Atlas, het laatste deel van de Zeven Zussen = het ultieme Moederdagcadeau

Het aftellen is begonnen. Aanstaande donderdag 11 mei verschijnt het nieuwe en laatste deel van de Zeven Zussen van Lucinda Riley: Atlas, het verhaal van Pa Salt. Zullen alle geheimen onthuld worden? Komen de zussen achter hun familiegeschiedenis? Om een feestelijk tintje te geven aan deze verschijning kunt u op donderdag 11 mei uw eigen geboortehoroscoop laten duiden bij ons in de winkel. Lees hier meer over verderop in deze nieuwsbrief. 

Vandaag is het Dikkie Dik dag bij Boekhandel Daan Nijman 
Dikkie Dik, u kent hem wel, die gezellige dikke kater. Hij is vandaag bij ons in de winkel vanaf 10.00 uur. Is uw kind fan van Dikkie Dik en heeft hij hem altijd al eens willen ontmoeten? Kom dan vandaag langs en geef Dikkie Dik een high five of een dikke knuffel. Dikkie Dik is er van 10:00 uur tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 16:00 uur.

Bijna Moederdag
En dan is het volgende week zondag ook nog eens Moederdag, en dat betekent tijd om alle moeders in het zonnetje te zetten. Voor boeken bent u natuurlijk aan het juiste adres bij ons, maar ook voor andere leuke cadeaus kunt u bij ons terecht. Vindt u het lastig om een keuze te maken? Wij adviseren u graag. 

De schilders van het Friese land van Henk Dijkstra

Mijn oog viel op De schilders van het Friese land, geschreven en samengesteld door Henk Dijkstra. Wbooks bracht dit nieuwe deel uit in de serie ‘Schilders van …’; ieder deel geeft een historisch beeld van steeds een regio in Nederland, aan de hand van schilderijen.

Natuurlijk niet helemaal een verrassing dat het boek mij opviel, want ik woon, ben opgegroeid en voel mij thuis in Friesland. Zodra ik het boek opensla, zie ik een schilderij van Ids Wiersma. Hij kon als geen ander de sfeer van het Friese landschap vatten. Het schilderij dat mij zo aanspreekt heet ‘Voorjaar’; het is rond 1936 gemaakt. Zes meter breed en anderhalve meter hoog. Immens. Een boerderij, met koeien in het land en paarden die de boer op de ploeg voorttrekken. Je ziet het tegenwoordig niet meer, maar wat een prachtig beeld.

Het boek vertelt over de veranderingen in het Friese landschap en het boerenleven aan de hand van meer dan honderd schilderijen van verschillende kunstenaars. Kunstenaars met grote en wat kleinere namen: onder meer Sjoerd de Vries, Doet Boersma, Rienold Postma, Wim van der Veer en natuurlijk ook Jopie Huisman en Jan Mankes. De opgenomen schilderijen dateren van rond 1680 tot 2021; er zijn verschillende technieken voor gebruikt, van olieverf tot etsen. Aan de schilderijen is af te lezen dat de schilders zich verbonden voelden met hun onderwerpen. Of het nu gaat om mensen, dieren of de prachtige vergezichten.

Henk Dijkstra beschrijft de ontwikkelingen in de schilderkunst door de eeuwen heen en vertaalt dat naar het werk van de schilders. Bij ieder schilderij is een korte beschrijving over de schilder, waar het te vinden is, wanneer het gemaakt is en soms met een inhoudelijke aanvulling. Ook komt de verscheidenheid van het Friese landschap en de aantasting van de natuur door menselijke invloeden aan de orde. Daarnaast verhaalt hij over de ontwikkelingen van het boerenleven: over het ploeteren en zwoegen, de industriële revolutie. En we lezen over de ontwikkeling die de dieren doormaakten, maar ook over de geschiedenis van de boerderijen en de bijbehorende innovaties. Je zou kunnen zeggen dat Dijkstra voor iedere reeks van schilderijen een inleiding geeft. Daardoor vallen de ontwikkelingen en veranderingen je beter op. Je beseft hoeveel er is veranderd in korte tijd.

Schilders van … is een mooi uitgegeven serie boeken: hardcover, helemaal full colour. Over onder andere de Duin- en Bollenstreek, Staphorst, Amsterdam en natuurlijk ook Drenthe. Zeer zeker waar voor je geld!

Dikkie Dik dag

Zaterdag 6 mei is Dikkie Dik tussen 10.00 uur - 12.00 uur en 14.00 uur - 16.00 uur bij Boekhandel Daan Nijman. Kinderen kunnen met Dikkie Dik op de foto, een knuffel of een high five geven of een dansje doen!

Er zijn kleurplaten en natuurlijk vele prachtige Dikkie Dik boeken en knuffels bij ons in de winkel. En wie de mooiste kleurplaat bij ons inlevert, wint een boek van Dikkie Dik. Kleurplaten kunnen ingeleverd worden tot en met zaterdag 13 mei. 

Kom je ook? Wij hebben er zin in. 

Bent u ook benieuwd naar uw geboortehoroscoop, net als de zeven zussen?

Donderdag 11 mei verschijnt het langverwachte laatste deel van De Zeven Zussen van Lucinda Riley: Atlas, het verhaal van Pa Salt. Hoe zit het nu precies? Hoe is de familie zo tot stand gekomen? Worden alle geheimen onthuld? 

Weet u hoe uw geboortehoroscoop eruit ziet? Donderdag 11 mei van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn, in het kader van de lancering van Atlas, bij ons in de winkel drie astrologen van de Astrologievereniging Groningen (www.astrogroningen.nl). U kunt bij hen terecht om uw geboortehoroscoop kort (ongeveer 15 minuten) astrologisch te laten duiden met als overall thema 'Familie'. De astrologen geven u een tipje van de sluier en bieden hiermee toch veel inzicht. Zij hebben hierbij uw geboorteplaats, geboortedatum en geboortetijd nodig. 

Wij zien u graag op 11 mei. Uiteraard staan wij de gehele dag voor u klaar zodat u uw exemplaar van Atlas op kunt halen bij ons in de winkel. 

Tip voor Moederdag: een mooi notitieblok

Bij ons in de winkel vindt u tal van verschillende notitieblokken van onder andere Paperblanks, Moleskine, Matthew Williamson en Bekking & Blitz. Groot, klein en allerlei soorten motieven. Een mooi cadeau voor Moederdag. 

 

Tip voor Moederdag: een uitdagend spelletje

Houdt uw moeder wel van een uitdaging? Verras haar dan met een van de uitdagende spelletjes van bijvoorbeeld Exit, het spel of de Escape Room pockets.

Getekend voor gesprek. Verslag van een psychotherapie

Op 12 mei verschijnt het boek Getekend voor gesprek van Bert Hemsteede. Beeldend kunstenaar en gepensioneerd docent tekenen Bert Hemsteede worstelde tijdens zijn leven met seksueel misbruik in zijn jeugd. Het maakte dat hij eigenlijk twee levens leefde: slechts enkelen wisten van het misbruik. 'Dat wat me raakte en wat ik voelde verborg ik zo goed mogelijk. En hoe beter dat lukte, des te meer raakte ik het zicht op mezelf kwijt.' In 2021 kon hij een lange periode van therapie afsluiten met weer voldoende grip op zijn leven. 

Hij besloot die wezenlijke aspect van zijn levensgeschiedenis openbaar te maken en koos hierbij voor de boekvorm. Sommige beelden en teksten kunnen als schockerend ervaren worden. In Getekend voor gesprek betrekt hij u als lezer namelijk zonder voorbehoud bij zijn geschiedenis en rapporteert hij over hoe de therapeutische sessies verliepen. Een bijzondere uitgave, die hij geheel zelf samenstelde in woord en beeld, met een grote aandacht voor vormgeving en uitvoering van het geheel. 

Met dit boek hoopt hij op een of andere wijze, en op zijn manier, iets bij te dragen aan het bespreekbaar maken en zo mogelijk tegengaan van de ellende van seksueel misbruik, waar iedere dag, op elk uur, op dit moment zo onnoemlijk veel mensen mee te maken hebben.

Reserveer alvast 

Ebook van de week: Wat je zoekt, zoekt jou

Kader Abdolah bracht al verschillende klassieke meesterwerken uit de oosterse cultuur naar het Westen, zoals De Koran, Kélilé en Demné en 1001 nacht. Tot voor kort waagde hij zich echter nog niet aan het werk van de meester Rumi, de dertiende-eeuwse mysticus en een van de grootste dichters uit de Perzische literatuur.
Twee coronajaren hielden Abdolah nog meer dan gebruikelijk aan zijn bureau gekluisterd, waar hij alleen achter vandaan kwam om hele en halve marathons te rennen en elke dag grote afstanden te fietsen. Deze combinatie van schrijven, lezen, rennen en fietsen bracht hem in zo'n geconcentreerde staat van denken dat hij bijna als vanzelf aan een boek over Rumi begon te werken. Het resultaat is een boek dat blijft: Wat je zoekt, zoekt jou.

Wat je zoekt, zoekt jou is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo'n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald. Met dit werk schenkt Kader Abdolah zijn persoonlijke keuze uit het ontzagwekkende werk van Rumi aan de westerse lezer. Een hoogstnoodzakelijk werk, van Rumi én Kader Abdolah, in een tijd van haast en grote onrust, om even stil te staan bij het leven. Wat je zoekt, zoekt jou gaat niet zozeer over Rumi, maar over ons: de mens, op onze puurste en mooiste momenten.

Bestel direct