Veel moois in het vooruitzicht deze herfst

Aan het weer merken we het al, de herfst komt eraan. Het najaar is bij uitstek geschikt om heerlijk te ontspannen met een goed boek. Laat u ook dit najaar verrassen door de vele nieuwe boeken die zullen verschijnen.  Ook is het najaar het seizoen van De Kinderboekenweek en de Maand van de Geschiedenis. 

Knderboekenweek 2023
Het feest waar we in de boekhandel altijd naar uitkijken is in aantocht: De Kinderboekenweek. Deze vindt plaats van 4 t/m 15 oktober. Met dit jaar als thema 'Bij mij thuis'. Uiteraard met een passend Kinderboekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Sanne Rooseboom. Meer over de activiteiten tijdens De Kinderboekenweek vindt u verderop in deze nieuwsbrief. 

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2023
De 5 genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs zijn bekend. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt 29 oktober 2023 uitgereikt.

Boek van de week door Femke

Stervelingen van Fokke Obbema

Na De zin van het leven en Een zinvol leven komt Fokke Obbema nu met Stervelingen. Met de grote vraag: Hoe kleurt het besef van onze sterfelijkheid ons leven? Wat een aangrijpende verhalen in dit boek. En wat krijgen deze verhalen extra kracht door de portretten van de geïnterviewden. De foto’s zijn van Stephan Vanfleteren.

Fokke Obbema keek zelf de dood in de ogen, toen hij in 2017 een hartstilstand overleefde. Het besef van leven en de verwondering van een zinvol bestaan namen een steeds belangrijkere plaats in. Gaandeweg vloeiden daar de volgende vragen uit voort: Hoe kunnen we ons tot de dood verhouden? Kunnen we hem beter vermijden en verdringen? Of doen we er goed aan om te omarmen, om in het besef van het onvermijdelijke te leven?

Het boek vertelt veertig krachtige verhalen; portretten van zeer verschillende mensen die niet meer om de dood heen kunnen. De een met een fascinatie voor de dood, de ander met doodsangst. Van mensen uit de zorg die dagelijks te maken hebben met de dood, van mensen met een ongeneeslijke ziekte, jong en oud, gelovig en ongelovig, bekende en onbekende mensen. Kortom, Obbema probeert door de ruim veertig gesprekken het onbevattelijke te bevatten.

In bijna ieder gesprek komt wel iets van een wijze raad naar voren, een levensles. Sommigen zien het leven als een testfase, een voorproefje. Zelf kan ik me helemaal vinden in de levensspreuk van Manu Keirse, een manier waarop ik mijn leven graag invul. ‘De betekenis van je leven ligt in het verschil dat je maakt in het leven van anderen.’ Als we ons dit nu iedere dag eens realiseren en allemaal onze bijdrage leveren, dan zou dat toch moeten resulteren in iets moois?

Stervelingen is een belangrijk boek om de dood nog meer uit de taboesfeer te halen. Er zijn nog wel wat stappen te maken, zeker ook in de gezondheidszorg mag er opener over gesproken worden.

De dood, het is de enige zekerheid in ons leven.

Knutselwedstrijd 'Ontwerp je eigen droomkamer'

Ontwerp je eigen droomkamer met je favoriete leesplekje in de vorm van een kijkdoos. 

Hoe ziet jouw droomkamer eruit? Wellicht heb jij al een droomkamer en wil jij deze ontwerpen in de vorm van een kijkdoos? Of zijn er nog elementen die jij graag zou willen in jouw kamer? Gebruik je fantasie en creativiteit en lever jouw kijkdoos in bij ons in de winkel in Roden. Graag zien wij een mooi leesplekje terugkomen in het ontwerp. De hoofdprijs is een eigen Boekhandel Daan Nijman zitzak

De kijkdozen kunnen ingeleverd worden tot en met vrijdag 13 oktober. Een deskundige jury zal op zaterdag 14 oktober de kijkdozen beoordelen. Om 15.00 uur vindt dan de prijsuitreiking plaats dus zorg dat je er dan bij bent. De prijsuitreiking zal gedaan worden door niemand minder dan Harmen van Straaten. 

Activiteiten Kinderboekenweek 2023

Van 4 oktober t/m 15 oktober vindt de Kinderboekenweek 2023 plaats, dit jaar met als thema ‘Bij mij thuis’. Hieronder een overzicht van de activiteiten bij ons in de winkel. Meer informatie over deze activiteiten vindt u op www.daannijman.nl/activiteiten.  

Woensdag 4 oktober: muzikale opening
Donderdag 5 oktober: kinderkassa en spelletjes spelen in de winkel
Zaterdag 7 okotber: ontbijten met Iven Cudogham en bezoek van de Zoete Zusjes
Woensdag 11 oktober: Workshop van auteur Vincent Kortmann + voorlezen door Chaja Kortmann
Zaterdag 14 oktober: feest bij Boekhandel Daan Nijman + prijsuitreiking knutselwedstrijd kijkdoos

Doorlopend: speutocht, knutselwedstrijd, wie leest waar

Reserveer alvast: Avondrood

Deel 3 in de Waldfriede serie van Corina Bomann

Berlijn-Zehlendorf, 1939. De Tweede Wereldoorlog is uitgebroken en de artsen en verpleegkundigen van het Waldfriede-ziekenhuis moeten alles op alles zetten om hun patiënten te beschermen en de rust te bewaren. De jonge arts-assistent Helene worstelt met haar dagelijkse werk, omdat het hoofd chirurgie een overtuigd nationaal­socialist is. In de tuinen van de kliniek komt ze tot rust en daar ontmoet ze tuinman Timo, met wie ze al snel een hechte vriendschap opbouwt. Maar op het moment dat hun gevoelens voor elkaar steeds sterker worden, wordt Timo opgeroepen voor militaire dienst.

Zowel het gescheiden zijn van Timo als haar ontdekking dat er nog iemand is die zich tot haar aangetrokken voelt, maakt dat Helene diep in haar hart moet kijken om wijs te worden uit haar gevoelens. Maar als de eerste bommen op Berlijn en het Waldfriede-ziekenhuis dreigen te vallen, heeft ze heel andere zorgen.

Reserveer direct

Ebook van de week: De onbedoelden

Jaren zestig in katholiek Limburg; een jonge vrouw bevalt van een tweeling. Ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De tweeling wordt van elkaar gescheiden en weet niet van elkaars bestaan af. Als dit geheim jaren later wordt onthuld begint hun zoektocht. Eerst naar elkaar en dan naar hun gemiste verleden. De onbedoelden is een pageturner, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Bestel direct