Gaat u ook de natuur in? 

De maand van het natuurboek is begonnen. Tijdens deze maand worden natuurboeken, voor jong en oud, in het voorjaarszonnetje gezet. Zo ook bij Boekhandel Daan Nijman.
 
Magazine Natuur
Voor alle natuurliefhebbers ligt het gratis magzine Natuur, klaar bij ons in de winkel, met daarin artikelen, interviews en leesfragmenten. Daarnaast is het boek Vos & ik van Catherine Raven in prijs verlaagd van € 24,99 voor slechts € 15,-.
 

Donatie aan Trees for all
Daarnaast doneren de uitgeverijen Atlas Contact en Terra Lannoo per verkocht (geselecteerd) natuurboek 1 euro aan Trees for all, dat zich inzet voor een bosrijke wereld en duurzame bosprojecten in binnen- en buitenland aanplant. Verderop in deze nieuwsbrief vindt u de selectie van deze boeken. 

Ook de maand van de filosofie
Naast de maand van het natuurboek, is het in april ook de maand van de filosofie. Het door Marjolijn van Heemstra geschreven essay is nu verkrijgbaar.

De kinderen zijn koning van Delphine de Vigan

Delphine de Vigan is een goede auteur die al fantastische boeken op haar naam heeft, onder andere Niets weerstaat de nacht. Deze titel werd destijds getipt door het boekenpanel van DWDD. In die rubriek werd op tv ruim aandacht geschonken aan boeken, ze kregen een terecht podium. Dat mis ik - en velen met mij - nog steeds. Door deze Boekenpraat probeer ik enigszins in die behoefte te voorzien.  

Dit boek De kinderen zijn koning begint met een notitie in een misdaaddossier, met daarin de laatst geplaatste story van Mélanie Claux, anno 2019. Vervolgens blikken we terug naar een Big Brotherachtige setting van 2001, heerlijk over de top en lekker dik aangezet. Het was een heel vernieuwend tv-concept, waarbij alle spelers 24 uur per dag gevolgd werden door camera's. Algauw kwamen daar ook de social media bij. Massahysterie: iedereen wilde erbij zijn, het volgen en meemaken. Het begin van een nieuw tijdperk, waarbij je niet meer per se hoefde te produceren, te creëren of uit te vinden om recht te hebben op bekendheid. Je moest je alleen laten zien en in beeld blijven.

Het verhaal gaat over Mélanie; ze is eindelijk de bekendheid geworden, die ze zo graag wilde zijn. Met miljoenen volgers zet ze haar kinderen te kijk en deelt ze werkelijk iedere zucht en scheet. Als haar dochter vermist wordt, lijkt alles in de richting van Mélanies acties op de socials te wijzen. Niet iedereen is gecharmeerd van deze vorm van kinderarbeid. Het YouTube-kanaal Happy Playtime heeft een impact die zijn weerga niet kent. In Kinderen zijn koning doet moeder Mélanie het voorkomen alsof de kinderen alles zelf mogen bepalen, alsof de kinderen het geweldig vinden en het hun initiatief is, hun droom. Niets is minder waar. 

Eigenlijk zouden we dit boek kunnen zien als een regelrechte aanklacht tegen alles wat social media is. De hele wereld staat in het teken van likes en reviews. Hoe heerlijk zou het zijn als we daar weer zonder zouden kunnen? Ik denk dat het veel mensen rust en ruimte zou geven. Dit is een belangrijk boek over een heel belangrijk maatschappelijk thema, waar we onze ogen niet voor moeten sluiten. 

De bucketlist voor natuurliefhebbers

De natuur is geweldig en dus is het geen verrassing dat veel reizen zijn gebaseerd op het spotten van zo veel mogelijk soorten in hun natuurlijke habitat. Het boek De bucketlist voor natuurliefhebbers bevat 1000 locaties & avonturen voor de wereldreiziger.

Het boek is ingedeeld op basis van de continenten. Binnen elk hoofdstuk zijn delen gewijd aan aparte landen - en in het geval van de Verenigde Staten en Canada aan staten, provincies en territoria. 

Informatie over elke locatie is gemakkelijk terug te vinden. Soms gaat het om een specifieke plek. Wanneer dieren in een groter gebied voorkomen of er verschillende plaatsen zijn waar je ze in het wild kunt spotten, is de informatie over plaats en omgeving veel algemener. 

Een boek vol inspiratie, informatie en schitterende foto's. 
 

Reserveer alvast: Kalle van Bert Wagendorp

Het is september 1861 en Abel Sikkink en zijn beste vriend Kalle komen aan in Cairo, Illinois. De Amerikaanse Burgeroorlog is losgebarsten, Abel doet verslag voor zijn krant, de New York Herald. Kalle, intussen een gevierd fotograaf, legt de gebeurtenissen vast in beelden. Met hun fotowagen trekken de twee jongemannen door het Westen van Amerika, van veldslag naar veldslag. Intussen blijft Abel zoeken naar de waarheid achter de ramp met het vergane schip de Phoenix en wordt het lot van zijn vermeende dode broertje Antonie steeds raadselachtiger.

In dit tweede deel van De memoires van Abel Sikkink wisselen liefde, dood en drama elkaar af – maar is de humor nooit ver weg. Tegen de achtergrond van een verscheurd Amerika neemt Bert Wagendorp de lezers mee naar de New Yorkse theaterwereld van 1864, de hospitaaltenten aan het front en naar de Herald van de cynische krantentycoon James Gordon Bennett.

In een spannend spel tussen historische werkelijkheid en fictie keren oude bekenden als dichter Walt Whitman terug en eist de Slag bij Gettysburg een zware tol. De memoires van Abel Sikkink roepen een negentiende-eeuwse wereld op, die soms verrassend veel lijkt op die van ons.

Reserveer 

Wat is ruimte waard

Dit jaar schreef Marjolijn van Heemstra het essay voor de maand van de filosofie. Schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra is al jarenlang gefascineerd door de ruimte en ruimtevaart. Haar roman En we noemen hem werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en in acht talen vertaald. Dit jaar wordt het essay uitgegeven in samenwerking met De Correspondent.

Over het essay
In de ruimte lonkt het nieuwe goud. Waar vroeger verre landschappen gekoloniseerd werden, zijn nu planeten aan de beurt. Miljardairs lanceren de ene raket na de andere, er zijn plannen voor mijnbouw op asteroïden en voor een tankstation op de maan -  voor wie op doorreis is naar Mars. Maar ten koste van wat? In dit boek neemt Marjolijn van Heemstra je mee naar de vertes die rijk maken en toont ze de verarming die dat tegelijkertijd teweegbrengt.

Ebook van de week

Socialmediasuperster Jay Shetty is terug: de nieuwe bestseller van de auteur van Denk als een monnik. Een alomvattende gids over de liefde, gebaseerd op oude wijsheden en moderne wetenschap.

Je leert van alles in het leven, maar niemand leert je hoe je moet liefhebben. Jay Shetty – motivational speaker, socialmediasuperster en presentator van de #1 podcast On Purpose – gaat in dit onthullende boek in op de hele relatiecyclus, van eerste dates en samenwonen tot uit elkaar gaan en opnieuw beginnen.

Op basis van oude wijsheden en de nieuwste wetenschappelijke inzichten laat Shetty zien welke regels de liefde volgt. Liefde is namelijk geen ingewikkeld concept of een verzameling van clichés, maar een vaardigheid die je aan de hand van praktische stappen kunt ontwikkelen, zoals hoe je samen alles kunt overwinnen of hoe je vrienden blijft als je relatie stukloopt.

Door het naleven van de acht liefdesregels kan iedereen meer van zichzelf en de wereld om zich heen houden. Met warmte en helderheid begeleidt Jay Shetty je in dit boek naar een liefdevoller leven.

Bestel direct