naast deze literaire activiteiten hebben we nog iets leuks bedacht: een puzzelwedstrijd. Puzzelen is enorm populair en dat merken we vooral aan de hoeveelheid puzzels die wij verkopen aan jong en oud. Het leek ons dus een leuk idee om de strijd een keer met elkaar aan te gaan. Alle teams krijgen dezelfde puzzel en moeten die zo snel mogelijk en het liefst binnen de tijd af hebben. Wie o wie mag zich puzzelkampioen van Noordenveld noemen?

Vele nieuwe titels
En mocht dit nog niet genoeg zijn, er verschijnen ook weer vele mooie nieuwe titels. Komende weken start al weer de inkoop voor de zomer. Altijd een feest zodat we u kunnen blijven verrassen en inspireren.

Het kleedje voor Hitler van Bas von Benda-Beckmann

Dankzij de leesclub waar ik deel van uitmaak, heb ik dit boek gelukkig gelezen. Aan het einde van zo'n leesclubavond overleggen we welk boek we de volgende keer gaan lezen en bespreken. Soms gaat dat best makkelijk en soms wat moeilijker. We komen er natuurlijk altijd uit. Dit keer was ik degene die voor deze dikke pil stemde en zo werd Het kleedje voor Hitler ons leesclubboek. 

Het kleedje voor Hitler vertelt een familiegschiedenis die zijn weerga niet kent. Een verhaal vol spanning en intrige en dan al in de periode van voor 1900. Het gaat over 'gewone' Duitsers die vallen voor het naziregime, die in de beginperiode nog denken iets goeds te doen. Het boek gaat over de Tweede Wereldoorlog, maar ook, en net zo interessant of misschien nog interessanter, over de geschiedenis van voor de oorlog. Over de herenboeren en hoe zij met hun personeel omgingen. Over de complete onvrede die er heerste; stemmen voor de NSDAP leek een uitweg. Berichtgeving uit het oosten werd niet geloofd. Mensen werden weggezet als haatzaaiers, terwijl ze de beste bedoelingen hadden. Een fascinerend boek voor iedereen die een beeld wil krijgen vanuit het Duitse perspectief. Over de gruwelijkheden van en voor de Nederlanders hebben we vaak al wel gehoord. Maar dit perspectief is net zo interessant, hartverscheurend, gruwelijk en verrassend. Achteraf een mening hebben over de geschiedenis is niet zo moeilijk, maar wat als je er middenin zit?

Bas von Benda-Beckmann raakte al vroeg gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij ging op zoek naar het naziverleden van zijn grootouders en oudooms en -tantes. Rode draad in het verhaal is het tafelkleedje dat de familie aan Hitler zou hebben geschonken. Bas van Benda-Beckmann heeft meerdere boeken geschreven, allemaal met een historische insteek. Ik vond dit verhaal wonderschoon geschreven, waarheidsgetrouw, heel verhalend zonder saai te worden. Ongelooflijk dat je als nazaat van oorlogsmisdadigers die verhaal boven tafel krijgt en er zo over kunt schrijven. Met enige afstand maar met gepaste emotie. Op een bepaald moment ben ik overigens gestopt met het onthouden van de vele namen in het boek en heb ik mij gefocust op de gebeurtenissen. Dat las plezieriger. 

Smaakt dit genre naar meer? Ja! Ik merk aan mijzelf dat ik steeds meer wil weten. Over vroeger zeker, maar ook over hedendaagse ontwikkelingen. Er is genoeg te lezen om je te blijven verdiepen.  

Lezing/signeersessie De vondeling van Veenhuizen

Op zaterdag 20 april om 15.00 uur bezoekt auteur Patricia Snel Boekhandel Daan Nijman om te vertellen over haar nieuwe roman De Vondeling van Veenhuizen. Dit adembenemende, waargebeurde verhaal van twee wezen die uit de kinderkolonie van Veenhuizen proberen te ontsnappen, verschijnt op 18 april.

Tijdens haar bezoek aan onze winkel is er alle gelegenheid van het stellen van vragen en het laten signeren van het boek.

Achtergrond
In 1823 werd de kolonie in Veenhuizen opgezet voor de huisvesting van duizenden wezen. Deze kinderkolonie heeft ingrijpende sporen achtergelaten in duizenden families. De kolonie is Unesco Werelderfgoed en is recent toegevoegd aan de Canon van Nederland. Patricia Snel stuitte op het opgetekende verhaal van wezen Karel en Lize Muller en vormde dit bijzondere stukje verborgen Nederlandse geschiedenis op invoelende wijze om tot een roman over vriendschap, veerkracht en de hoop op een beter leven.

Over De Vondeling van Veenhuizen
Amsterdam, 1824. De wezen Karel en Lize worden per beurtschip overgebracht naar de kinderkolonie van Veenhuizen. Nadat hun moeder is overleden en hun vader naar het krankzinnigengesticht is gestuurd, staan ze er helemaal alleen voor. In Veenhuizen is alles anders: het Drentse landschap, de mensen, het straffe dagelijkse regime. Karel en Lize worden met honderden andere kinderen aan het werk gezet. Ze kunnen maar moeilijk wennen aan het slechte eten, de strenge opzieners en de vele regels. Als ze een voorzichtige vriendschap met de geharde Neeltje hebben gesloten, smeden ze samen een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen. Een plan dat grote gevolgen zal hebben voor hun toekomst …

Over Patricia Snel
Patricia Snel is bestsellerauteur en schrijfcoach. Na haar studie in Leiden woonde ze jarenlang in Singapore en op de Kaaimaneilanden. Daarna verhuisde ze naar een woonboot in Amsterdam, en schreef ze diverse succesvolle thrillers. Voor haar eerste roman, De vondeling van Veenhuizen, verbleef ze ruim een half jaar lang in de voormalige kinderkolonie.

Foto Patricia Snel: Bonnita Postma

 

Interview met Bert Slaa in de Catharinakerk

Bert Slaa, theoloog en oud-docent uit Peize, schreef een boek, De balanceeract die geloven heet, als gids om na te denken over hedendaags geloven.

Kun je dat zien als een reis, een verlangen, staat een belijdenis centraal of moet je het gewoon doen?

Ds. Sybrand van Dijk bevraagt Bert Slaa over zijn boek op woensdag 24 april om 19.30 uur in de Catharinakerk in Roden. Na het interview is er gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Deze avond wordt georganiseerd door de Protestantse gemeente Roden - Roderwolde in samenwerking met Boekhandel Daan Nijman. Er wordt gezorgd voor koffie en thee. Na afloop van het interview is er bij de uitgang een mogelijkheid tot het doneren van een vrije bijdrage voor de onkosten.

 

Een leesbeest zijn of worden?

Boekhandel Daan Nijman en Hoera…Noordenveld heeft er nieuwe lezers bij hebben een Leesbeestenclub. Een club van kinderen die houden van lezen, kinderen die ‘s avonds met een zaklamp onder hun dekbed nog stiekem liggen te lezen terwijl ze eigenlijk allang moeten slapen. Maar ook kinderen die alleen lezen in een boek lastig of saai vinden, maar wel dol zijn op verhalen.

Welk boek?
We gaan het boek Mijn jaar in een tent van Tiny Fisscher lezen. Een bijzonder mooi boek over een bijzonder meisje met een bijzondere naam en ... een bijzondere uitdaging!

Wat gaan we doen?
De Leesbeestenclub komt drie keer bij elkaar, op 16 april, 14 mei en 4 juni van 15.30 – 16.30 uur bij Boekhandel Daan Nijman. Van elke bijeenkomst maken we een feestje! 
1. Feestelijke opening met een uitleg over het boek. 
2. We zijn zo’n beetje halverwege het verhaal. Zijn de Leesbeesten enthousiast? Vinden ze het boek leuk en wat verwachten ze dat er verder nog zal gebeuren? We doen een aantal leuke opdrachten.
3. Het boek is uit. Wat vonden de Leesbeesten ervan? Wat was mooi en wat was er niet echt leuk?

Wij zorgen voor limonade en lekkers, wie leest er met ons mee?

De kosten voor de Leesbeesten zijn de aanschaf van het boek (€ 18,99).

Opgeven kan door voor 10 april een mail te sturen naar floor@daannijman.nl. De Leesbeestenclub is voor kinderen in groep 6, 7 en 8. 

 

Maand van de filosofie

April is de Maand van de Filosofie. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie. Dit jaar is het thema Chaos. In dit kader verschijnt er elk jaar tevens een nieuw filosofisch essay en een filosofisch kinderboek. 

Essay Duidelijkheid
Vanaf de eeuwwisseling veranderen politici onder invloed van Pim Fortuyn hun taal. Geen mistige formuleringen meer, geen jargon: duidelijkheid. Geert Wilders blinkt erin uit.

De gevolgen voor de democratie zijn groot. Het bestel vereist matiging terwijl duidelijkheid juist radicalisering stimuleert. Het ene taboe na het andere sneuvelt, grondrechten staan ter discussie, het parlement zelf en de democratische rechtstaat. Steeds geeft Wilders de aanzet, en andere partijen voegen zich naar hem ondanks hun bezwaren. Den Haag omarmt zijn aandachtpolitiek en spektakelleegte.

Meeus laat aan de hand van Machiavelli zien hoe duidelijkheid bevordert dat de naoorlogse politieke orde bezwijkt, met chaos als resultaat.

Kinderboek De chaos in Loïs
Maarten was er drie weken lang bang voor geweest: dat de bel zou gaan en dat haar stoel leeg zou zijn. En nu gebeurde precies dat.

Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat.

Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen…?

Yorick Goldewijk vertaalde het thema van de Maand van de Filosofie naar een ontroerend, hoopvol én grappig verhaal over een meisje met chaos in haar lijf en een jongen met chaos in zijn hoofd, die op een bijzondere manier nader tot elkaar komen. Met illustraties door Yvonne Lacet.

 

Ebook van de week: De laatste die sterft

Het gezin Clark is net verhuisd naar het afgelegen Isle of Mull, een eiland voor de kust van Schotland. Dan raakt de zeventienjarige Adriana vermist. Haar ouders zijn radeloos – de lokale bevolking, inclusief de politie, ziet hen als indringers en – en wenden zich tot privédetective Sadie Levesque om hun dochter te vinden.

Wanneer Sadie het lichaam van Adriana in een grot vindt, met een kroon van zeewier, beseft ze dat de zaak veel groter is dan ze in eerste instantie dacht. Want wat als Adriana niet het laatste slachtoffer is?

 

 

Bestel direct

Eerste Boekhandel Daan Nijman puzzelwedstrijd

Ga jij de uitdaging aan om met jouw team binnen 3 uur een Jan van Haasteren puzzel van 1000 stukjes in elkaar te leggen?

Deze puzzelrace vindt plaats op donderdag 16 mei bij Boekhandel Daan Nijman in Roden. Het begint om 19.00 uur en we lassen twee pauzes in van 15 minuten. De wedstrijd eindigt om 22.30 uur. Het team dat de puzzel het snelst heeft gelegd, en binnen de 3 uur, verdient een mooie prijs.

Teams kunnen bestaan uit maximaal 4 personen en de inschrijfkosten bedragen € 25,- per team. Ongeacht of je wint of niet, de Jan van Haasteren puzzel mag je sowieso me naar huis nemen. Wij zorgen voor een hapje en een drankje tijdens de wedstrijd.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar ramona@daannijman.nl.