Mogen wij u begroeten deze Boekenweek?

De start van de Boekenweek is altijd een feestelijke gebeurtenis, en we zijn vandaag dan ook feestelijk met taart begonnen! Dit jaar is het extra bijzonder met de familie Chabot als centraal punt van aandacht en als ambassadeurs voor de Nederlandse literatuur. De bekende schrijversfamilie heeft het geschenk voor deze Boekenweek geschreven en dat krijgt u vanaf vandaag cadeau. 

Daarnaast is er de dichtbundel Ooievaarsblues met een verzameling gedichten van Bart Chabot, die bekend staat om zijn eigenzinnige en intrigerende poëzie. Met deze bijdrage wordt het literaire erfgoed van de Chabots gevierd en krijgen lezers de kans om kennis te maken met het werk van deze veelzijdige familie. Het belooft een week te worden waarin literatuur centraal staat en waarin lezers worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door de mooiste boeken die de Nederlandse literatuur te bieden heeft.

Kortom, de Boekenweek is een uitgelezen kans om de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse literatuur te vieren.

We trappen de Boekenweek vandaag af met onze Boekenborrel om 15.30 uur. U bent van harte welkom voor een hapje en een drankje. We horen graag uw leeservaringen en boekentips. 

Boekenweekgeschenk: Gezinsverpakking


Gratis bij besteding van € 15,- 

 

 

De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor dit Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan. De stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen. En vallen soms stil.

Thema-uitgave: Ooievaarsblues


Verkrijgbaar voor € 5,-

 

 

Dit jaar geen essay maar een dichtbundel bij het Boekenweekthema Bij ons in de familie. Speciaal voor de Boekenweek kiest en bewerkt Bart Chabot zijn meest persoonlijke gedichten over familie. Ooievaarsblues is ook de geboortegrond van de fonkelnieuwe gedichten ‘Metaalmoeheid’ en ‘Black Cadillac’. 

Boek van de week: tip van Ramona

De onzichtbaren van Frank Nellen

Mijn tip is deze keer de tweede roman van Frank Nellen, De onzichtbaren. Een roman die mijn vanaf de eerste pagina pakte, nieuwsgierig maakte en overtuigde. Een prachtig verhaal over vriendschap, verhalen vertellen en geschiedenis. Het speelt zich af in het Oekraïne grotendeels ten tijde van de Tsjernobylramp.

De onzichtbaren is een beeldend boek. Het begint in het verlaten Oekraïense dorp Taranivka, waar iedereen zich verveelt totdat er een nieuwkomer, Pavel, in de straat van hoofpersoon en tevens verteller Dani komt wonen. Deze Pavel is een excentriek type met een ooglapje, een personage waar je steeds meer over te weten komt. Pavel is een lezer, een echte verhalenverteller en iemand die de kracht van woorden kent. In korte tijd transformeert hij van buitenstaander naar iemand waar iedereen naar wil luisteren en bij in de buurt wil zijn. Pavel brengt beweging, gaat de politiek in en is een groot aanhanger van het socialisme.

Op de radio hoort Dani na jaren Pavels stem weer. En zo begint het verhaal, via 1989 terug naar 1971. En je gaat er volledig in mee. In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Wat is er gebeurd? Waarom is Pavel verdwenen? En wat is er nog over van zijn dromen? Met elke stap komt Dani dichter bij de onthulling van een pijnlijke geschiedenis.

In mijn ogen is dit de terechte winnaar van de Boekhandelsprijs 2024 en een genomineerde voor de Libris Literatuurprijs 2024.

Boekenweektip van Femke: Beneden in het dal

Fredo en Luigi zijn broers, opgegroeid in Valsesia, een bergdal in Noord-Italië. Ze lijken op elkaar maar zijn toch heel verschillend, net als de boompjes die hun vader voor hen heeft geplant toen ze jong waren. Voor Fredo een spar: sterk, solide en schaduwrijk. Voor Luigi een lariks: een boom die snakt naar de zon en meebuigt met de wind.

De uit Milaan afkomstige Elisabetta, die in haar jeugd de zomers deels in Valsesia doorbracht, laat op haar eenentwintigste Milaan achter zich en verkast definitief naar het dal. Ze begint een relatie met Luigi, inmiddels boswachter, en is in verwachting van hun dochtertje. Fredo heeft het dal verlaten en is naar Canada verhuisd, waar hij houthakker is geworden. Zijn terugkeer naar Italië heeft alles te maken met de dood van hun vader en met diens lege, oude huis, ver weg van alles. En ook met een afrekening, en met een uiterste poging om het verleden onder ogen te komen.

Beneden in het dal is een pure, krachtige vertelling, waarvoor Paolo Cognetti zich heeft laten inspireren door het album Nebraska van Bruce Springsteen en door de verhalen van Raymond Carver en Flannery O’Connor. Herkenbaar is de geserreerde en toch beeldende schrijfstijl, en zoals gebruikelijk bij Cognetti spelen natuur en milieu een prominente rol. Een perfecte roman voor de vele liefhebbers van De acht bergen.

 

Boekenweektip van Floor: We moeten praten

Als de spreekbeurten van groep zeven eraan komen, zijn alle kinderen benieuwd wat Koen gaat doen. Al zolang hij bij hen op school zit, heeft hun klasgenoot geen woord gesproken. Wanneer het zijn beurt is, schuifelt hij naar het digibord en verschijnt er een schilderij van een zwaan. Hij kijkt zijn klasgenootjes aan en begint te praten. ‘Ik houd mijn spreekbeurt over… alles.’

Koen vertelt over zijn fascinatie voor dieren die kunnen vliegen en voor de zwaan in de sloot achter zijn huis, maar ook over zijn moeder die verdwenen is, over het getreiter van zijn klasgenootjes en zijn heimelijke wraak. Over zijn vader die hem alle moeilijke woorden heeft geleerd, en over ‘opa’; de man van de moestuin om de hoek, die Koen als enige echt begrijpt.

De spreekbeurt blijkt een geschiedenis die de jongen móét vertellen; de onthulling van een verstrekkend en voor alle betrokkenen even beladen familieverhaal.

 

 

Boekenweektip van Monique: Mijn vaders hand

Velen kennen Bart Chabot. Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven. 

Mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor geschreven.

 

Boekenweektip van Geertje: Halfbaard

Het is het begin van de veertiende eeuw en de 13-jarige Sebi komt tot de conclusie dat hij niet geschikt is voor een leven als boer of soldaat – hij wil professioneel verhalenverteller worden. In 1313 heeft zo iemand het niet gemakkelijk in een dorp in het oerkanton Schwyz, waar de schop van de doodgraver elke dag te horen is en engelen nauwelijks van duivels te onderscheiden zijn.

Maar van Halfbaard, een vreemdeling die de oorzaak van zijn bizarre uiterlijk maar mondjesmaat onthult, leert de jongen wat de mensen beweegt – en hoe je ook in barre tijden het beste van jezelf kunt maken.

De roman Halfbaard schetst een kleurrijk beeld van het leven in de middeleeuwen en toont met een keur aan spannende verhalen de vaardigheden van de jonge Sebi en zijn leermeesteres Anneli.

De roman is een ode aan de vertelkunst, maar laat ook de manipulatieve kant ervan zien, want aan een goed verhaal wordt vaak meer geloof gehecht dan aan de waarheid, en dat is nu, zeven eeuwen later, helaas weer helemaal en vogue.

 

Boekenweektip van Jeanine: De vrouwen van de suikerrietplantage

In De vrouwen van de suikerrietplantage vertelt Ildefonso Falcones het verhaal over de vrijheidsstrijd van twee zwarte vrouwen in verschillende tijden: het negentiende-eeuwse koloniale Cuba en het eenentwintigste-eeuwse Spanje.

In Cuba, in het midden van de negentiende eeuw, leeft en werkt Kaweka, een tot slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw, op een suikerrietplantage die eigendom is van de uit Spanje afkomstige markies van Santodoma. Haar leven en dat van de andere vrouwen is verschrikkelijk. Tot Kaweka de bijzondere kracht vindt om haar lotgenoten te leiden in een levensgevaarlijke strijd voor vrijheid.

In het huidige Spanje krijgt Lita, dochter van de bediende van de familie Santodoma, een baan bij hun familiebank in Madrid. Terwijl ze zich verdiept in de financiën van het bedrijf en in het verleden van deze zeer rijke familie, ontdekt ze de oorsprong van hun fortuin, en een geheim dat hen kan vernietigen.

Een weergaloze, epische roman over twee vrouwen gescheiden door de tijd maar verenigd in hun gedeelde strijd tegen onderdrukking en voor erkenning en gerechtigheid.

 

Boekenweektip van Shanice: Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.

In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist).
Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen - ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven.

Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?